FOTBAL  »  NATIONALA  »  SPECIAL

Episod necunoscut din cariera selecţionerului: ”Piţi a stat o lună cu sîrmă-n gură şi a mîncat cu paiul”

O dată ce s-a pus pe picioare după incidentul cu Fodor, Pițurcă a devenit unul dintre golgeterii istorici ai Stelei +4   FOTO
O dată ce s-a pus pe picioare după incidentul cu Fodor, Pițurcă a devenit unul dintre golgeterii istorici ai Stelei

Articol de - Publicat luni, 12 martie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 11 martie 2012 19:45

Actualul antrenor al ”naţionalei” abia venise în Ghencea de la Scorniceşti, iar la un "4 contra 2" s-a luat la bătaie cu Fodor. "Piţi m-a lovit primul, iar eu i-am rupt maxilarul", povesteşte ”naşul” lui Piţurcă. "Secuiul l-a pocnit parşiveşte pe la spate", susţin colegii celor doi, martori la incidentul de acum 28 de ani.

Victor Piţurcă a fost peste tot pe unde a jucat un lider pe teren şi în vestiar. Dar ca orice naş, Piţi şi-a găsit şi el "naşul" ca fotbalist: Janos Fodor e omul pe care nu-l va uita toată viaţa! Fostul fundaş stînga al Stelei i-a produs selecţionerului o fractură de maxilar la începutul unui antrenament desfăşurat în Ghencea spre finalul sezonului '83-'84. Din cauza asta, Piţi n-a jucat în ultimele şase etape, iar Steaua a pierdut campionatul, terminînd pe locul 2, după Dinamo. Pe atunci, Piţurcă avea 27 de ani, iar Fodor 26.

"Piţi nu voia să intre la mijloc"
Venit la Steaua de la ASA Tîrgu Mureş în 1981, Fodor a povestit pentru GSP versiunea lui despre incident: "Jucam măgăruşul, patru contra doi, într-un colţ de teren: eu, Ştefan Petcu, Majearu, Piţurcă, Florin Marin şi Tudorel Stoica. Eram cel mai tînăr şi am început jocul la mijloc. După cîteva pase, Piţi a dat mingea afară, dar nu voia să intre în centru. Se certa cu Majearu, zicea că el a dat bine, că Miţi n-a preluat cum trebuie şi a lăsat balonul să treacă. Atunci, Piţi ne-a întrebat cine credem că trebuie să intre la mijloc în locul meu. I-am zis: «Măi Piţi, nu te supăra, dar n-ai dat bine mingea, intră la mijloc, că nu stai mult! E un joc, care-i problema? Fiecare greşeşte»", a explicat Fodor de la ce a pornit scandalul.

Petcu: «I-auzi oltene ce zice secuiul!»"
Urmează punctul culminant: "Piţi s-a enervat, iar în timp ce m-am dus să iau mingea de lîngă gard, Petcu l-a incitat şi mai mult: «I-auzi, oltene, ce zice secuiul, te-a băgat la centru». Orgolios cum era, i-a sărit ţandăra şi cînd m-am aplecat după balon mi-a tras un pumn în faţă".

Fodor continuă: "Am căzut, iar de frică să nu mă mai lovească m-am ridicat repede şi i-am dat şi eu cu pumnul în gură. L-am prins în plin şi i-am făcut fractură de maxilar. N-am vrut să-l accidentez atît de rău! Asta se întîmpla pînă să ajungă nea Imi la teren, fiindcă noi, cei care stăteam la hotelul militar, ieşeam, de obicei, mai devreme pe gazon. Practic, cînd trebuia să înceapă antrenamentul, eu şi Piţi ne duceam la vestiare plini de sînge".

Turcu: "Piţurcă n-a apucat să dea"
Foştii colegi au însă altă versiune despre incidentul pe care selecţionerul nu vrea să-l comenteze. "Piţurcă i-a dat o palmă, abia l-a şters pe Fodor, iar acesta l-a lovit parşiveşte, pe la spate, cu pumnul în gură", a precizat un martor ocular.

Ştefan Petcu adaugă: "Noi mai făceam caterincă, iar Fodor s-a enervat şi l-a lovit pe Piţi. N-a ieşit bătaie mare fiindcă i-am despărţit repede". Viorel Turcu vine să completeze: "Din cîte îmi amintesc, am fost şi eu prezent la acel «4 contra 2». Se băgau materiale ca lumea, nu ca azi. Piţi l-a făcut bozgor pe Fodor, iar ăstuia i-a sărit ţandăra şi l-a trosnit direct în faţă. Piţurcă n-a mai apucat să dea, a căzut plin de sînge. L-au dus de urgenţă la cabinet, apoi la spital să-i coasă buza şi maxilarul".

"Piţi a fost corect cu mine"
Incidentul a ajuns repede la urechile superiorilor. "Am avut mari probleme. Nici eu, nici el n-am mai jucat. Generalul Ilie Ceauşescu ne-a chemat la raport. Ne-a luat tare: «Nu se poate aşa ceva, voi sînteţi ofiţeri, ce comportament e ăsta?!». Se punea problema să fiu dat afară disciplinar de la Academia Militară. Piţurcă venea după belelele pe care le avusese la Scorniceşti. La urechile şefilor ajunse doar versiunea că eu l-am lovit pe Piţurcă. Cu toate astea, Piţi a fost foarte corect şi a spus adevărul: «Domnule general, Janos nu e vinovat, eu l-am provocat. Nu trebuie să-l daţi afară. E problema noastră, ne-am împăcat. Astfel de incidente se mai întîmplă între sportivi la antrenamente şi rezolvăm lucrurile între noi, în vestiar». Pînă la urmă am scăpat doar cu vreo 5-6 zile de arest", a completat Janos Fodor, azi colonel în rezervă la Tîrgu Mureş.

Piţurcă a fost indisponibil în ultimele 6 etape, iar Steaua a terminat pe locul 2 campionatul '83-'84, la două puncte în urma lui Dinamo, şi a pierdut finala Cupei, 1-2, în faţa eternei rivale din Ştefan cel Mare.

Fodor, dat la ASA în schimbul lui Boloni
Fodor şi-a terminat studiile militare, dar a plecat de la Steaua la finalul sezonului 1984, în care a fost mai mult rezerva lui Eduard. "Nu am fost pus pe lista de transferări, dar cînd a venit Halagian antrenor mi-a zis: «Cei de la Tîrgu Mureş vor doi jucători în schimbul lui Boloni. Nicolae Soare e unul. Dacă vrei, poţi să te întorci acasă, ţi se oferă şi un post la tancuri, pe funcţie de maior. Am acceptat, aveam 26-27 de ani şi nu-mi mai făceam cine ştie ce iluzii cu fotbalul. Aveam familie, mi se dădea şi serviciu bun. Am mai jucat la ASA pînă în 1989, la 31 de ani, apoi m-am lăsat".

Ienei: "Janos era mîndru că l-a lovit Piţi"
Nici fostul antrenor al Stelei, Emeric Ienei, n-a uitat altercaţia. "După acel incident, Fodor a declarat şefilor că e mîndru că l-a lovit un fotbalist de talia lui Piţurcă. Am rezolvat problema în vestiar, pe atunci nu ne duceam precum cei de azi direct la patron. Un singur jucător am dat afară de la Steaua, pe Ştefan Petcu. El era mai petrecăreţ, îi plăcea şpriţul, şi îl lua pe lîngă el pe Lăcătuş, care era tînăr, abia venit în Ghencea. I-am zis lui Alecsandrescu să-l dăm pe Petcu, astfel încît să nu-l pierdem şi pe Lăcătuş", a explicat nea Imi. "Cînd îl luam pe Lăcătuş cu mine la restaurant, eu beam bere sau vin, iar lui îi dădeam suc de ananas şi îl trimiteam acasă cînd eu mai întîrziam prin oraş", a precizat Petcu.

Misterul cicatricei de pe buză
Piţurcă are o cicatrice la buza superioară. "Nu i-a rămas de la bătaia cu Fodor. S-a ales cu ea din copilărie, cînd un prieten l-a lovit cu o cutie de conservă în gură", a povestit un apropiat al selecţionerului.

"Piţi a fost cusut şi a stat vreo lună cu sîrmă în gură, fiind nevoit să mănînce cu paiul. Îi duceam ciorba în camera de la stadion. El sorbea zeama, iar eu mîncam bucăţile de carne şi legumele. Am rămas prieteni" (Janos Fodor, fost fundaş Steaua)

"Am rămas prieten cu Piţurcă, ultima oară ne-am văzut în 2005 la un meci de old-boys la Tîrgu Mureş" (Janos Fodor, fost fundaş Steaua)

"Janos era un băiat de gaşcă, dar cam periculos cînd se enerva. Nu era bine să te pui cu el" (Ladislau Boloni)

23 de meciuri a evoluat Piţurcă pentru Steaua în campionatul '83-'84, cînd a avut fractura de maxilar

36 de meciuri a jucat Janos Fodor cît a fost legitimat la Steaua, în perioada 1981-84

10 goluri a marcat Victor Piţurcă pentru Steaua în cele 23 de meciuri jucate în campionatul '83/'84

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gică Hagi vinde 10% din Farul! A bătut palma cu un om de afaceri, fostul coordonator al AUR Constanța » Detalii despre afacere
Superliga
Gică Hagi vinde 10% din Farul! A bătut palma cu un om de afaceri, fostul coordonator al AUR Constanța » Detalii despre afacere
Răsturnare incredibilă cu transferul lui Bîrligea! Becali, scandal cu impresarul: „Nu face Șucu asta” » Clauza care a scurtcircuitat totul
Superliga
Răsturnare incredibilă cu transferul lui Bîrligea! Becali, scandal cu impresarul: „Nu face Șucu asta” » Clauza care a scurtcircuitat totul
Umilită de Hermannstadt, Poli Iași a luat decizia în privința antrenorului Tony da Silva
Superliga
Umilită de Hermannstadt, Poli Iași a luat decizia în privința antrenorului Tony da Silva

Manchester United, PAOK Salonic sau Rangers » Cine sunt cele 8 adversare ale FCSB în Europa League

Mitriță, înapoi! Lotul OFICIAL al României la prima acțiune cu Mircea Lucescu » Noul selecționer șochează!


Comentarii (18)
widoqq
widoqq  •  12 Martie 2012, 20:18

Dezimformati lumea! Barbugiul a umblat doua luni cu sarma in nas si paiul in fund! Dadea starea vremii!Cand lua paiul in gura incepea sa ninga!

falcoo
falcoo  •  12 Martie 2012, 16:46
Postat de bigbelly pe 12 Martie 2012, 15:52

Era rau Fodor! Daca mi-aduc bine aminte, tot el l-a rupt si pe Vlad de la Dinamo, dupa ce s-a intors la A.S.A., in '84. Vlad venise la Dinamo de la Galati odata cu Orac, era considerat urmasul lui Talnar, da' l-a lasat Fodor fara servici...

Nicusor Vlad a venit la Dinamo in 81,era fundas dreapta,l-a rupt fodor asta imediat ce a venit la Dinamo,abia jucase cateva meciuri. Asa e, a venit deodata cu Orac de la Galati..... Mai venise si Moraru de la Sportul

boloni86
boloni86  •  12 Martie 2012, 16:22

Mama lor de fotbalisti...din venitul meu le platesc gradul si pensiile.Auzi la ala...colonel in rezerva.Ce a facut bun pentru tara asta sa merite gradul si banii aia?Pun pariu ca Fodor si altii ca el sunt semianalfabeti !

Vezi toate comentariile (18)
Comentează