Articol de GSP - Publicat duminica, 11 februarie 2018 11:22
Lupta pentru șefia FRF se anunță a fi explozivă, pentru că actualul președinte, Răzvan Burleanu, va avea un contracandidat de calibru: Ionuț Lupescu.
Vor urma 6 săptămâni de campanie intensă, cu multe deplasări în teritoriu, în încercarea lui Lupescu de a recâștiga electoratul care deja i-a promis susținere lui Burleanu.
Dar de unde are Lupescu buget de campanie? Și cine l-a convins să candideze? Iată câteva informații de ultim moment oferite de sursele GSP.ro:
- Planurile de campanie s-au făcut la sediul firmei SEG, cea care s-a ocupat de marketingul Federației în mandatul lui Mircea Sandu. Lupescu este în relații excelente cu Kiki Iancu, șeful SEG, care speră să recâștige contractele bănoase cu FRF după ce Kaiserul va fi devenit președinte. Iancu s-a ocupat personal de strângerea unui buget de campanie, din donații ale unor amici mai mult sau mai puțini interesați ai lui Lupescu și ai SEG-ului.
- Decisivă în decizia lui Lupescu de a candida a fost soția sa. Nu întâmplător anunțul oficial al candidaturii a apărut chiar pe Facebook-ul ei, însoțit de un comentariu entuziasmat: “Eu îl susțin și sunt foarte mândră”. De ce a insistat Flori Lupescu pentru revenirea în țară? Apropiații lor spun că ea n-ar fi tocmai fericită cu viața din Elveția și, desi și-a deschis o afacere acolo, l-a presat pe Lupescu să se întoarcă în România.
- “De ce ar renunța Lupescu la un jobul său de la UEFA, unde are o poziție bună și e bine plătit?”, s-au tot întrebat oamenii din fotbal. Se pare totuși că Lupescu era într-o poziție oarecum plafonată la UEFA, fără perspective de creștere consistentă în viitorul apropiat, profesional și ca statut. Iar veniturile sale de la UEFA, vlăguite de impozitarea drastică din Elveția, ar putea fi lejer acoperite din poziția de președinte FRF. În plus, dacă va prinde un mandat la Federație, el ar vrea să reintre în structurile UEFA ca membru al Comitetului Executiv, funcție pe care a ocupat-o o vreme și Mircea Sandu.
Despre Ionuț Lupescu
- A început fotbalul în Austria, acolo unde a locuit câțiva ani în copilărie alături de tatăl său, pentru că fostul mare internațional român Culae Lupescu a jucat la Admira Wacker pe final de carieră
- Întors în țară, Lupescu și-a făcut junioratul la Dinamo și la 17 ani a fost promovat de Lucescu în echipa mare, jucând pentru roș-albi în DreamTeam-ul din finalul anilor ’80. Palmares: 3 titluri, 3 cupe
- În 1990 s-a transferat în Germania si a evoluat vreme de 8 ani în Bundesliga (6 la Bayer Leverkusen și 2 la Borussia Monchengladbach)
- A jucat cu naționala la două Mondiale (CM ’90 și CM ’94) și două Europene (CE ’96 și CE 2000)
- Pe final de carieră s-a întors la Dinamo. A mai jucat apoi la Bursaspor și Al Hilal înainte de a abandona fotbalul
- A încercat pentru scurtă vreme să antreneze. Aventuri scurte și lipsite de succes la FCM Bacău și FC Brașov.
- A renunțat definitiv la antrenorat și a intrat în administrație. Mai întâi la Sindicatul Jucătorilor, ca puternic contestatar al lui Mircea Sandu
- S-a împăcat apoi cu Nașu’ și i-a devenit aliat, primind la schimb funcția de director general în FRF
- A lucrat 6 ani în Federație, făcând echipă cu Florin Prunea. S-a ocupat o vreme și de arbitraj, chiar în perioada care a provocat scandaluri penale, vezi condamnările ulterioare din Dosarul Penescu
- Din 2011 lucrează la UEFA, în Comisia Tehnică al cărei director a fost în ultima perioadă
- Anul acesta, Ionuț Lupescu împlinește 50 de ani
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”