FOTBAL  »  NATIONALA  »  LUXEMBURG - ROMÂNIA, 2 SEPTEMBRIE, PROTV, 20:30, RADIO GSP ŞI LIVETEXT GSP.RO

Luxemburg, echipă cu tradiţie» A fost la un pas de careul de aşi al CE din 1964;)

Ady Schmit a marcat împotriva Danemarcei +2   FOTO
Ady Schmit a marcat împotriva Danemarcei

Articol de - Publicat miercuri, 31 august 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 31 august 2011 13:56

Deşi a fost, mai tot timpul, una din cele mai slabe echipe naţionale din Europa, naţionala din Luxemburg a fost aproape să ajungă în semifinalele Campionatului European de Fotbal din 1964.

Acum aproape 50 de ani, selecţionata Marelui Ducat de Luxemburg a beneficiat de o calificare din oficiu în optimile competiţiei, care, spre deosebire de sistemul competiţiilor inter-ţări din ziua de astăzi, nu aveau loc la turneul final. Acolo ajungeau doar echipele calificate în semifinale.

În primul tur, în care Luxemburg nu a jucat, România a fost zdrobită de Spania, 7-3 la general pentru iberici, după un 6-0 în tur pe "Santiago Bernabeu".

Din "Benelux" a rămas doar "Lux"

În turul următor, echivalent optimilor, micuţul ducat a fost aruncat într-o dublă manşă cu Olanda.În partida considerată pe teren propriu, a rezistat cu brio. 1-1, cu toate că meciul s-a desfăşurat în prezenţa a aproape 40.000 de spectatori şi a avut loc la... Amsterdam.

Returul a fost de poveste. De data aceasta, peste 40.000 de spectatori s-au îngrămădit pe celebrul  "De Kuip", din Rotterdam, pentru a saluta calificarea batavilor. Liniştea s-a lăsat cînd luxemburghezul Camille Drimmer a deschis scorul, în minutul 20. Totul părea revenit la normal după ce Kruiver, chiar jucător la Feyenoord, a egalat.

Surpriză, însă! Cînd mai erau aproximativ 25 de minute de jucat, acelaşi Drimmer a făcut dubla şi a trimis Luxemburgul în sferturile de finală. A fost un şoc pentru întreaga asistenţă. Olanda a fost eliminată, Belgia pierduse încă din primul tur, după o dublă cu Iugoslavia, astfel că luxemburghezii au fost cei care au dus faima  "Benelux"-ului mai departe!

Atît de aproape

Şi astfel, au venit partidele din sferturile de finală, împotriva Danemarcei. În tur, gluma părea că se îngroaşă după ce Louis Pilot, numit în 2003 cel mai bun jucător luxemburghez al ultimei jumătăţi de secol, deschidea scorul. Danezii egalau repede, prin Ole Madsen, dar naţionala pe care Piţurcă şi compania o vor întîlni vineri avea să revină în avantaj peste doar un sfert de oră, gol Klein!

La final, tabela arăta un fascinant 3-3. Danezii puteau tranşa calificarea în retur, dar în faţa unei asistenţe asemănătoare cu cea din partida de la Amsterdam, Ady Schmit egala la doi în minutul 80 şi trimitea partida la un al treilea meci, care avea să se desfăşoare pe teren neutru. Pierdut, însă, de luxemburghezi, scor 0-1. Marcator? Acelaşi Madsen, care înscrisese toate cele şase goluri din "tripla" manşă!

Jucători în Franţa şi Belgia

Naţionala din Luxemburg nu era lipsită de jucători valoroşi. Schmit evolua în Franţa, la FC Sochaux-Montbeliard. Pilot era mijlocaş la Standard Liege, iar Dimmer la Molenbeek, tot în Belgia, cu un trecut la Anderlecht. Cu toate acestea, performanţa naţionalei micuţului stat a surprins pe toată lumea şi a rămas cea mai mare performanţă din istoria selecţionatei.

6-0 este cea mai clară victorie a Luxemburgului, într-o partidă disputată la Londra, împotriva Afghanistanului (iulie 1948)

Sferturile de finală sunt cea mai avansată fază în care a ajuns şi naţionala României la CE. Se întîmpla la Euro 2000

Echipa naţională de fotbal a României va întîlni selecţionata din Luxemburg vineri, 2 septembrie, de la ora 20:30, într-o partidă care va avea loc pe Stade Josy Barthel, din Luxembourg, iar tricolorii se comportă ca şi cînd ar întîlni echipa lor din '64: "Numai uşor nu ne va fi..." :)

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (15)
double07
double07  •  01 Septembrie 2011, 09:36

adevarati gladiatori...!:))

alpin
alpin  •  31 August 2011, 22:33
Postat de bdgeorge pe 31 August 2011, 18:15

arunca o privire la clasament prietene...traditie inseamna Real,Barcelona,Liverpool, United,Inter,Milan,Ajax,PSV,.....si ghici cine domina toate campionatele de mai sus..surpriza exact echipele de traditie...asta asa ca fapt divers daca in opinia ta nu conteaza traditia

Echipele enumerate domina fotbalul din tarile lor prin VALOARE, nu prin traditie!!! In Anglia, traditie are Luton Town, in Franta, traditie are Stade de Reims, in Italia, traditie are Pro Patria sau AC Torino. La noi, traditie are UTA, are Ripensia. Domina ele fotbalul in tarile lor?!? Fost-ai lele cand ai fost! Au ramas cu traditia si o poarta prin ligile inferioare. Rezista cele care fac an de an investitii majore!!! Traditia lor e construita pe bani! Multi!!! La Cluj, U are "traditie" (desi s-a nascut DUPA CFR Cluj!). CFR Cluj are BANI si INTELIGENTA! Si rezultatele reflecta clar diferenta!!!

andr007
andr007  •  31 August 2011, 21:07

De cand a fost repus in functia de antrenor Piturca nu ma mai intereseaza nationala, consider ca nu ma reprezinta si ma voi uita doar la echipele de club. Nu are treaba cu faptul ca nu are valoare ci cu faptul ca aceasta a ajuns jucaria fratilor impresari.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează