FOTBAL  »  NATIONALA  »  ESTONIA - ROMÂNIA, VINERI, 21:00, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Mediocri şi speculativi » Radiografia Estoniei, primul adversar al "tricolorilor" în drumul spre CM 2014

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 septembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 04 septembrie 2012 19:54

Cifrele InStat ale balticilor din ultimele două partide, 0-4 cu Franţa în deplasare şi 1-0 cu Polonia la Tallinn, descriu o echipă fără jucători masivi şi care nu mizează pe pase lungi sau joc în forţă! Fazele fixe executate de Vassiljev, conservarea rezultatului şi forţa de a reveni oricînd în joc sînt principalele atuuri


În ultimele "amicale", pe 5 iunie cu Franţa şi pe 15 august împotriva Poloniei, selecţionerul Ruutli a folosit 21 de fotbalişti, toţi regăsindu-se în lotul cu care aşteaptă România, vineri, la Tallinn. "Tricolorii" vor înfrunta o echipă surprinzătoare, departe de prejudecăţi, cu un 4-2-3-1 care dezvoltă un joc combinativ exact, dar steril, concentrat mai mult în jumătatea proprie. Fără pase lungi şi mingi bubuite pe vîrfuri, dar care profită de orice şansă şi se apără exemplar, mai ales după ce deschide scorul.

Solidă în apărare, dar cu fundaşi de liga a doua chineză!
Titular incontestabil între buturi este Pareiko (Wisla Cracovia), goalkeeper masiv (1,93 m) şi experimentat (35 ani), dar cu un debut de sezon slab: 5 goluri în 4 partide! Pe flancuri, Estonia va începe cu Jaager, în dreapta, şi Teniste în stînga. Primul, titular la Aalesund (locul 9 în Norvegia), e de remarcat pentru aportul ofensiv, în vreme ce al doilea e titular la Songdal (locul 13 în Norvegia). Teniste i-a luat faţa lui Kruglov, care joacă la FC Rostov B, unde Cociş, neconvocat de Piţurcă, e titular!

Stoperi vor fi Rahn, 31 ani, care activează în liga a doua chineză!, şi Klavan, căpitanul şi cel mai scump fotbalist al balticilor, cotat la 1,5 milioane de euro, dar rezervă la Augsburg. Cu Franţa şi Polonia, apărarea a reuşit un procentaj de peste 80% la capitolul pase precise, în vreme ce ofensiva sub 70%. Defensiva este conştiincioasă tactic, fundaşii estoni cîştigînd 55% din duelurile cu Ribery, Benzema şi Nasri, într-o partidă pierdută totuşi cu 0-4!

Miza pe închizători
Motorul echipei îl reprezintă închizătorii Dmitrijev (30 ani, FC Gomel) şi Vassiljev (28 ani, Amkar Perm), care completează eficient defensiva, dar se remarcă şi în ofensivă: fotbalistul lui Perm a marcat 6 din cele 11 goluri ale Estoniei în preliminariile Euro 2012 şi execută impecabil loviturile libere, ultima reuşită chiar în 1-0 cu Polonia.

Închizători scunzi, nici unul peste 1.77m, cei doi au contribuit decisiv la procentul uluitor de 80% pase reuşite al Estoniei în înfrîngerea cu Franţa (81% cu Polonia). Vassiljev este "creierul", jucătorul care a recepţionat cele mai multe pase în ambele "amicale".

10 schimbări a efectuat selecţionerul Ruutli pe parcursul ultimelor două "amicale", cu Franţa (0-4) şi Polonia (1-0), toate post pe post

Nu sînt înalţi, nu bubuie mingea!
Dacă pe fază defensivă coerenţa estonilor e remarcabilă, ea se risipeşte de la mijloc în sus: 99 de baloane pierdute cu Franţa, doar 28 în jumătatea proprie, raport 108-33 contra Poloniei. Stilul balticilor se doreşte a fi mai degrabă combinativ, cu tranziţie rapidă spre atac (posesie de doar 44% în victoria cu leşii).

Estonia e departe de mitul unei echipe cu jucători masivi, care nu ştie decît kick-and-run sau baloane aruncate pe vîrfuri: 27% e procentul de dueluri aeriene cîştigate în ultimele două partide, în care au încercat 160 de pase scurte şi doar 75 lungi!

Tehnica lipseşte aproape cu desăvîrşire din jocul Estoniei, închizătorii şi "aripile" Puri şi Kink fiind singurii care încearcă driblingul. Cu toate acestea, posesia sterilă îi fereşte pe baltici de probleme: doar 21 de faulturi comise cu Franţa şi Polonia.

1.81 m este media de înălţime a titularilor Estoniei, exact aceeaşi în cazul echipei pe care o va trimite cel mai probabil pe teren vineri şi Piţurcă

Periculoşi doar cînd deschid scorul
Cele mai multe pase s-au consumat în cele două partide pe linia Klavan-Vassiljev, adică stoper-închizător, şi între cei doi fundaşi centrali, cu Polonia. Asta spune totul despre ofensiva balticilor. În banda dreaptă va juca cel mai sigur Puri (24 ani), coleg la KuPs (Finlanda) cu rezerva sa de la "naţională", Purje. Pe flancul stîng, o fostă speranţă a Estoniei, Kink (26 ani), trecut pe la Lokomotiv Moscova şi Middlesbrough şi momentan la Varese (Serie B).

Singurul vîrf este veteranul Oper (34 ani) de la Nea Salamina (Cipru), în spatele căruia joacă cel mai tînăr titular al estonilor, Ojamaa, atacant retras de 21 de ani de la Motherwell (Scoţia).

Estonia reuşeşte formidabil să conserve rezultatul, mai cu seamă după ce deschide scorul, iar meritul revine în special compartimentului defensiv. O altă trăsătură inedită e forţa de revenire: în campania pentru Euro 2012, cînd au trecut de grupe şi s-au oprit la "baraj", Estonia a învins Serbia şi Irlanda de Nord de la 0-1 şi a scos punct cu Slovenia şi Serbia, la Tallinn, după ce a fost condusă!

6 victorii au estonii în ultimele 6 partide în care au deschis scorul

ECHIPA ESTONIEI
Pareiko - Jaager, Rahn, Klavan, Teniste - Dmitrijev, Vassiljev - Puri,Ojamaa, Kink - Oper
Rezerve: Kotenko, Lepmets, Sisov, Morozov, Barengrub, Kruglov, Purje, Vunk, Mosnikov, Lindpere, Saag, Voskoboinikov

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rapid obține un rezultat mare în Liga Campionilor la handbal feminin » Prestație remarcabilă în fața triplei câștigătoare a competiției
Handbal
Rapid obține un rezultat mare în Liga Campionilor la handbal feminin » Prestație remarcabilă în fața triplei câștigătoare a competiției
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Superliga
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (9)
redsef2005
redsef2005  •  06 Septembrie 2012, 10:31
Postat de darkdark pe 05 Septembrie 2012, 10:11

Subscriu deasemenea. Orice insucces al echipelor romanesti, inclusiv nationala, este benefic pentru fotbalul romanesc in acest moment. Sustin in continuare boicotarea nationalei si a Ligii I prin absenta spectatorilor de la meciuri pana cand dinozurii de la FRF si LPF isi fac bagajele.

Ar fi benefic dacă cei care conduc fotbalul ar fi nişte oameni civilizaţi şi cu bun simţ, să îşi dea demisia în lipsa cronică a rezultatelor! Cum nu e cazul lor, îşi vor continua opera de distrugere fără să le pese de nici un boicot şi nici o contestare...

catalinantoneanu
catalinantoneanu  •  05 Septembrie 2012, 12:31

se anunta un meci tare! o sa beau vreo 14-15 cafele sa rezist macar prima repriza!

darkdark
darkdark  •  05 Septembrie 2012, 10:11
Postat de cosmin-niko pe 05 Septembrie 2012, 04:23

subscriu,desi poate nu e patriotic sau cum vreti sa ma considerati,sper sa pierdem cu astia si sa terminam pe locul4-5 eu nu ma indentific cu aceasta taraba a albanezilor ce se vrea a fi nationala romaniei

Subscriu deasemenea. Orice insucces al echipelor romanesti, inclusiv nationala, este benefic pentru fotbalul romanesc in acest moment. Sustin in continuare boicotarea nationalei si a Ligii I prin absenta spectatorilor de la meciuri pana cand dinozurii de la FRF si LPF isi fac bagajele.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează