Articol de GSP - Publicat joi, 12 septembrie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 11 septembrie 2013 20:18
Cele mai multe cazuri presupuneau rezultate greu de scontat, cu outsidere care ar fi trebuit să încurce echipe mari pentru ca "tricolorii" să meargă mai departe. Acum însă, implorăm firescul să se întîmple!
În toată istoria participărilor noastre în campanii preliminare pentru turnee finale, europene sau mondiale, am ajuns de şase ori în situaţia în care jocul rezultatelor ne-ar fi putut duce la baraj sau direct în marile competiţii. Niciodată nu am avut noroc!
CM 2006: toate gîndurile la Helsinki
După ce am pierdut puncte importante remizînd în Armenia, am ajuns înaintea ultimului meci din grupă să sperăm la o victorie a Finlandei, echipă fără miză, în faţa Cehiei. A fost 0-3 la Helsinki, am rămas acasă, iar cehii s-au calificat la baraj.
Mai mult noi decît soarta: Euro 2004
După 2-5 şi 2-2 cu Danemarca, am ajuns să avem de doi bani speranţă... în Luxemburg! Aveam nevoie ca Norvegia să nu cîştige acasă, în ultimul meci al grupei, contra băieţilor din Ducat. A fost un 1-0 scurt şi amar.
Euro 1988: Vise, vise...
Era greu să cîştigăm o grupă cu Spania, mai ales după ce remizaserăm cu Austria, 0-0 în deplasare. Dar înaintea ultimului fluier al grupei încă mai păstram ceva iluzii. Ibericii ar fi trebuit să nu învingă Albania, acasă. Însă au zdrobit-o, 5-0!
Afacerea britanică: CM 1986
Aveam nevoie ca englezii să joace, conform calculelor hîrtiei, acasă, în ultima partidă, cu Irlanda de Nord. Adică să cîştige. Numai că la Londra a fost 0-0 şi "tricolorii" au pierdut şansa Mondialului mexican.
CM 1982: Am stat la mîna maghiarilor...
Deşi ne-am tăiat singuri craca, remizînd în deplasare cu Elveţia, 0-0, tot mai aveam şanse de calificare înaintea ultimului meci din grupă. Ce-i drept, era nevoie ca maghiarii să cîştige la Londra. N-au făcut-o, 1-0 pentru Anglia, şi cele două echipe au mers la braţ spre Spania '82.
Nici albanezii n-au putut: CM 1974
Era greu de crezut că RDG va rata victoria în Albania, tocmai în ultimul meci al preliminariilor. Dar am sperat la asta, mai ales că în tur albanezii se predaseră destul de greu, 0-2. Nemţii au fost nemţi, 4-1, şi am ratat calificarea la un punct.
TOP 5 MOTIVE PENTRU CARE SĂ CREDEM ÎN OLANDA
1. În 108 ani de istorie ai echipei naţionale batave, aceasta nu a înregistrat decît trei înfrîngeri "acasă" în partide oficiale. Ultima, cu Portugalia, 0-2 în 2000. Astfel, e greu de grezut că va pierde cu Ungaria la Amsterdam.
2. Deja calificată la Mondialul din 2014, trupa lui Van Gaal nu are de ce să piardă puncte importante în clasamentul FIFA: funcţie de acesta poate fi cap de serie la tragerea la sorţi pentru grupele turneului final. Acum e pe 5 în lume, dar diferenţele între primele 15 clasate sînt mici.
3. Olanda a mai fost galantă cu noi, la Euro 2008, dar atunci n-am fost în stare să-i învingem şi să trecem de grupele turneului final. Acum nu avem nevoie de galanterii, doar de seriozitate.
4. Nu există nici o miză pentru olandezi în favorizarea Ungariei, României sau Turciei, în ideea de a scăpa de un adversar redutabil la turneul final. Sîntem cam la acelaşi nivel :)
5. Din 1970 pînă azi, batavii au disputat 186 de meciuri în preliminarii de campionate mondiale sau europene şi a suferit doar 26 de înfrîngeri. Olanda e o echipă de prestigiu şi nu-şi permite "pete" în palmares. Iar despre Van Gaal se pot spune multe, dar nu şi că ar fi dispus la compromisuri
TOP 5 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NE TEMEM DE OLANDA
1. Deja calificaţi, batavii e probabil să menajeze jucători ca Robben, Sneijder, Van Persie sau Van der Wiel. Cei mai mulţi vor fi angrenaţi deja şi în competiţiile europene de cluburi la data meciurilor cu Ungaria şi Turcia.
2. Într-adevăr, olandezii au pierdut doar de trei ori în partide oficiale acasă, în toată istoria lor, dar două dintre înfrîngeri au venit cu Ungaria! Ce-i drept, în 1961 şi 1984, cînd maghiarii însemnau altceva în fotbal.
3. Dîrzenia Olandei poate fi influenţată de relaţia dintre Fatih Terim, selecţioner şi antrenor la Galata, şi elevul său de la club, Sneijder. În plus, preşedintele Federaţiei turce a făcut parte din conducerea lui Fenerbahce, unde joacă Dirk Kuyt. Iar şeful arbitrilor din Turcia este un olandez: Jaap Uilenberg!
4. Olanda a început deja să se menajeze: nu a forţat la Tallinn şi a remizat, 2-2, cu Estonia, după ce a fost condusă. Apoi, s-a rezumat la 2-0 în Andorra, goluri înscrise în a doua repriză.
5. În preliminariile ultimului mare turneu final, Euro 2012, Olanda a pierdut în ultima partidă, 2-3 cu Suedia. Era deja calificată, iar cu acest rezultat a trimis scandinavii în poziţia de cel mai bun loc secund din toate grupele. Adică direct la Euro, în dauna Portugaliei!