FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

Naţionala mică îşi află azi adversarele din preliminariile Euro 2015 » Săndoi: "Doar Dumnezeu poate garanta calificarea!"

Săndoi (47 de ani) e selecționerul
Săndoi (47 de ani) e selecționerul "tineretului" României din iulie 2006. Salariul său lunar e de circa 4.000 de euro

Articol de - Publicat joi, 31 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 30 ianuarie 2013 22:08

Emil Săndoi explică de ce aşteptările nu trebuie să fie foarte mari în ceea ce priveşte selecţionata de tineret.

- Domnule Săndoi, începeţi o nouă campanie de calificare la un turneu final, putem spera ca măcar aceasta să se finalizeze cu o calificare?
- Totul depinde de numele adversarei care va veni din prima urnă. Dacă vom avea iar "noroc" şi vom da peste Franţa, Anglia, Olanda, Spania sau Germania, ne va fi foarte-foarte greu!

- Ar fi a cincea încercare de cînd aţi preluat selecţionata Under 21, iar precedentele patru au fost ratate...
- Da' am preluat cumva o formaţie care s-a calificat mereu şi am nenorocit-o eu?! Nu ştiu cîţi au habar, însă "tineretul" a mers o singură dată în istorie la turneu final, în 1998, an în care noi am fost ţară organizatoare. Şi-atunci, despre ce vorbim?!

- Totuşi, nu cred că vă propuneţi să ieşiţi mereu pe locul doi...
- În condiţiile în care am terminat în spatele unor forţe ale continentului, şi aceste poziţii secunde le consider onorabile! În precedentele patru campanii cu mine antrenor, România a fost lăsată acasă de Franţa, de două ori, de Germania şi de Anglia. Spuneţi-mi la ce capitole ne putem bate cu aceste ţări şi-atunci, da, recunosc, sînt eu foarte slab! Păi, noi avem două-trei academii unde tinerii se pot forma şi juca, iar în ţările care ne-au bătut există două-trei asemenea şcoli de fotbal în fiecare oraş!! Lumea n-ar trebui să uite încă un lucru!

- Care ar fi acela?
- Că principala mea sarcină e să cresc fotbalişti pentru echipa mare. Sigur, ei cresc mai frumos şi mai repede cînd există rezultate, dacă ar juca la un turneu final, însă cum să ajungem uşor acolo cînd fondul de jucători susceptibili să joace la Under 21 este absolut ridicol? Mă refer la copii care să joace cît de cît la cluburile de care aparţin. La vîrste aşa de fragede, faptul că nu evoluează constant se observă imediat.

"Nu ştiu cine ar fi putut face mai mult!"

- În cazul în care respectivii nu joacă la Liga 1, de ce nu-i căutaţi prin "B" sau "C"?
- Dacă nici eu nu caut... Păi, pe Tătăruşanu l-am luat din "C", pe cînd era la Juventus Colentina! Iar în divizia secundă i-am descoperit pe Papp, la Constanţa, pe Gardoş, la Chiajna, pe Deac, la Dej, pe Pantilimon, Luchin, Latovlevici şi Scutaru, pe cînd erau la Poli II, şi pe mulţi alţii.

- Din ce spuneţi n-ar fi multe motive de optimism nici pentru viitorul apropiat, ar trebui să ne luăm adio şi de următoarea campanie?
- Faţă de ce se întîmpla în urmă cu nişte ani, acum e ceva mai bine. Criza a obligat cluburile să se uite şi în curţile proprii, să mizeze pe propriile talente, să nu mai caute doar străini de valoare îndoielnică, mulţi dintre ei. Chiar şi în campania trecută s-a observat că atunci cînd majoritatea selecţionabililor jucau la cluburile lor, rezultatele au început să apară. Acu' ce vă închipuiţi, că eu nu vreau să mă calific?! Numai că situaţia trebuie judecată în ansamblu, nu poţi decapita un om pe impresii. Vă spun sincer, în condiţiile actuale din fotbalul românesc, doar Dumnezeu poate garanta o calificare! Poate par lipsit de modestie, însă nu ştiu cine ar fi putut face mai mult!

"Cînd Anglia ne-a bătut la barajul de acum doi ani, la adversari jucau Smalling, Jones, Cleverly, Sturridge, Welbeck, oameni de bază la primele clasate din Premier League! Iar la noi nu ştiu dacă erau 4-5 care să fie titulari constanţi prin Liga 1" ( Emil Săndoi, antrenor România U21)

"Acum, graţie Academiei lui Gică Hagi, situaţia s-a mai îndreptat, însă au fost vremuri în care mulţi jucau la « tineret» mai multe partide decît la propria echipă de club!" (Emil Săndoi, antrenor România U21)

"Ca număr de jucători promovaţi de la «tineret» la echipa mare cred că sîntem pe primul loc în Europa! În acest moment, cred că aproximativ 90 la sută din oamenii chemaţi de Piţi la prima reprezentativă au trecut şi prin mîna mea" (Emil Săndoi, antrenor România U21)

Palmaresul lui Săndoi ca antrenor al României U21
Meciuri oficiale: 30 17 7 6
Meciuri oficiale şi amicale: 52 28 14 10

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (5)
kily
kily  •  31 Ianuarie 2013, 12:42

bai, sandoi! nu s'a saturat si ma'ta de tine, ma?! toate putorile ordinare v'ati aciuat pe langa nasu'! le dati sa bea, lui si lui kassay si luati salarii din bani de la uefa si fifa...

kdk.19
kdk.19  •  31 Ianuarie 2013, 11:48

CAT O FI SANDOI ANTRENOR NU NE VOM CALIFICA IN VECII VECIILOR !, IL TINE SANDU PT. INCOMPETENTA MAXIMA, CA SA FIE TRECUT IN GUINESS BOOK !

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  31 Ianuarie 2013, 08:20

...ar trebui schimbat ...omul a promovant numai jucatori slabi la nationala ...toate numele spuse de el sunt petarde ...ori face selectia pe sacose ori nu are ochi ...intr o privinta are dreptate .,.rezultatele tineretului nu intereseaza pe nimeni ...el e pus acolo sa descopere fotbalisti buni ...nu sa califice echipa .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close