FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONALA / INTERVIU

Petre: "Concentrare şi noroc"

Articol de - Publicat miercuri, 06 februarie 2008 00:00

Aceasta crede Florentin Petre că este reţeta calificării "naţionalei" din grupa de la Euro 2008, cu Franţa, Italia şi Olanda

Chiar dacă era obosit după un antrenament solicitant şi un drum de cîteva sute de kilometri cu autocarul pînă la noul cantonament al lui ŢSKA Sofia din Spania, Florentin Petre a acceptat sîmbătă seară o discuţie deschisă despre amicalului cu Israel, Euro 2008, contestatarii săi, viitorul şi trecutul lui.


- Florentin, pregătit pentru primul test pentru Euro 2008?
- Majoritatea venim din cantonamente solicitante. Personal, mă simt pregătit din toate punctele de vedere. Este foarte important să începem bine anul şi să avem rezultate bune şi în următoarele meciuri de verificare pentru a avea un moral ridicat la Europene.


- Simţi deja atmosfera specifică dinaintea turneelor finale?
- Mai e destul pînă atunci. Deocamdată sîntem concentraţi pe activitatea de la cluburi. Concentrarea maximă se va simţi prin aprilie-mai.

"Mă simt un fotbalist împlinit şi mă bucur că i-am făcut din nou fericiţi pe români prin calificarea la Euro 2008"

"Şase sau patru puncte"

- Există pericolul ca oboseala acumulată în timpul sezonului să vă afecteze randamentul la Euro?
- Nici vorbă, am experienţa lui Euro 2000. Cînd e vorba de un turneu final, oboseala nu mai contează, trebuie să zbori, să mănînci pămîntul! Pentru orice fotbalist e cea mai mare realizare să joace la Europene sau la Mondiale şi nimeni nu vrea să se facă de rîs.


- Care crezi că va fi cheia calificării în "sferturi"?
- Noi, românii, jucăm foarte bine în meciuri de concentrare maximă. Nu trebuie să ne gîndim că jucăm contra campioanelor mondiale, Franţa şi Italia, sau cu Olanda, fostă campioană europeană. Trebuie să intrăm încrezători pe teren, jucăm 11 contra 11, de la egal la egal. Avem nevoie însă şi de noroc.

- Cîte puncte crezi că ne-ar fi suficente ca să trecem de grupe?
- Şase sau patru. Diferenţa dintre adversari şi noi este că ei s-au născut în Occident, iar noi în regimul comunist în care a trebuit să muncim foarte mult ca să ajungem la nivelul lor.

"Nu sînt bătrîn"

- La 24 de ani, Euro 2000 a reprezintat o rampă de lansare pentru tine. Acum la 32 de ani, ce înseamnă Euro 2008?
- (Rîde) O nouă rampă de lansare. Glumesc. Simt o mare satisfacţie. Ştiu că în România jucătorii de vîrsta mea sînt consideraţi bătrîni, că nu mai pot alerga. Dar să nu se uite că AC Milan a cîştigat Liga Campionilor cu numeroşi fotbalişti de peste 35 de ani!

- Apropo, ce le transmiţi celor care contestă selecţionarea ta la lot?
- Să nu uite că am făcut şi eu ceva în campania asta de calificare la Euro 2008 şi să mă respecte ca pe oricare jucător de la lot! Fiecare e liber să spună ce vrea, dar cît sînt în formă şi selecţionerul este mulţumit de mine, nu-mi pasă ce zice lumea. Deviza mea este că voi juca atît timp cît mă ţin picioarele şi, deocamdată, pot alerga mai bine decît unul de 20 de ani! Cînd nu voi mai putea, mă voi retrage, nu voi trage de mine, fiindcă nu vreau să mă fac de rîs. Sînt multe lucruri frumoase pe lumea asta care merită făcute după ce îmi voi pune ghetele în cui.

- Ce zic picioarele tale, cît mai pot alerga?
- Anul viitor, cînd voi avea 33 de ani, îmi expiră contracul cu ŢSKA Sofia şi vreau să mai prind un angajament de doi-trei ani. Voi vedea dacă mă vor mai dori, dacă nu, am destule oferte.

" Lupu crede că l-am dat afară de la Dinamo"

- Fostul tău coleg de la Dinamo, Dănuţ Lupu, nu scapă nici un prilej de a te critica. Ce are cu tine?
- Nu m-a sunat niciodată să-mi spună cu ce l-am supărat. Eu l-am admirat şi l-am respectat. Am şi fost colegi de cameră, i-am cărat ghetele şi bagajele. El a plecat însă urechea la unii şi la alţii şi trăieşte cu impresia că eu şi cu Hîldan l-am dat afară de la Dinamo. Dar nu-i adevărat, mai ales că atunci cînd a fost vorba să-l vină în Ştefan cel Mare, Cornel Dinu ne-a întrebat pe mine şi pe Hîldan dacă sîntem de acord cu transferul lui. Eu i-am zis să-l aducă, pentru că Lupu îmi dădea cele mai bune pase

- Cum a fost la Euro 2000 cu Hagi şi cu Popescu?
- Extraordinar. Sînt mîndru că am jucat într-una dintre cele mai mari echipe naţionale ale României. Cînd eram puşti şi mă uitam la televizor, nu visam că voi juca vreodată alături de Hagi, Popescu, Belodedici, Petrescu, Stelea.

"După ce m-am electrocutat, în 2001, nu credeam că o să mai ajung la un turneu final. Dumnezeu m-a ţinut pe pămînt, iar «Sensei» Niculae m-a ajutat să revin sus"

"CM 2010? Vedem după Euro"

- Te vezi şi la Mondialul din 2010?
- Nu mă mai gîndesc pînă acolo. De fapt, după Euro voi vedea ce voi avea de făcut. Atunci îmi voi da seama de multe lucruri.

- Crezi că dacă erai mai înalt puteai ajunge mult mai sus?
- În cazul meu n-a contat înălţimea. Pur şi simplu, n-am avut noroc, deşi am avut 3-4 oferte din campionate mai puternice decît cel bulgăresc. La cît am muncit, poate meritam să am mai mult noroc de bani. Dar sînt mulţumit cu ce am şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sînt sănătos şi am o familie fericită.

Florentin Petre
Data naşterii: 15.01.1976
Debut la "naţională": Norvegia - România 0-0 (19.08.1998)
Selecţii/goluri: 47/5
Palmares: CE tineret 1998, Euro 2000, 3 titluri de campion al României cu Dinamo
A jucat la: Dinamo, UTA, ŢSKA Sofia

Citește și:

„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (5)
 •  06 Februarie 2008, 22:04

CEI CARE SE IAU DE FLORENTIN PETRE SUNT PREA PROSTI SA VADA CATE LUCRURI BUNE AFACUT PENTRU NATIONALA.CEI CARE-L CRITICA CU SIGURANTA NU TIN CU DINAMO...CA UN DINAMOVIST ADEVARAT NU AR UITA NICIO DATA CE A FACUT EL PENTRU DINAMO...SFATUL MEU E SA NU PLECI URECHEA LA NISTE IDIOTI CARE HABAR NU AU CU CE SE MANANCA FOTBALUL..*)

 •  06 Februarie 2008, 12:12

...nu inteleg d cil critiktiiii...e un juktor muncitor ..dornic sa joace si sa ajute..asa cum a facut.o d cele mai multe ori..poate voi vorbiti d alt petre? ....trebuie sa.l lasam sa joace kci a contribuit si el...stai klm k nu sunt dinamovist...ciaoo..

 •  06 Februarie 2008, 10:12

Esti praf ba....cat ii dai la Piti sa te cheme....nu vezi ca nu ai nicio treaba????

Vezi toate comentariile (5)
Comentează