FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINALA EUROPA LEAGUE 2012

Pierdem finala Europa League din 2012? » Lipsesc 14 milioane de euro

Articol de - Publicat miercuri, 30 iunie 2010 00:00

Pentru lucrările din 2010 la stadionul National Arena sînt necesari 48 de milioane de euro. Primăria Capitalei a bugetat doar 34, şi acuză că Guvernul n-a dat decît promisiuni.

"Noul stadion trebuie făcut la timp, e o prioritate naţională. Sînt vremuri mai dificile, dar acest stadion este şi o prioritate a Guvernului, nu doar a Primăriei Generale, pentru că este vorba de un parteneriat. E şi o chestiune de mîndrie naţională". Este una dintre ultimele declaraţii ale premierului Emil Boc, în legătură cu National Arena.

În ultimele 18 luni, doar Primăria a plătit
Vorba lui nea Iancu, "parteneriatul" în cauză e sublim, dar lipseşte cu desăvîrşire. Surse din Primăria Capitalei susţin că "în 2009 şi în primele 6 luni din 2010, Guvernul n-a mai dat nici un ban la National Arena. Toate cheltuielile au fost susţinute de Primărie. Guvernul a dat la început, în 2007, 70 de milioane de lei şi în 2008 a mai dat 14 milioane de lei". Guvernul a finanţat lucrările cu doar 20 de milioane de euro, din cei 100 de milioane de euro cheltuiţi pînă acum.

Parteneriat doar pe vorbe

Aceleaşi surse din Primărie susţin că, deşi lucrările la National Arena au început de trei ani, parteneriatul între Primărie şi Guvern nu a fost încă parafat printr-un document oficial. "Totul a început cu un acord verbal între Videanu şi Tăriceanu, care s-a transmis tot verbal în discuţiile dintre Sorin Oprescu şi premierul Emil Boc. Au fost multe întîlniri, dar nu s-a semnat nici un document. Totul e la stadiu de promisiuni", susţin angajaţi ai Primăriei. 

Se vor opri lucrările?
Primăria a prevăzut în bugetul pentru 2010 cheltuieli de 34 de milioane de euro la "National Arena". Cea mai mare parte din bani a fost deja cheltuită. Mai mult, suma nu este însă complet acoperită pentru că "banii care vin la buget nu sînt cei pe care i-am anticipat, ci mai puţini".  Totuşi, trebuie să terminăm stadionul, chiar şi fără ajutorul Guvernului. Vom încerca să mai facem rost de bani prin rectificări bugetare, poate vom bloca alte investiţii", afirmă aceleaşi surse.

Nu este exclusă nici chiar intrarea în incapacitate de finanţare spre finalul anului, care ar putea duce la stoparea lucrărilor. "Noi sperăm să nu se ajungă acolo şi să găsim soluţii. Dar trebuie să ne ajute şi Guvernul", spun cei din Primărie.

"Contractul pentru organizarea finalei Europa League din 2012 este între UEFA şi National Arena. Dacă stadionul nu e gata la timp, România pierde finala"
Mircea Sandu, preşedinte FRF, aprilie 2010

"Avem bani pînă în luna august a acestui an, după care finanţarea va veni din partea Guvernului"
Sorin Oprescu, primarul Capitalei, aprilie 2010

92% este procentul de finalizare a structurii de beton la National Arena, care trebuie finalizat pînă în aprilie 2011

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (13)
constantinspinu
constantinspinu  •  01 Iulie 2010, 16:28

Domnilor doresc un raspuns. De ce este nevoie de acest stadion construit din banii contribuabilor?Un loc unde se aud cele mai mari porcarii si nu este nevoie de Catedrala Neamului care se construieste din banii credinciosilor si unde se poate auzi altceva in afara de injuraturi. De ce a fost nevoie sa duceti asa o politica inversunata impotriva construirii acestui lacas. Din partea mea stadionul poate fi construit la Sf. asteapta Succes!

maeryaenus
maeryaenus  •  30 Iunie 2010, 17:05

Am si eu o intrebare: daca cumva, stadionul va fi finalizat, macaraua aceea, tot acolo va fii?

visarion
visarion  •  30 Iunie 2010, 14:45

Acum,suntem la mana guvernului!Oprescu s-a tinut de cuvant!Ar fi pacat sa pierdem 2012!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează