Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 13 noiembrie 2021 00:52 / Actualizat sambata, 13 noiembrie 2021 09:17
NAȚIONALA ROMÂNIEI. După remiza cu Islanda și „săgețile” trimise de Mirel Rădoi către FRF și Mihai Stoichiță, conducerea de la Casa Fotbalului trebuie să se orienteze rapid pentru un nou selecționer.
S-a mai dus o calificare. Ne-a mai rămas, așa cum spunea și Mirel Rădoi după egalul cu Islanda, doar să sperăm și să ne rugăm ca nordicii să blocheze și Macedonia de Nord, ca să mai ajungem la baraj. Dacă învingem și noi Liechtenstein, la Vaduz.
Acolo unde Mirel va bifa, e aproape o certitudine, ultimul său pe banca tehnică a naționalei, conform contractului care i se termină după jocul de duminică. A admis că nu l-ar fi deranjat dacă șefii FRF ar fi demarat deja discuțiile cu un alt antrenor, mai ales că-și anunțase încă după meciul cu Armenia intenția de a pleca, indiferent de rezultatele din noiembrie.
Federalii au încercat să-l facă să se răzgândească și Rădoi ar fi revenit asupra deciziei, dacă România ar fi ajuns la baraj.
Noul selecționer începe cu Liga Națiunilor
Tehnicianul a ținut să mai păstreze ceva suspans: „Acum sunt 51-49 la sută să nu merg mai departe. Dacă terminăm pe 3, poate nici federația nu mai vrea să continue cu mine”.
Noul antrenor ar urma să înceapă grupele Ligii Națiunilor în iunie 2022, o competiție de plan secund, în care ar putea să facă reglajele, iar apoi să intre în preliminariile Euro 2024, din martie 2023. Acolo unde avantajul este că formațiile clasate pe primele două locuri din cele 10 grupe se califică direct la turneul final continental.
Lor li se adaugă Germania, țara gazdă, și alte trei formații din Liga Națiunilor, necalificate din preliminariile clasice.
Viitorul selecționer, tot român
Înainte de meciul cu Islanda, Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice FRF, a spus că „dacă pleacă Mirel, noul selecționer va fi român. Am avut o experiență cu un străin și nu știu dacă se va mai repeta.
La ora actuală, cine vine ar trebui să cunoască foarte bine jucătorii. Și orice antrenor român știe foarte bine jucătorii. Așa, continuitatea s-ar face mai ușor. Dacă îi cunoști pe jucători, atunci ai timp să te ocupi mai mult de adversar. Orice antrenor român apreciat la nivel național și care prezintă premisele unei performanțe reprezintă o variantă. Avem antrenori foarte buni în România”.
Pe lista scurtă a celor de la Casa Fotbalului sunt mai multe nume: Adrian Mutu, Gheorghe Hagi, Edward Iordănescu, Dan Petrescu, Ladislau Boloni sau Costel Gâlcă. Pe culoarele Casei Fotbalului se știe că, după despărțirea de Rădoi, principalul favorit ar fi Adrian Mutu, care a rămas într-o relație bună cu conducătorii FRF.
Gazeta Sporturilor face o radiografie a șanselor ca unul dintre acești tehnicieni să devină noul selecționer.
Adrian Mutu (42 ani)
Avantaje:
- E liber de contract și nu ar avea pretenții financiare exagerate.
- Este tânăr, s-ar plia pe linia urmată de FRF în ultimii ani. A antrenat naționala U21 pe care a calificat-o la Euro 2021, unde a terminat grupa neînvinsă, însă nu s-a calificat în fazele eliminatorii. - Cunoaște bine jucătorii din noul val.
- Are o relație bună cu președintele Burleanu, fostul internațional fiind adus la FRF, în 2017, pentru un plus de imagine, înaintea alegerilor din 2018.
Dezavantaje:
- Nu are experiență, antrenând, înainte de lotul U21, doar la Voluntari, unde a evitat in extremis retrogradarea, și la echipa a doua a celor de la Al-Wahda, din Emirate.
- Nu a avut succes nici în ultimul mandat, la FCU Craiova, de unde a plecat după numai 12 etape (3 victorii, 3 remize și 6 înfrângeri).
Edward Iordănescu (43 ani)
Avantaje:
- Deși este tot un reprezentant al noului val, are experiență în antrenorat, la nivel de club
- Are deja trofee obținute în fotbalul românesc, cucerind cu CFR ultimul titlu și două Supercupe ale României.
- Este fiul lui Anghel Iordănescu, fostul selecționer de succes din istoria fotbalului românesc, care a lucrat și el cu Burleanu la începutul primului mandat ca președinte FRF - Nu este un tehnician foarte scump.
Dezavantaje:
- E sub contract cu FCSB și, chiar dacă se află în conflict cu patronul clubului, are o clauză de reziliere de 500.000 de euro, una pe care celor de la FRF le-ar fi greu s-o achite. Nu ar fi exclusă o înțelegere cu FCSB, pentru ca această sumă să fie mai mică.
Gheorghe Hagi (56 ani)
Avantaje:
- A ajuns la maturitate ca antrenor, după 20 de ani de când a debutat în această meserie.
- A reușit, cu proiectul său, Academia "Gheorghe Hagi", să domine fotbalul juvenil intern, dar să și câștige un titlu, o Cupă și o Supercupă cu Viitorul, dar și o Cupă a Turciei cu Galatasaray.
- Își dorește să revină la națională după scurtul mandat din 2001, încheiat cu eșecul în barajul cu Slovenia pentru calificarea la Mondialul 2002. - A crescut și îi cunoaște foarte bine pe mulți dintre internaționalii din noul val, care fac parte din nucleul de bază al naționalei.
Dezavantaje:
- Este într-un conflict perpetuu cu actuala conducere de la Casa Fotbalului, care ar avea astfel ocazia să îngroape „securea războiului” cu Generația de Aur.
- Este patronul unui club din Liga 1 și, ca selecționer, ar fi într-un conflict de interese, putând fi acuzat că-și promovează foști sau actuali jucători. - Personalitatea sa ar fi greu de controlat de conducerea FRF.
Dan Petrescu (53 ani)
Avantaje:
- Unul dintre cei mai de succes antrenori din fotbalul intern, a câștigat 5 titluri, 4 cu CFR și unul cu Unirea Urziceni, echipe alături de care a obținut rezultate și în cupele europene. Are și o Cupă a Chinei, cu Jiangsu.
- Este recunoscut ca un tehnician care pune accentul pe rezultate și îndeplinirea obiectivelor, ceea ce a lipsit naționalei în ultimul an.
Dezavantaje:
- Face parte din Generația de Aur, aflată în „război” cu conducerea FRF.
- Este un antrenor cu personalitate, dificil de „ghidonat” de Casa Fotbalului.
- E sub contract cu CFR, unde are o înțelegere pe 3 sezoane și o clauză de reziliere de 400.000 de euro. Nu este exclus însă să plece în orice moment, dată fiind relația tumultuoasă cu patronul Nelu Varga, nemulțumit de ultimele rezultate și care își dorește să-l aducă pe Mutu.
- A declarat recent că nu este interesat de funcția de selecționer, acuzând FRF că "nu m-a căutat nimeni când am fost liber. Acum sunt aici, la CFR! Asta nu e problema mea, că FRF caută selecționer!”.
Costel Gâlcă (49 ani)
Avantaje:
- Are experiență ca antrenor, fiind ultimul tehnician care a cucerit o triplă cu FCSB, campionatul, Cupa și Cupa Ligii, în 2015.
- A mai antrenat o națională, cea U17, în 2013-2014.
- Este liber de contract după ce în iunie 2021 a plecat de la danezii de la Vejle.
Dezavantaje:
- L-a susținut pe Ionuț Lupescu la alegerile din 2018, împotriva lui Răzvan Burleanu, fiind un reprezentant al Generației de Aur.
- În afara acelui sezon de excepție cu roș-albaștrii, nu a mai avut rezultate notabile.
- A plecat și el de câțiva ani din fotbalul românesc.
Ladislau Boloni (68 ani)
Avantaje:
- Cel mai experimentat antrenor dintre posibilii înlocuitori ai lui Mirel Rădoi. Are numeroase trofee. A câștigat titlul în Portugalia, cu Sporting, plus o Cupă și o Supercupă, apoi un campionat și o Supercupă în Belgia, cu Standard, dar și Cupa Campionilor Golfului cu Al Jazira.
- A mai condus echipa națională în campania pentru Mondialul 2002, cu rezultate, dar a părăsit-o pentru un contract mai bun cu Sporting, în 2001.
- Este liber de contract după demiterea de la Panathinaikos, în mai 2021.
Dezavantaje:
- Este un antrenor scump pentru nivelul la care FRF plătește un selecționer (a avut 400.000 de euro pe an la greci).
- Se știe că este genul dificil și este foarte greu de crezut că s-ar putea înțelege cu noua conducere de la FRF, cu care a recunoscut recent că nu a avut niciodată vreun contact. În plus, apropiații susțin că n-ar accepta să lucreze sub conducerea lui Mihai Stoichiță.
- A plecat de mult din fotbalul românesc și nu mai cunoaște jucătorii.
Il Luce, Răzvan și Oli, de neatins
Pe lista FRF s-ar regăsi și alte nume: Mircea Lucescu, fiul său, Răzvan, dar și Cosmin Olăroiu, cel pe care Rădoi îl vedea drept cel mai potrivit succesor al său.
Cei trei sunt aproape imposibil de adus, datorită statutului la care au ajuns. Il Luce e o legendă la Dinamo Kiev, la fel și Răzvan la PAOK, unde a revenit după un titlu cucerit în 2020 și alte succese de marcă în lumea arabă, cu Al Hilal. Olăroiu tocmai a semnat un nou contract, cu Sharjah, din Emirate, pe doi ani, urmând să încaseze un salariu de 5 milioane de euro pe sezon.