FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Blestemul meciurilor decisive » Trei momente de tristă amintire pentru naționala României

România și Norvegia au terminat la egalitate, 1-1, în preliminariile EURO 2020
România și Norvegia au terminat la egalitate, 1-1, în preliminariile EURO 2020

Articol de , - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 14:55 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 17:02

Naționala este iar în fața unei "duble" extrem de importante, cu Israel și Kosovo, dar statistica ultimilor ani nu este deloc favorabilă "tricolorilor" din această generație, care, în momente-cheie ale preliminariilor Euro 2020 și CM 2022, au clacat mereu chiar acasă, cu Norvegia, Suedia, respectiv cu Islanda

  • România - Israel se joacă sâmbătă, 9 septembrie, de la 21:45 (Prima TV). 
  • Partida cu Kosovo se dispută marți, 12 septembrie, de la 21:45 (Antena 1). 

Au trecut 7 ani de la ultima prezență a României la un turneu final, când am terminat pe ultimul loc grupa de la Euro 2016, după o înfrângere, 0-1 cu Albania.

Motivul pentru care nu a fost convocat portarul Ionuț Radu » Favoritul lui Edi Iordănescu pentru meciul cu Israel
România - Israel
Motivul pentru care nu a fost convocat portarul Ionuț Radu » Favoritul lui Edi Iordănescu pentru meciul cu Israel

De atunci, au mai fost trei campanii preliminare, două de Cupă Mondială, una de Europene, plus trei ediții de Liga Națiunilor, dar "tricolorii" au ratat de fiecare dată calificarea. 

În cursa pentru a ajunge la Mondialul din 2018 sau la Euro 2020, am fost chiar departe, terminând de fiecare dată pe 4. Dar am fost până spre final în cărțile calificării.

Această generație are însă acum șansa de a prinde Euro 2024, după un început promițător în grupă. Naționala e pe locul doi după 4 etape, cu 8 puncte și nicio înfrângere. 

Urmează însă o "dublă" extrem de importantă, cu Israel (9 septembrie), principala contracandidată (7 puncte) și cu Kosovo (12 septembrie), o echipă extrem de imprevizibilă, ambele pe teren propriu. 

Cu șase puncte "tricolorii" ar face un pas uriaș spre turneul final din Germania. Râmâne întrebarea dacă de această dată vom putea să profităm de oportunitatea pe care o avem? Fiindcă în ultimii ani, am ratat toate momentele decisive de care ne-am legat speranțele.

Pentru Euro 2020 am eșuat cu Norvegia și Suedia

Situația de acum seamănă destul de mult cu cea din preliminariile Euro 2020. Atunci, după 7 etape, eram pe 3, la un punct în spatele Suediei, pe care urma să o întâlnim acasă. 

Chiar înaintea acestei partide am jucat pe Arena Națională cu Norvegia, care era ieșită din calcule. Aveam nevoie de victorie pentru o "finală" cu suedezii. Am făcut numai 1-1, după ce Mitriță a deschis scorul, fiind egalați în prelungiri. La 0-0, "tricolorii" au avut penalty, ratat de Pușcaș.

Dacă învingeam Norvegia, urcam cu un punct peste Suedia. Cu o victorie și cu ei, am fi fost direct la Euro împreună cu favorita grupei, Spania.

Suedezii ne-au învins însă cu 2-0, scor stabilit încă din minutul 34, un meci în care "tricolorii" n-au avut nicio reacție. Dintre cei din actualul lot au jucat atunci titulari N. Stanciu, Bancu, T. Băluță și Pușcaș, rezerve folosite au fost I. Hagi, Fl. Coman și Alibec, iar R. Marin și Cicâldău au rămas doar pe bancă.

Ne-am încurcat cu Islanda în drumul spre Mondialul 2022

La precedenta campanie ne-am bătut până în ultima clipă pentru locul 2, cu Macedonia de Nord. Aveam nevoie doar să învingem, tot acasă, modesta Islanda, o formație complet remaniată față de cea care făcuse furori la Euro 2016 și se calificase la Mondialul 2018. 

Îi bătuserăm pe nordici la ei acasă, cu 2-0. Dar pe „Steaua”, într-un joc în care ne-am creat puține ocazii, bara lui Ianis Hagi, pe final, fiind cea mai mare, am eșuat într-o remiză albă, 0-0. 

Victoria din ultima rundă, 2-0 în Liechtenstein, n-a mai contat. Am ratat locul doi în grupă și barajul la un punct în urma nord-macedonenilor.

Au jucat în prima formulă Rațiu, N. Stanciu, R. Marin, Cicâldău, I. Hagi și Alibec, în partea secundă au intrat Bancu, Moruțan și G. Pușcaș, iar printre rezerve se numărau A. Rus, Cr. Manea, Burcă și Aioani.

Am ratat și barajul de la Reykjavik

Am mai avut o șansă să ajungem la Euro 2020, prin Liga Națiunilor, unde terminaserăm grupa pe locul 2, după Serbia. 

În octombrie 2020, la barajul cu Islanda, care și-a adunat veteranii din campaniile precedente, România a pierdut cu 1-2 la Reykjavik. Era 2-0 la pauză prin reușitele lui G. Sigurdsson și n-am reușit decât să reducem din handicap prin Maxim, din penalty. 

Au fost titulari Camora, Burcă, Cr. Manea, N. Stanciu și Alibec, au intrat și Pușcaș, I. Hagi, Cicâldău, iar R. Marin și Bancu au fost doar rezerve.

România în „dublele” de acasă: maximum 3 puncte în ultimul deceniu!

"Dubla" cu Israel și Kosovo, programată pe Arena Națională, este a cincea "dublă" oficială pe care naționala României o dispută pe teren propriu în ultimul deceniu. În precedentele patru, "tricolorii" au obținut doar 3 puncte din 6 posibile! 

  • Liga Națiunilor 2022 
  • România - Finlanda 1-0 (11 iunie 2022/Giulești) 
  • România - Muntenegru 0-3 (14 iunie 2022/Giulești) 
  • Preliminarii CM 2022 
  • România - Macedonia de Nord 3-2 (25 martie 2021/Arena Națională) 
  • România - Germania 0-1 (28 martie 2021/Arena Națională) 
  • Preliminarii EURO 2020 
  • România - Spania 1-2 (5 septembrie 2019/Arena Națională) 
  • România - Malta 1-0 (8 septembrie 2019/Ploiești) 
  • Preliminarii CM 2014 
  • România - Ungaria 3-0 (6 septembrie 2013/Arena Națională) 
  • România - Turcia 0-2 (10 septembrie 2013/Arena Națională) 

Avem o șansă importantă, trebuie să profităm de ea. Sunt optimist, vrem toate punctele. Nu urmăresc să înscriu eu, pot oferi și un asist. Suporterilor le promit că vom da totul pe teren și îi așteptăm alături de noi
- Denis Alibec, atacant România

VIDEO. Edi Iordănescu, declarații înaintea dublei cu Kosovo și Israel: „Depinde doar de noi să continuăm acest parcurs bun și să ducem România din nou la EURO”

Citește și alte articole:

Câte bilete s-au vândut pentru meciurile cu Israel și Kosovo + anunț important făcut de ultrașii români
ROMÂNIA - ISRAEL
Câte bilete s-au vândut pentru meciurile cu Israel și Kosovo + anunț important făcut de ultrașii români
Stanciu a vorbit despre marele atu al României pentru Euro 2024: „Îmi dă încredere că vom reuși”
ROMÂNIA - ISRAEL
Stanciu a vorbit despre marele atu al României pentru Euro 2024: „Îmi dă încredere că vom reuși”

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Liga 2
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Tenis
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (5)
mr90
mr90  •  07 Septembrie 2023, 15:35

Parca mai bine jucam doar in deplasare; acolo bagam autobuzul in poarta si poate ciupim ceva. Cind jucam acasa este mai greu fiindca trebuie sa construim !

mattteo
mattteo  •  07 Septembrie 2023, 10:29

MaciP esti prost cu lacrimi. Daca la tine Cordea era slab când a fost chemat la nationala si ti se pare slab in continuare relativ cu Dennis Man care e pe postul ala, iar faptul ca am terminat sub Norvegia care avea jucatori pe toate posturile in campionate top 5 a fost asa un mare esec.....las-o asa. Stai cu ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  06 Septembrie 2023, 22:41
Postat de mattteo pe 06 Septembrie 2023, 17:34

Daum si Contra chiar au avut adversari. Radoi cel mai slab din istorie. Daca nu esti in stare sa termini pe doi cu Macedonia.....la Olimpiada si-a batut joc. Sa nu il intreaca Edi Iordanescu ca slaban ca nici asta nu e normal in insistenta cu Alibec, Camora, Chiriches, Bancu, Florin Tanase, Dragus, Cicaldau, Ianis, neglijarea totala a lui Alexandru Dobre din Portugalia, a lui Borza, Cordea, Petrila, Olaru, Matan, Birligea (pana acum), Louis Munteanu

Hai ca ai inteles multe... Daum si Contra da, au avut adversari. Dar faptul ca ai adversari nu-ti scuza jocul, cu tot respectul. Da, generatiile anilor 80' care au prins un singur turneu final aveau scuza ca aveau adversari si participau doar 8 echipe la Euro, dar jucau fotbal. Dau si Contra au avut cate 2 adversari de calibru in grupe, dar sa nu uitam ca au terminat pe 4, adica pe Daum l-a depasit si Muntenegru, iar pe Contra l-a depasit si Norvegia. Nationala nu juca absolut nimic cu ei. Degeaba te legi de Radoi, cu Radoi au jucat fotbal. Da, au ratat calificarea pe 2 prostii: infrangere cand conduceau in minutul 85 cu 2-1 in Armenia si acel 0-0 cu Islanda. Ca rezultate directe, a fost peste toate in afara de Germania. Ca aspect al jocului, nu exista comparatie intre nationalele lui Daum si Contra si cea a lui Radoi. Cu ce s-a facut de ras la Olimpiada, au refuzat toti sa lase jucatorii la lot, a mers cu o nationala complet improvizata, cam a treia ca valoare din ce avea la dispozitie. Apoi desfiintezi tot lotul pe care il avem ca sa mi-l dai exemplu pe... Cordea. A fost si Cordea la nationala, n-am inteles niciodata de ce, era extrem de slab si la FCSB. Birligea? Baiatul joaca la CFR, n-a marcat de 7 meciuri. E varf, eu nu stiu cum l-a putut convoca cineva. Nationala dea cum mi se pare sub ce juca pe vremea lui Radoi, dar in mod clar mi se pare peste ce juca cu Daum sau Contra. Nu stiu cat are merit Edi pentru asta, jucatorii cam coincid cu cei pe care ii avea Radoi.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează