Articol de Alex Nicodim (foto), Justin Gafiuc - Publicat marti, 31 mai 2011 00:00 / Actualizat marti, 31 mai 2011 10:20
Megalopolisul este o îngemănare între luxul orbitor, afaceri fabuloase, sărăcie lucie şi criminalitate de top. Italienii domină comunitatea străină, pizza e la putere, iar întrepătrunderile de rase au creat exemplare de o frumseţe care-ţi ia ochii
În 1532, pe cînd Soliman Magnificul ducea campaniile de cucerire ale otomanilor, iar Moldova se afla sub domnia lui Petru Rareş şi pierdea posesiunea asupra Pocuţiei poloneze, Martin Afonso de Souza, duce de Braganca, închina Coroanei portugheze coloniale prima aşezare pe coasta braziliană: Sao Vicente.
Iar peste circa două decenii, ceva mai spre interiorul continentului, o mînă de clerici iezuiţi creau Sao Paulo dos Campos de Piratininga, satul misionar devenit peste secole oraşul care ţine azi în spate toată această fascinantă ţară.
Febra aurului şi a cafelei
Sao Paulo e o metropolă întinsă, ea singură, cam pe suprafaţa totală a judeţului Timiş, cu aproape 30 de milioane de suflete, peste cît toată România: ocupă locul doi, după Tokyo, în topul celor mai populate oraşe din lume. E punctul vital al unei Brazilii aflate într-un boom general, ferită miraculos de efectele devastatoare ale crizei mondiale, una din economiile emergente care atacă supremaţia mondială, alături de Rusia, India, China şi Africa de Sud, reunite în fenomenul BRICS.
Şi mai e un amestec nemaiîntîlnit de naţii, rezultatul a peste un secol de imigraţie masivă, căci febra aurului, a cafelei sau afacerile cu trestie de zahăr au atras ca un magnet şi au creat adevărate dinastii, încă din perioada sclavagismului, abolit la 1888.
Aici, majoritari sînt italienii, veniţi în special din zona napoletană şi veneţiană: statisticile arată că există cel puţin un strămoş peninsular pentru 6 milioane din paulistanii de azi, o cifră care depăşeşte pînă şi numărul de locuitori din Roma (2,5 milioane) sau Milano (1,3 milioane)! Nu e de mirare, prin urmare, că pizza e la mare căutare, la fiecare colţ de stradă te îmbie cîte o vitrină plină cu sortimente apetisante.
Portughezii, arabii, japonezii, ruşii, evreii, polonezii sau germanii completează acest uluitor tablou de culoare, care face din Sao Paulo un exemplu unic de convieţuire. Şi, paradoxal, problema rasială nu există, iar această seculară întrepătrundere genetică a transformat străzile paulistane într-un imens podium de etalare a unor frumuseţi paradisiace.
"Sao Paulo e cu munca, distracţia e la Rio"
În avionul care ne aduce de la Salvador de Bahia, Samanta, o braziliancă pe la 40 de ani, medic, ne spune că urmează să aterizăm în oraşul care reprezintă motorul ţării: "Aici se fac banii care se cheltuie apoi la Rio! Sao Paulo înseamnă muncă, Janeiro e pentru distracţie! Se munceşte şi pentru 300 de reali pe lună, adică puţin peste 100 de euro, nimănui nu-i este ruşine să lucreze în Sao Paulo".
Într-adevăr, imensul potenţial urban a făcut ca marile companii să-şi deschidă aici sedii şi afaceri fabuloase, birouri concentrate în special pe faimosul Bulevard Paulista, care, vă amintiţi?, a dat şi numele unei siropoase telenovele gustată de români pe TVR la începutul anilor '80, la concurenţă cu Dallas-ul familiei Ewing.
Prin urmare, n-ar trebui să vă mire dacă aflaţi că strada Oscar Freite concurează la capitolul luxului cu Champs-Elysees, că în Sao Paulo există cel mai mare centru comercial din America Latină (Leste Aricanduva, 365.000 mp) sau că metropola are acelaşi număr de multimiliardari, 10, precum la Tokyo, Mumbai sau Chicago. Iar traficul rutier infernal, cu blocaje zilnice, a transformat cerul din Sao Paolo într-un perimetru brăzdat într-un ritm infernal de elicoptere folosite de businessmeni pentru a ajunge mai repede la destinaţie: 500 de elicoptere private, 70.000 de zboruri anuale peste centrul oraşului!
Case cu porţi duble din raţiuni de securitate
Dar cu siguranţa cum stăm într-un asemenea megalopolis, în care rata oficială a criminalităţii e cea mai ridicată din Brazilia, chiar şi peste Rio?
Iulia, o avocată care a locuit doi ani în Sao Paulo înainte de a se muta zilele trecute la Washington, povesteşte că securitatea nu e tocmai punctul forte. "Personal, n-am avut parte de experienţe neplăcute, dar vedeam des pe la televizor sau în presă subiecte delicate legate de acest capitol. Sînt multe locaţii în oraş unde există porţi duble, eşti verificat după ce treci de prima şi numai după aceea ţi se permite accesul pe proprietate".
Tot Iulia arată însă şi faţa luminoasă a acestui oraş: "Parcurile sînt pline de oameni care fac sport, sînt nişte fanatici ai mişcării, iar cînd e cîte un meci de fotbal, tot Sao Paulo fierbe. E incredibil! Mi-a rămas în minte şi un episod fantastic prins din întîmplare în primele zile după ce venisem în Brazilia. Am văzut cîţiva copii care jucau mingea pe o stradă foarte înclinată, n-au scăpat-o minute întregi cît am stat uitîndu-mă uluită la dexteritatea şi pasiunea lor".
Români, Copacabana, favela
Acesta e, descris deocamdată în mare viteză, la numai cîteva ore după sosirea în Sao Paulo, profilul oraşului care-i va găzdu-i pe "tricolori" începînd de sîmbătă, pentru un "amical" legendar împotriva Braziliei, exact la retragerea legendarului Ronaldo.
Pînă atunci însă, vom afla împreună în zilele următoare poveştile fascinante ale fotbalului din Sao Paulo şi cum se simte Mondialul din 2014. Vom merge pe urmele legendarului Ayrton Senna. Veţi descoperi figuri absolut impresionante din comunitatea românească, nu vom lipsi nici de pe Copacabana din Rio.
Iar paşii ne vor purta şi într-o favela, aşa cum sînt cunoscute celebrele cartiere sărace şi periculoase din Brazilia, unde oricine te sfătuieşte să intri numai însoţit de cineva care cunoaşte obiceiurile, frustrările şi damnările locului. De unde au apărut însă, de-a lungul anilor, împinşi de la spate de lipsuri şi de foame, băieţi care au făcut istorie pentru Selecao.
68% dintre paulistani sînt catolici, religia majoritară; urmează protestanţii cu 16%
5,5 miliarde este echivalentul în euro pentru bugetul anual al municipalităţii din Sao Paulo
8 miliarde de dolari au înregistrat vînzările produselor de lux în Sao Paulo, în 2010
322 km măsoară reţeaua de metrou din Sao Paulo, estimîndu-se că în 2020 va depăşi 500 km, peste liderul actual, Londra
10 autostrăzi traversează Sao Paolo: una dintre ele poartă numele lui Ayrton Senna, legendarul pilot de Formula 1 decedat în 1994 pe circuitul de la Imola
Iarna de Sao Paulo
Aflat la sud de Tropicul Capricornului, Sao Paulo marchează bariera între clima temperată şi cea tropicală. Nu e aşa cald cum v-aţi aştepta, în iarna braziliană abia începută termometrul nu depăşeşte 23-25 de grade peste zi, iar noaptea ajunge chiar pe la 6-7 grade. Iar aerul uscat îngreunează respiraţia.