FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA

Se încurcă la 11m! » Scoţianul Craig Thomson va arbitra România - Olanda pe 16 octombrie

Craig Thomson, la meciul dintre Austria şi România 2-1
Craig Thomson, la meciul dintre Austria şi România 2-1

Articol de - Publicat sambata, 06 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 05 octombrie 2012 19:17

”Centralul” care va conduce partida contra batavilor e recunoscut pentru deciziile sale anapoda la penalty-uri. În aprilie 2009, a mai fluierat un meci al ”tricolorilor”, Austria - România (2-1), înfrîngere după care Piţurcă şi-a dat demisia, fiind înlocuit cu Lucescu jr.

UEFA ne pune soarta în preliminariile CM 2014 în mîna arbitrilor de peste Canalul Mînecii: partida de acasă cu Olanda (16 octombrie, ora 21:00) va fi condusă de scoţianul Craig Thomson. Asta la patru zile după ce englezul Howard Webb va fluiera întîlnirea de la Istanbul, cu Turcia (12 octombrie, ora 20:30).

Nu e un semn bun pentru Piţurcă. Thomson a arbitrat şi Austria - România (2-1, 1 aprilie 2009) în calificările precedentului Mondial, înfrîngerea echivalînd atunci cu debarcarea selecţionerului. Şi înlocuirea lui cu Răzvan Lucescu. În egală măsură însă, a însemnat prima partidă ca titular printre "tricolori" a lui Cristi Tănase, care a marcat un gol de poveste: lob peste portarul Gspurning de la 35 m!

Două goluri pentru Mutu şi suspect la pariuri
Thomson şi-a intersectat cariera şi cu Mutu într-un moment important. În octombrie 2009, "Briliantul" a marcat o "dublă" în meciul Debrecen - Fiorentina (3-4), din grupele Champions League, fiind declarat omul întîlnirii. Ulterior, confruntarea a fost suspectată de trucare în interesul mafiei pariurilor.

Cotidianul "Gazzetta dello Sport" dezvăluia în 2011 că portarul ungurilor, Poleksici, ar fi fost ademenit cu 100.000 de euro pentru a încasa cît mai multe goluri, presa italiană susţinînd că nici Fiorentina n-a fost străină de aranjament!

A calificat Franţa la Euro 2012 cu un penalty de rîs
Dincolo însă de aceste episoade în care au fost implicaţi români, scoţianul e recunoscut ca un "central" cu mari probleme în aprecierea penalty-urilor. Bunăoară, la Franţa - Bosnia (1-1, preliminarii Euro 2012, grupa "tricolorilor"), a refuzat oaspeţilor o lovitură de la 11m, dar a dictat alta, eronat, pentru gazde, la un fault comis de Spahici asupra lui Nasri în afara careului. Trupa lui Blanc a egalat din acea fază şi a obţinut fraudulos calificarea la turneul final.

Şi o păţanie asemănătoare la Twente - Schalke (1-0), în "optimile" Europa League (martie 2012). L-a eliminat aiurea pe Matip de la nemţi la un contact cu De Jong şi, după ce s-a consultat cu tuşierul, a arătat punctul cu var pentru Twente. Golul din 11 metri a decis jocul.

2003 e anul în care Craig Thomson a devenit purtător al ecusonului FIFA: a condus două partide la Euro 2012 (Portugalia - Danemarca 3-2 şi Cehia - Polonia 1-0)

Fără  Nicoliţă, Florescu şi D. Niculae
STRANIERI. Selecţionerul Victor Piţurcă a anunţat ieri lista definitivă a stranierilor pentru "dubla" din preliminariile CM 2014, cu Turcia (12 octombrie, Istanbul) şi Olanda (16 octombrie, Bucureşti). Dintre fotbaliştii care primiseră iniţial faxuri de convocare s-a renunţat la Nicoliţă (St. Etienne), Florescu (Arsenal Kiev) şi D. Niculae (Kuban). Au rămas Pantilimon (City), Tamaş (WBA), Goian (Spezia), Papp (Chievo), Raţ (Şahtior), Cociş (Rostov), Lazăr (PAOK), Torje (Granada), B. Stancu (Orduspor), Mutu (Ajaccio) şi Marica (Schalke).

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (2)
kand
kand  •  06 Octombrie 2012, 02:40

Piturca a demisionat dupa ce a distrus calificarea si apoi a zis ca Lucescu e de vina

cordos_eu
cordos_eu  •  06 Octombrie 2012, 01:35

foarte bine, poate ne califica si pe noi! :D mana lui Sandu-Platini, iar la turci avem arbitru corect, Webb.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează