Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 20 iulie 2021 09:41 / Actualizat marti, 20 iulie 2021 10:05
Trupa lui Mirel Rădoi se pregătește să deschidă balul la JO împotriva Hondurasului, pe 22 iulie. Cum arată perspectivele naționalei în Japonia vedem într-o scanare a situației „tricolorilor” și a întregii competiții.
- Corespondență din Kashima
- Informații-cheie: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea festivitatea de deschidere pe 23 iulie, dar întrecerile vor debuta pe 21, cu fotbal și softball, primele medalii urmând a fi decernate pe 24;
- Gazeta va relata în direct din Japonia despre tot ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. GSP onorează tradiţia unei redacţii cu o istorie de 97 de ani şi e prezentă la cea mai mare competiţie a lumii prin 3 ziarişti cu o experienţă însumată de 72 de ani care vor ţine publicul la curent.
Mai sunt două zile până când România va porni aventura olimpică împotriva Hondurasului, iar ora unor estimări înaintea competiției a venit.
1. STAREA ECHIPEI: Plombe peste plombe
Pentru Mirel Rădoi, săptămânile anterioare Jocurilor au însemnat mai degrabă un joc de cuvinte încrucișate decât o strategie penru competiție. Asta pentru că a fost privat din start de aportul multor jucători eligibili importanți, a mai pierdut și alții pe traseu, a trebuit să se "plombeze" din mers, fie chiar să iasă măcar la număr în delegația pentru Tokyo.
Blocarea jucătorilor de către cluburi l-a obligat să formeze un lot de compromis și să inventeze o formație ad-hoc, pentru care Olimpiada va însemna mai degrabă un test decât o confirmare.
2. DEZAVANTAJE: Mulți jucători în impas
L-a convocat pe Florin Ștefan, jucător fără echipă. L-a adus pe Tudor Băluță, care n-a mai jucat de mult și a capotat după plecarea de la Viitorul.
I-a cooptat pe Sefer și Sîntean ca opțiuni de avarie, cu șanse minime de a conta realmente în partidele din Japonia. A trebuit să-l protejeze pe Radu Boboc, pe care, din cauza unor probleme medicale, nu l-a putut folosi deloc în singurele amicale dinaintea JO, remizele de la Mogoșoaia cu Arabia Saudită (1-1, 0-0).â
3. DEFENSIVA. O certitudine: trei fundași centrali
Singura opțiune viabilă pe care i-o oferă lotul e aceea de a evolua într-un sistem cu trei fundași centrali, în lipsa unor laterali la nivel olimpic. Ghiță și Pașcanu sunt bătuți în cuie, completarea se va face cu Rici Grigore sau, surpriză!, Marius Marin, care a și jucat pe postul respectiv în al doilea amical cu Arabia Saudită de la Mogoșoaia. Soluția Chindriș e ultima pe lista lui Rădoi.
8 partidea disputat până acum România la Jocurile Olimpice, la care a luat parte la trei ediții: Paris 1924, Helsinki 1952 și Tokyo 1964 (a obținut 4 victorii, toate în Japonia, în urmă cu 57 de ani)
4. OFENSIVA. Ganea nu e magician
George Pușcaș fusese marele câștig în prima fază a pregătirilor olimpice. Atacantul lui Reading a fost blocat însă în ultima secundă de englezi, așa că George Ganea a devenit prima opțiune în avanposturi. Fiul "Ganezului" nu arată însă ca un magician. A marcat doar două goluri sezonul trecut în tricoul Viitorului și rareori a prins 90 minute pe teren.
Ar mai varianta "francezului" Dobre sau a lui Sîntean, dacă va alege să treacă la vreo partidă în modul cu 2 atacanți.
5. ATUURI. Grupul, unica armă
Ceea ce pare banal e singura certitudine la acest lot: forța și coeziunea grupului sunt singurele care ar putea duce mai departe amestecul eterogen aflat pe frontul olimpic.
Sunt jucători care se cunosc de la loturile U15-U21, oameni care au trecut împreună prin două Europene de tineret remarcabile, iar ambiția de a trece și peste al treilea hop e singura carte pe care o poate juca realist România U23 în Japonia. Nu există un one-man-show, un om care să poată face diferența singur.
0e numărul jucătorilor peste criteriul de vârstă folosiți de România la această ediție a Olimpiadei, când avea dreptul să folosească 3 fotbaliști născuți înainte de 1 ianuarie 1997: suntem singura națională care n-a fructificat acest favor regulamentar
6. INDIVIDUALITATE. Poate Ciobanu. Poate Marin. Poate Aioani
Cum spuneam, aproape imposibil de mizat pe un om care să se pună în postura de star al grupului, gata să iasă în față la aceste Jocuri, așa cum au spaniolii (Unai Simon, Pedri), brazilienii (Dani Alves), argentinienii (Gaich, Ponce), francezii (Gignac, Thauvin) sau japonezii (Kubo). Poate Ciobanu, obișnuit să inventeze execuții și momente neașteptate.
Poate Marin, căpitanul-revelație care trage în Japonia pentru a prinde un contract serios, fiind discuții pentru a pleca de la Pisa. Sau poate portarul Aioani, pe care Hagi tocmai l-a recrutat la Farul, considerându-l drept viitorul titular al primei reprezentative.
7. REZERVE. Prăpastie pe bancă
Dacă Rădoi abia reușește să structureze un prim "11" decent, la capitolul băncii de rezerve va fi o mare problemă. Orice accidentare, eliminare sau indispoziție va clătina serios planurile olimpice, fiindcă selecționerul va fi nevoit să apeleze la avaria avariei! În cazul în care vom reuși să trecem de grupă, lucrurile vor deveni tot mai sensibile, fiindcă spectrul ieșirii temporare din cărți a unui titular crește.
Locul în care Rădoi e realmente betonat e poarta, cu Popa și Târnovanu revelații în pregătire, capabili să intre oricând în locul lui Aioani. Dar e cea mai improbabilă schimbare!
32%dintre componenții lotului olimpic au fost semifinaliști ai primei ediții Liga Elitelor în campionat sau Cupă, la nivel U17 și U19
8. GRUPA Mai complicată decât la prima vedere
După tragerea la sorți, Rădoi a schițat un zâmbet în colțul gurii. Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă a sunat la început ca o tripletă norocoasă. Analizele și datele strânse pe parcurs au mai ponderat însă din entuziasm.
Mai ales că, spre deosebire de România, toate vin cu jucători peste criteriul de vârstă cu experiență bogată, cu un nivel de competiție remarcabil și cu planuri ambițioase. Asiaticii se profilează cei mai serioși rivali, având în Lee Kang-in de la Valencia o perlă așteptată să strălucească la Tokyo.
9. FAVORITA. Spania și restul lumii
De departe, Spania pare deja cu o mână pe trofeu, dacă pe traseu nu se vor petrece deraieri spectaculoase.
Selecționerul Luis de la Fuente va avea la dispoziție șase jucători care au evoluat și la Euro 2020, în frunte cu noua senzație a fotbalului iberic, Pedri. Alături de el vor mai fi Dani Olmo, Unai Simon, Oyarzabal, Pau Torres, Eric Garcia. De asemenea, vin madrilenii Dani Ceballos și Marco Asensio. E deja o formație de Mondiale, nicidecum de Olimpiadă. Pe listă apar, apoi, Brazilia și chiar Franța, chiar dacă i-a pierdut pe Camavinga (Rennes) și Saliba (Arsenal), blocați în ultimă instanță de cluburi.
10. ȘANSE. „Sferturi” ar fi onest, semifinale miracol
Cu un concurs fericit de împrejurări și cu determinare, România poate trece mai departe de grupă. Foarte multe depind însă chiar de prima partidă, cu Hondurasul, care e o prezență familiară la JO, unde a participat constant la ultimele cinci ediții.
O victorie cu trupa "Bicolor" ar deschide deja larg porțile către sferturile de finală. Mai departe însă, lucrurile vor deveni foarte complicate. În mod normal, Franța și Japonia vor trimite acasă Mexicul și Africa de Sud din grupa cu care ne vom intersecta mai departe, așa că perspectivele dincolo de această fază a competiției s-ar duce în zona magiei
Mutările de jucători ne-au obligat să schimbăm planul tactic din mers. Suntem acum la a treia abordare. Încercăm să folosim un modul care se pliază pe calitățile jucătorilor aflați acum în lot.
Toți jucătorii peste vârsta olimpică pe care am încercat să-i aducem au fost blocați de cluburi. Mai erau soluții cu alți internaționali, dar care nu evoluau la club, așa că am preferat să luăm tineri care pot deveni variante, mai departe, la U21 sau la echipa mare - Mirel Rădoi, pentru FRF.ro
Gata cu bucuria că suntem aici după multă vreme! N-am venit să ne plimbăm, ne trebuie rezultate la Jocurile Olimpice! - Tudor Băluță, mijlocaş România U23
Lotul României pentru Jocurile Olimpice:
- PORTARI: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB);
- FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (liber);
- MIJLOCAȘI: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Antonio Sefer (Rapid București), Ronaldo Deaconu (Gaz Metan)
- ATACANȚI: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt).
Programul României la Jocurile Olimpice
- 22 iulie: Noua Zeelanda - Coreea de Sud, Honduras - România (ora 14:00, ora României)
- 25 iulie: Noua Zeelanda - Honduras, România - Coreea de Sud (ora 14:00, ora României)
- 28 iulie; România - Noua Zeelandă (ora 11:30, ora României), Coreea de Sud - Honduras