Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 14 februarie 2023 07:09 / Actualizat marti, 14 februarie 2023 08:29
O nouă regulă va fi testată în Italia, la nivelul campionatului sub 18 ani: un atacant nu va mai fi considerat în afara jocului dacă va avea măcar o parte a corpului, în afara mâinilor, suprapusă peste penultimul adversar. Arsene Wenger a fost cel care a insistat în ultimii ani pentru ca poziția de ofsaid să fie "doar atunci când există un spațiu între atacant și fundaș".
Deși e cel mai conservator sport, în care se schimbă cele mai puține reguli, fotbalul s-ar putea să ia o decizie revoluționară în perioada următoare. Și anume să modifice în mod radical regula ofsaidului.
În ce mod? Să pună în aplicare ceea ce a solicitat de câțiva ani buni Arsene Wenger, retras din antrenorat după ce a făcut istorie la Arsenal Londra. Francezul propunea ca "un jucător să fie sancționat ca fiind în ofsaid doar atunci când între el și ultimul apărător există măcar un spațiu liber".
Cu alte cuvinte, dacă măcar o parte a corpului unui fotbalist aflat în atac se suprapune cu o altă parte a corpului, în afara mâinilor, atunci nu va mai fi sancționat ca fiind în afara jocului.
Explicație grafică GSP
Conform noii reguli, în primele 3 situații de mai jos nu va mai fi ofsaid, dar în a 4-a da, întrucât mâna fundașului nu se ia în considerare.
Nu este ofsaid
Nu e ofsaid
Nu e ofsaid
Este ofsaid
Regula are și adepți și contestatari în rândul celor de la FIFA și IFAB, ultimul fiind singurul forul care poate decide modificarea unor legi ale jocului. S-au făcut însă pași importanți, iar regula va fi testată în Italia, la nivelul campionatului în care participă echipe sub 18 ani.
Cei care susțin această nouă prevedere sunt de părere că atacanții vor fi avantajați și că în acest fel jocul va fi mai dinamic și se vor înscrie mai multe goluri, ceea ce va însemna că spectacolul va crește și automat fotbalul va câștiga audiență și adepți pe viitor.
Regula ar beneficia din plin, așa cum se întâmplă și acum la detectarea pozițiilor de ofsaid, de arbitrajul video, care, cu ajutorul softului, poate detecta un ofsaid la milimetru. În plus, la Campionatul Mondial care a avut loc în Qatar, la finalul anului trecut, ofsaidul a fost detectat semiautomat, de un calculator, pe baza unor cipuri introduse în balon, dar și în tricourile și alte accesorii ale jucătorilor.
Același lucru va fi valabil și pentru UEFA Champions League, iar când se va ajunge ca pozițiile de ofsaid să fie detectate de calculator în cel mult 4-5 secunde de la momentul pasei, atunci foarte probabil că totul va deveni exclusiv automat, iar arbitrii asistenți vor dispărea.
Pe noua regulă, golul lui Ciprian Deac în poarta lui CSU Craiova ar fi fost valabil
În ultima etapă de Liga 1, chiar la derby-ul CSU Craiova - CFR, scor 2-0, a avut loc o fază la care un gol a fost anulat pe motiv de ofsaid la Deac, dar care ar fi fost perfect valabil aplicat pe viitoarea posibilă regulă a ofsaidului (foto). Reușita decarului clujean a venit din pasa cu pieptul a lui Krasniqi, moment în care Deac avea jumătate de corp dincolo de linia dată de ultimul fundaș al Universității.
S-a dictat ofsaid, validat de VAR, decizie corectă, însă pe regula care ar urma să fie implementată, poziția lui Ciprian ar fi fost corectă, iar golul ar fi fost validat. Momentul s-a petrecut la scorul de 0-0.
Câteva dintre regulile privitoare la ofsaid în istoria fotbalului
- 1907: s-a decis ca regula ofsaidului să nu mai fie aplicată pe întreg terenul, ci doar în jumătatea echipei aflate în atac
- 1920: jucătorii nu mai sunt considerați în ofsaid dacă primesc mingea din aruncare de la margine
- 1925: se modifică legea ofsaidului, un jucător e în joc dacă între el și poartă se află doi adversari, în loc de 3, regulă valabilă și în prezent
- 2007: nu mai e penalizat un fotbalist aflat în poziție de ofsaid, spre care se îndreaptă mingea, dar care nu o atinge și nici nu lasă senzația că vrea să o joace
- 2013: e penalizat un jucător, aflat în poziție de ofsaid, care se află pe traiectoria unei mingi șutate de un coechipier și care prin ceea ce face sau prin poziția lui îl influențează pe portar
Cine e IFAB
International Football Association Board e forul care decide schimbările din Legile Jocului, pe care ulterior FIFA le aplică prin intermediul membrilor ei. IFAB a apărut în 1886, moment în care cele 8 voturi proveneau în cote egale dintre Federațiile din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda.
În 1913, la 9 ani după apariția FIFA, forul mondial primește și ea două voturi în cadrul IFAB. Începând din 1958, IFAB are următoarea structură de vot: 4 aparțin FIFA și celelate 4 vin în părți egale din cele 4 țări din Marea Britanie. Pentru ca o decizie să treacă la vot e nevoie de 75% dintre voturi, adică de cel puțin 6.
Citește și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”