Articol de GSP - Publicat marti, 04 septembrie 2007 00:00
Cea mai populara baza sportiva a Capitalei vinata de rechinii imobiliari. Modelul prapadului clasic. O baza sportiva este lasata de izbeliste pentru a ajunge, ieftin, in posesia unei firme care, treptat, ii va schimba destinatia.
De data aceasta, ceva e diferit. Miza. Terenul in valoare estimata ponderat la 300 de milioane de euro al bazei "Tineretului" de la sosea a fost oferit firmelor conectate la unul dintre cei mai bogati antreprenori imobiliari: Puiu Popoviciu.
Evenimentul Zilei a publicat ieri date ale afacerii. Un dosar al Gazetei, investigat de mai multa vreme, scoate la iveala si alte aspecte. Calul troian al lui Popoviciu pare a fi Bogdan Gheorghe, actualul secretar general al ANS.
Cum a inceput totul
Primul pas. Pe 13 mai 1999, printr-o Hotarire a Guvernului condus de Radu Vasile, terenul cu suprafata totala de 80.000 de metri patrati si constructiile existente pe acesta apartinind Complexului Sportiv "Tineretului" au fost trecute din domeniul public al statului in domeniul privat al statului.
Al doilea pas.
Prin urmatoarea hotarire, semnata de premierul interimar Alexandru Athanasiu, terenul si constructiile au fost transferate, cu titlu gratuit, din proprietatea privata a statului in proprietatea Complexului Sportiv National "Lia Manoliu".
Intervine Popoviciu
In octombrie 2000, una dintre firmele controlate de oamenii lui Puiu Popoviciu, Trigranit SA, un off-shore cu sediul in Cipru, a inchiriat 11.000 de metri patrati de teren pe o perioada de 49 de ani, contra sumei de 86.500 de dolari, ceea ce inseamna 0,14 dolari pe an pentru fiecare metru patrat. In plus, pentru ca afacerea sa fie de durata, printr-un alt act, inchirierea terenului se mai poate prelungi cu inca 98 de ani. Contractul prevedea si o clauza prin care firma Trigranit mai platea un bonus de 10.000 de dolari la fiecare patru ani.
Factorul decisiv
Cel care insa face legatura intregului puzzle este Bogdan Gheorghe. In 2000, in timpul guvernarii CDR, era directorul Complexului Sportiv "Lia Manoliu". Cind PSD a venit la putere, a fost retrogradat sef al Salii Polivalente. Acum a revenit pe cai mari. Secretar general al ANS, practic omul numarul 2 in structura sportului romanesc, dupa Octavian Belu.
Omul magnatului imobiliar?
In timpul in care era directorul Complexului "Lia Manoliu", Bogdan Gheorghe a fost conectat de catre presa cu o parte dintre afacerile firmelor lui Puiu Popoviciu. Aspectul n-a fost lamurit niciodata.
soseaua istorica a Capitalei
Baza sportiva se afla in zona de maxima importanta a Bucurestiului, unde un metru patrat de teren ajunge in prezent si la 4.000 de euro. Numai terenul i-ar aduce lui Popoviciu un profit de 320 de milioane de euro.
Zona pe care Puiu Popoviciu a pus mina este flancata la sud de Arcul de Triumf, la est de Palatul Elisabeta si Muzeul Satului, iar la nord de hotelul Sofitel.
"Aceasta baza aducea cele mai multe venituri din toate bazele care apartineau Complexului Sportiv Tineretului. Din 1999, de cind a intrat in posesia acestor afaceristi, a fost lasata in paragina. A ajuns un dezastru! Daca proiectul lor ar reusi, ar fi cea mai mare afacere comerciala din istoria sportului romanesc, din care sportul romanesc ar pierde enorm!", a declarat pentru Gazeta unul dintre oamenii care cunosc cel mai bine baza.
Vor complex de birouri
Puiu Popoviciu are planuri mari pentru terenul strandului Tineretului. In 2005, denumirea de Trigranit s-a schimbat in Kiseleff Business Plaza SA. Aceasta firma a depus la Primaria Bucurestiului o cerere prin care sa obtina autorizatia de constructie pentru Ansamblul de Birouri Kiseleff. Raspunsul primariei a fost negativ. Asta pentru ca, Legea Sportului prevede ca schimbarea destinatiei bazelor sportive este interzisa. Acum, lucrurile se indreapta insa spre un deznodamint fericit pentru afacerile lui Popoviciu. Ar insemna finalul celei mai populare baze din Bucuresti.
Ce se pierde o data cu Complexul Sportiv National
"strandul Tineretului"
- 1 sala de gimnastica
- 1 minihotel cu 80 de locuri de cazare
- 20 de terenuri de tenis
- 1 bazin olimpic de inot
- 1 bazin de polo
- Singurul bazin de sarituri din Bucuresti
- 3 bazine pentru agrement
- 100 de cabine pentru sportivi