Articol de Mirela Neag - Publicat vineri, 23 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 23 martie 2012 09:38
S-a creat contextul ideal ca investiţia publică de 8 milioane de euro cu patinoarul din Poiana Braşov să fie încredinţată fără organizarea unei licitaţii publice.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 17 martie, HG privind indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii " Patinoar artificial" Poiana Braşov, în valoare totală de 34,4 milioane de lei, adică 8 milioane de euro.
Cum Festivalul Olimpic al Tineretului European, pentru care şi este nevoie de această nouă arenă sportivă, va debuta în februarie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va derula investiţia prin Compania Naţională de Investiţii, mai are la dispoziţie maximum 10 luni pentru finalizarea construcţiei. Prea puţin pentru organizarea vreunei proceduri de achiziţie publică ce presupune o licitaţie cu toţi paşii procedurali şi în urma căreia să fie încredinţat contractul de 8 milioane de euro. A apărut deci cazul de forţă majoră! Mai mult, în 2011, Guvernul Boc a decretat FOTE 2013 ca fiind obiectiv de interes naţional. Există deci şi excepţia prevăzută în Legea achiziţiilor publice!
Cine va construi atunci patinoarul? MDRT îşi va putea alege constructorul în urma unor negocieri sau cereri de oferte, în ambele variante, candidaţii urmînd să fie selectaţi de minister! Aceeaşi soluţie a fost folosită cu "succes" şi de fostul ministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi, în cazul "2 Mai - Ziua Tineretului"!
Scuza
Guvernul sau MDRT poate susţine că s-a ajuns în această situaţie de criză din cauza statutului juridic al terenului pe care se află patinoarul din Poiană, problema fiind rezolvată abia în decembrie 2011, cînd statul a devenit proprietar de drept. Locul pentru al doilea patinoar nu a fost însă niciodată bătut în cuie, mult timp fiind acreditată varianta ca în Braşov să fie construite ambele arene, şi cea pentru competiţii (finalizată în 2010), şi cea pentru antrenament!