Articol de Maria Andrieş - Publicat miercuri, 05 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 04 decembrie 2012 19:58
Cum îşi aleg alţii "Sportivii anului": americanii punctează şi omul, britanicii dau telefon, la francezi decide echipa "L'Equipe".
Din 1954, anul înfiinţării, revista americană "Sports Illustrated" acordă premiul "Sportivul Anului", pentru "sportivul sau echipa ale căror rezultate din acel an reprezintă mai bine spiritul sportivităţii şi culmile performanţei".
Americanii şi non-americanii, femeile şi bărbaţii concurează laolaltă. Pînă în prezent, la cele 58 de ediţii, au existat 74 de laureaţi - dintre care 6 femei şi 9 sportivi străini (1 dominican, 1 norvegian, 1 kenyan, 3 canadieni, 2 britanici, 1 suedez).
Votează şi tu AICI Superlativele fotbalului românesc!
Coperta americană
Sistemul e simplu. Jurnaliştii de la "Sport Illustrated" nominalizează, fiecare, cîte un sportiv, apoi îşi motivează alegerea printr-un articol. Sportivi şi celebrităţi ale sportului fac, la rîndul lor, nominalizări, iar "lista scurtă" este anunţată la începutul lui decembrie. Cîştigătorul ales de redacţia "Sports Illustrated" primeşte o urnă pictată în stilul celor din Grecia antică şi e pus pe coperta revistei.
O categorie pentru Lance
Pe lîngă performanţe, şi implicarea în viaţa cetăţii reprezintă un criteriu de bază în alegerea "Sports Illustrated". În cîteva rînduri, premiul a fost împărţit între sportivi cu rezultate excepţionale în anul respectiv şi "sportivi cărora le pasă".
Un astfel de sportiv participă efectiv la acţiuni cu scop umanitar: reconstrucţia oraşului New Orleans, devastat de uragan, ajutorarea orfanilor, a femeilor abuzate, a bolnavilor de cancer.
În 2012, a fost înfiinţată, în premieră şi în exclusivitate, categoria "AntiSportivul Anului", al cărei cîştigător indiscutabil este Lance Armstrong.
Britanicii votau pe ilustrate
Metoda britanică de a premia excelenţa în sport este mult mai elaborată. Tot din 1954, BBC a lansat trofeul "Personalitatea sportivă a anului" (SPOTY). La început, era vorba de un singur premiu, doar pentru campioni britanici, apoi categoriile şi criteriile s-au diversificat. Au apărut "Personalitatea sportivă non-britanică a anului", "Echipa anului", premiul pentru întreaga carieră etc. În 1999, Muhammad Ali a fost votat personalitatea sportivă a secolului.
La prima ediţie, gala a durat 45 de minute, iar publicul a votat trimiţînd cărţi poştale, acum cîştigătorul e ales prin televoting, într-un show de două ore şi jumătate. Lista scurtă de zece nominalizări este stabilită de un juriu de experţi (jurnalişti de sport, autorităţi din sportul britanic, foşti nominalizaţi).
" Olimpiada-problemă" de la Londra
Prima femeie care a cîştigat trofeul a fost înotătoarea Anita Lonsbrough, în 1962. N-a fost singura, au mai urmat şi alte sportive. Anul trecut, s-a întîmplat însă că toţi cei zece "aleşi" erau bărbaţi, fapt care a stîrnit furia sportivelor din Insulă. "The Guardian" venea cu următoarea explicaţie: "Au fost nominalizaţi doar bărbaţi, pentru că peste 90 la sută dintre jurnaliştii sportivi britanici sînt bărbaţi". Anul acesta, cinci din zece sportivi aflaţi pe lista BBC sînt femei.
Dar juraţii au avut altă problemă la ediţia prezentă. A explicat-o directoarea BBC Sport, Barbara Slater: "Dacă la Atlanta, în 1996, Marea Britanie cîştiga un singur aur, în 2012, a adunat un număr incredibil de 29 de medalii olimpice de aur, plus alte 34 de titluri la Jocurile Paralimpice. A fost greu să-i alegem pe cei mai buni zece". Greu, greu, dar cine n-ar vrea probleme din astea?!
"Campionul campionilor"
Unul dintre cele mai vechi premii acordate de presă sportivilor este cel insituit de cotidianul " L'Equipe". Prima distincţie a fost acordată în 1946, anul cînd fostul "L'Auto-Velo", fondat în 1900, revenea pe piaţă, după război, sub numele de "L'Equipe".
La început, "Campionul campionilor" putea fi cîştigat doar de sportivi francezi, cel dintîi laureat fiind canotorul Jean Sepheriades.Din 1980, a fost creată şi o categorie globală: "Campionul campionilor mondiali", pentru toţi sportivii, indiferent de naţionalitate. O singură femeie a cîştigat categoria: atleta Florence Griffith Joyner, în 1988.
Handbalul bate fotbalul
Dintre sportivii francezi, doar Zinedine Zidane a cucerit acest titlu "mondial", în 1998. De altfel, fotbaliştii nu sînt deloc răsfăţaţii topului "L'Equipe". Din 1980, doar cinci au primit premiul pentru cel mai bun sportiv al lumii: Paolo Rossi, Maradona, Romario, Zidane şi, în 2011, Leo Messi.
La categoria rezervată francezilor, fotbaliştii sînt reprezentaţi la fel de slab: doar la 6 ediţii din 66 titlul i-a revenit unui campion din sportul-rege: Raymond Kopa (de două ori), Michel Platini (de două ori), Alain Giresse, Zidane. Ultimul cîştigător este handbalistul Nikola Karabatic, însă acesta ar putea rămîne fără premiu, fiind anchetat pentru pariuri suspecte.
Unui singur sportiv i-a fost retras titlul de către "L'Equipe", pe motiv de dopaj: atletului Ben Johnson, premiat în 1987. Dar, spre deosebire de confraţii americani de la "Sports Illustrated", jurnaliştii francezi se pot felicita că nu l-au premiat niciodată pe Lance Armstrong.
2 sportivi medaliaţi la Jocurile Paralimpice se află printre cei 10 nominalizaţi de BBC
1972 este anul în care trofeul "Sports Illustrated" i-a revenit prima oară unei femei, jucătoarea de tenis Billie Jean King
1 este numărul femeilor premiate de "L'Equipe" cu titlul "Campionul campionillor mondiali"
4 fotbalişti francezi au fost premiaţi de redacţia "L'Equipe", în ultimii 66 de ani