GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  “GAZETA” A INVESTIGAT LA VARŞOVIA CUM SE LUPTĂ CU FOTBALUL CORUPT

Lecţia poloneză

Articol de - Publicat miercuri, 14 mai 2008 00:00

Citeste si...

Doi tineri procurori din Wroclaw şi o Comisie de Disciplină rebelă s-au luat la trîntă cu un sistem care funcţiona prin mită şi prin organizarea în masă de meciuri aranjate.

Procurorii de la Varşovia au avut chiar mai puţine dovezi decît omologii din România cînd au început, în 2005, operaţiunea anticorupţie din fotbalul polonez. Au organizat un flagrant unui arbitru blatist. La noi, o asemenea manevră ar fi iscat o isterie generală. “I-aţi momit ca să-i prindeţi, nenorociţilor!”, ar fi sărit conducătorii şi investitorii. Polonezii au înţeles că fără acţiuni decisive şi decise, corupţia le-ar fi distrus iremediabil fotbalul.

În Polonia, lupta cu fotbalul corupt a împlinit deja 7 ani. Războiul a presupus execuţii în stil mafiot, arestări, retrogradări, depunctări. Iată de ce “ Gazeta” şi-a propus o disecţie pe viu a mira­co­lului, direct în inima “bolnavului”, spre a înţelege diferenţa dintre mecanismul leşesc măcinînd în plin şi cel care, la Bucureşti, oferă doar mizerii ascunse sub preş.

Au rezultat, la Varşovia şi la Lodz, patru zile zguduitoare pe­tre­cu­te printre oameni sătui să mai înghită falsul şi banii negri din campionatele interne. Dar şi de­par­te de alţii, în frunte cu şefii forului polonez, pentru care subiectul “co­rupţie” e tabu: nu se discută decît sub ghilotina Procuraturii, nici­de­cum cu presa străină!

Începutul
Acolo, semnalul l-a dat, în 2001, ministrul sportului, Jacek Debski. Tipul a vorbit public despre înşelăciunile în masă din fotbal, iar după cîteva luni şi-a luat adio de la lume cu un glonte ţintit direct în creier, la ieşirea din restaurantul “Cosa Nostra” din Varşovia. Kil­ler încă necunoscut! În august 2005, a urmat preşedintele de la GKS Katowice, Piotr Dziurowicz (29 ani), care, spre a-şi salva pielea din mîna anchetatorilor intraţi pe fir, s-a au­todenunţat printr-un inter­viu-măr­turie acordat celui mai im­por­tant ziar naţional, “Gazeta Wyborcza”.

Procurorii nu iartă
De aici încolo, tăvălugul, pornit de Parchetul din Wroclaw încă din mai 2005: peste 70 de arestaţi, 120 de persoane puse sub urmărire judiciară, 30 de cluburi din primele trei divizii implicate în acte masive de corupţie Strînşi cu uşa, jucători, antrenori, conducători, ar­bitri şi observatori au recunoscut: peste 400 de partide trucate în perioada 2002-2006! Şi încă nu s-a oprit avalanşa, gestionată de doi tineri procurori, Robert Toman­kiewicz (33) şi Krzysztof Grzeszczak (36), care lucrează exclusiv pe “dosarele fot­balului”!

Povestitorii Gazetei
Avocatul Michal Tomczak, 52 de ani, a fost preşedintele Comisiei de Disciplină a federaţiei. Sub man­datul lui, ianuarie 2007 - februarie 2008, s-au luat decizii radicale, fiind retrogradate 7 cluburi, între care două ex-campioane, Widzew Lodz şi Zaglebie Lubin. Ultima e fos­ta adversară a Stelei din preli­minariile Champions League, ediţia 2007-2008!

Jan Tomaszewski, 60 de ani, portar de legendă al Poloniei, a condus vreme de un an Comisia de Etică a federaţiei, dar s-a trezit aruncat peste bord cînd a început să ofere Procuraturii informaţiile culese despre complicitatea şefilor PZPN la bîlciul din campionat.

Jacek Sarzalo, ziarist la “Gazeta Wyborcza”, ştie perfect dede­sub­tu­rile anchetelor şi ale proceselor. Le urmăreşte de la început şi e spe­cia­listul cotidianului pe domeniu.

Cei trei vor vorbi pentru GSP în următoarele zile despre cum a fost posibilă declanşarea curăţeniei în­tr-un fotbal care, paradoxal, în plin scandal de corupţie, e recompensat de UEFA cu găzduirea lui Euro 2012, împreună cu Ucraina

“Aceşti oameni cu gu­le­re albe încep să ce­deze rînd pe rînd cînd sînt închişi cîte 48 de ore. Li se face teamă şi se pre­tează la orice pentru a redeveni liberi”
Michal Tomczak fost şef Comisia de Disciplină

“Procurorii noştri au creat un model de comportament juridic. De asta aveţi nevoie şi în România!”
Michal Tomczak fost şef Comisia de Disciplină

Schimb de experienţă
Michal Tomczak spune că, pentru a înţelege mecanismele de com­ba­tere a corupţiei din fotbal, a mers în Germania, Belgia şi Cehia spre a vorbi cu repre­zen­tanţii Comisiilor de Disciplină şi cu pro­cu­rorii din acele ţări. “Am văzut exact cum se lucrează şi ce dovezi sînt suficiente pentru a penaliza pe linie sportivă. Vitală e însă indepen­denţa membrilor Comisiei!”, spune Tomczak.

Flagrant la arbitru
Antoni Fijarczyk e numele celui care a deschis balul arestărilor în Polonia. Se întîmpla pe 20 mai 2005. Ofiţeri sub acoperire ai Biroului Anticorupţie l-au momit cu 28.000 de euro pentru a aranja două partide din prima ligă, i-au organizat un flagrant ca la carte şi l-au prins cu banii în portbagaj. A fost condamnat la închisoare. S-a dovedit că, în trecut, mai primise 30.000 de dolari de la Kato­wi­ce.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Superliga
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Superliga
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Superliga
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (128)
 •  22 Decembrie 2008, 14:21

foarte bine au facut aia in polonia, dar din pacate pentru unii, in cazul "valiza" nu exista coruptie (vezi definitie coruptie in dex), iar regulamentul FIFA interzice premierile in cazul in care aceste premieri sunt facute cu scopul de a incalca regulamentul FIFA (iar a juca corect este perfect regulamentar....iar banii erau cel mul promisi pentru ca "u" cluj sa-si apere corect sansele). asteptam sa se faca curatenie si la noi (nu numai in fotbal), dar nu in cazuri aranjate

 •  28 Mai 2008, 10:21

cum este posibil ca sa scoti de la banca 1,7 milioane cash.Nicaieri in lume nu se umbla cu atitia bani lichizi.Sistemulbancar(isarescu)sau cine este in charge trebuie strins de c..ie.Romani sa nu credeti ca va va scapa cineva vreodata de coruptie.Este in DNA fiecaruia dintre voi,fara exceptii.Jiji este normal sa faci ce vrei cu banii tai (asa cum behai pe la toate tvurile dar fa-o legal.ia exemplu de la marii miliardai ai lumii care "Keep low profile".Nu ai un comportament de om de af

 •  17 Mai 2008, 15:27

Ioane cred ca de atata efort au inceput sa-ti sfaraie circuitele. Nu mai plateste nimeni jucatori ii facem amatori si ii platim ca strungari la FC Brasov, ofiteri la Steaua si Dinamo, studenti la Craiova, Timisoara, Iasi franari la CFR si Rapid, forjori la Galati, ... ca inainte de 1989 si daca castiga campionatul ii premiem cu o excursie in patria comunismului biruitor Uniunea Sovietica iar daca castiga o cupa europeana ii ducem in vizita si in Coreea de Nord.

Vezi toate comentariile (128)
Comentează