GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  US ELECTIONS 2016

ALEGERI SUA 2016. Surpriză imensă: Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton și este noul președinte al Statelor Unite ale Americii

Hillary Clinton, Donald Trump
Hillary Clinton, Donald Trump

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2016 09:12

Republicanul Donald Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, scrie washingtonpost.com.

1. Miliardarul în vârstă de 70 de ani a răsturnat toate așteptările experților și a trecut de bariera de 270 de electori, grație unor victorii importante în state precum Wisconsin, Florida, Pennsylvania, Ohio sau Carolina de Nord;

2. Donald Trump este cel de-al 45-lea președinte din istoria Statelor Unite și îl va înlocui în ianuarie pe Barrack Obama, care părăsește Casa Albă după două mandate consecutive. Trump este primul președinte american din istorie care nu a deținut nicio funcție guvernamentală și nu a făcut parte din armată;

3. John Podesta, șeful campaniei lui Hillary Clinton, a declarat că fostul Secretar de Stat va aștepta numărătoarea integrală a voturilor și i-a îndemnat pe suporterii democrați să se ducă spre casele lor, în condițiile în care în New York era ora 02:00, noaptea.

4. Republicanii au bifat majorități și în legislativul american, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, acolo unde existau semne de întrebare. În altă ordine de idei, California, Nevada si Massachusetts au legalizat marijuana în scop recreațional.

update 09:43

NBC scrie că Hillary Clinton i-a dat telefon lui Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria din această noapte. Hillary cedează astfel alegerile. 

harta electorala

UPDATE 09:17

John Podesta, șeful campaniei lui Hillary Clinton, a declarat că fostul Secretar de Stat va aștepta numărătoarea integrală a voturilor și i-a îndemnat pe suporterii democrați să se ducă spre casele lor, în condițiile în care în New York era ora 02:00, noaptea.

Update 08:38

Associated Press scrie că Donald Trump a câștigat Pennsylvania, unul dintre statele-cheie, cu 20 de electori. Astfel, Trump a ajuns la 264 de electori și mai are nevoie doar de 6 pentru a deveni cel de-al 45-lea președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. 

UPDATE 07:30

Donald Trump a câștigat majoritatea statelor importante în cursa pentru Casa Albă. Conform Washington Post, republicanul s-a impus în Florida (29 electori), Ohio (18) și Carolina de Nord (15), state-cheie, cu număr important de electori, în care Trump avea nevoie de victorie pentru a fi președintele Statelor Unite ale Americii. 

Conform hărții electorilor date de Washington Post, Trump are 244 de electori în buzunar, în timp ce Hillary Clinton are 215. Sunt așteptate cu sufletul la gură rezultatele din statele Michigan (16), Wisconsin (10), Minnesota (10) și Pennsylvania (20).

În toate cele 4 state, Trump și Hillary sunt separate de maximum un procent. 

harta electori

  • Republicanii și-au păstrat majoritatea în Camera Reprezentanților, acolo unde dau și Speakerul, pe Paul Ryan (Wisconsin), precum și în Senat, acolo unde erau într-o luptă strânsă cu democrații. 

Cum se alege președintele SUA:

 1. În funcție de populație, fiecare stat din cele 50 care formează SUA are desemnat un anumit număr de electori. Florida, de exemplu, are 29 de electori, Texasul 38, California 55 etc. În total, sunt 538 de electori;

2. În marea majoritate a statelor, candidatul care câștigă scrutinul popular ia toți electorii. De exemplu, dacă Hillary Clinton câștigă votul popular în Florida, cu 51% din sufragii, ia TOȚI cei 29 de electori puși în joc;

3. În condițiile în care președintele SUA își trage legitimitatea atât din partea statelor, cât și din votul popular, e posibil ca un candidat să câștige mandatul fără să obțină cele mai multe voturi la nivel național, cum a fost în 2000, în George W Bush vs Al Gore;

4. Există state care votează în mod tradițional cu unul dintre cele două mari partide, dar și state care oscilează de la ciclu la ciclu electoral, iar lupta importantă aici se dă. La alegerile de astăzi, Florida, Carolina de Nord și Michigan pot fi încadrate în categoria din urmă, fiind state cu un număr important de electori și ale căror exit-polluri vin devreme, fiind pe Coasta de Est;

5. Președintele Statelor Unite ale Americii este declarat candidatul care are atinge bariera de 270 de electori;

CLICK AICI PENTRU A VEDEA HARTA ELECTORALĂ LIVE!

Cine sunt candidații

În vârstă de 69 de ani, Hillary Clinton s-a impus în alegerile primare din Partidul Democrat, după ce a trecut în finală de Bernie Sanders, candidatul radical al stângii americane.

Fost Secretar de Stat în primul mandat al administrației Obama, Hillary se prezintă electoratului american ca un continuator al politicilor celui de-al 44-lea președinte din istoria SUA: pro-imigrație, pro-drepturi LGBT, pro-Obamacare, pro-intervenționism în politica externă. Afectată de un scandal de spionaj, Hillary speră să devină prima femeie-președinte din istoria SUA.

De cealaltă parte, miliardarul american Donald Trump este candidatul atipic pe care l-a produs alegerile primare din Partidul Republican.

Deși sunt, de obicei, catalogați drept "alegători principiali", republicanii au susținut declarațiile confuze, sexiste și xenofobe ale lui Trump în dauna candidaților tradiționali, precum Jeb Bush, Marco Rubio, John Kasich sau Ted Cruz. Cu retorica sa anti-NATO și susținut de Moscova, Trump este unul dintre cei mai controversați candidați din istoria recentă de peste Ocean.

160.000.000de americani sunt așteptați să voteze pentru cea mai importantă funcție din lume. 46 de milioane votaseră anticipat la ora deschiderii urnelor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (108)
bigdeal
bigdeal  •  09 Noiembrie 2016, 18:30
Postat de de_pe_tarnave pe 09 Noiembrie 2016, 09:54

Anglia inca mai e in UE. Las-o mai moale !! E vai de ei daca Scotia si Irlanda (insula) se separa !!

In 5 ani lira va ajunge la nivelul dolarului american. De cand cu brexitul, toate marile companii au oprit investitiile.

1576164249379310
Florin Bălănescu  •  09 Noiembrie 2016, 17:01

Se putea să nu se bage iar şi p.ro.ştii jesepeului în vorbă? Încă un titlu ieşit din profunda gîndire a posteriorului: de ce "surpriză"?? Şi încă "imensă"??? Neterminaților, oricare dintre cei doi candidați putea cîştiga - atît de apropiate erau scorurile; ba, mai mult, Trump avea chiar un uşor avantaj. Sunteți atît de i.di.oți încît orice ați mîzgăli în foaia asta de doi bani nu mai are absolut nicio credibilitate; dimpotrivă, ca să intuieşti adevărul trebuie să negi toată scălîmbăiala voastră. La muncă, la săpat şanțuri, nenorociților! ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1576164249379310
Florin Bălănescu  •  09 Noiembrie 2016, 14:04

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (108)
Comentează
Close