GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POETUL ADRIAN PĂUNESCU ÎN SUFERINŢĂ

Anchetă pentru Craiova » Adrian Păunescu şi-a arătat ataşamentul faţă de Ştiinţa şi din funcţia de redactor-şef al revistei "Flacăra"

Adrian Paunescu, Paunescu
Adrian Paunescu, Paunescu

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 noiembrie 2010 00:00

Azi, la ora 7:15, s-a stins din viata poetul Adrian Paunescu!

Citeste mai jos o poveste in care marele poet a iniţiat în zadar o investigaţie menită să salveze echipa favorită de la o eliminare nedreaptă din Cupa României, ediţia '81-'82.

Anul 1982. Fotbalul românesc era zdruncinat de un imens scandal, iar Adrian Păunescu iniţia o investigaţie jurnalistică pe subiect.

Ceea ce acum e normal, se petrecea în perioada în care abia se turnase asfalt pe noul Pod Grant, Nicolae Ceauşescu făcea vizite de lucru în China, Coreea de Nord sau India, unde şi primea "distincţia internaţională a Adunării pentru Integrarea Naţională pentru serviciile valoroase şi excepţionale aduse omenirii şi securităţii internaţionale", după cum titra "Flacăra".

Descalificare la "masa verde"
Pe 31 martie 1982, Ştiinţa învingea în "optimile" Cupei României, la Tîrgu Jiu, pe Minerul Certej cu 5-0 şi îşi cîştiga pe teren dreptul de a juca "sfertul" cu Bistriţa. Însă opt zile mai tîrziu, stupoare! Biroul Federal s-a sesizat cu privire la folosirea lui Florin Cioroianu, intrat la 3-0, în locul lui Tilihoi. Şi a dat victorie cu 3-0 la "masa verde" pentru Certej pe motiv că juniorul de 19 ani al Craiovei ar fi fost suspendat pentru două "galbene" primite la tineret-speranţe.

Investigaţie în "Flacăra"

Adrian Păunescu, redactor-şef la "Flacăra" şi simpatizant al oltenilor, a încercat să întoarcă decizia federaţiei. A sfidat regula acelor vremuri de a lăsa lucrurile aşa cum sînt, aşa că, sub semnătura actualului director al Gazetei, Ovidiu Ioaniţoaia, săptămînalul "Flacăra" a publicat o investigaţie pe seama cazului "Craiova-Certej".

"Dreptate pentru Craiova!"
Printr-o serie de editoriale, Păunescu a cerut şi el "încetarea batjocoririi, dreptate Craiovei!" şi a propus ca "echipa care ne va reprezenta în Cupa Cupelor să fie constituită din membrii comisiei care au luat această decizie absurdă". În tot acest timp, elementele cazului ieşeau la iveală în paginile revistei.

Minerul nu a contestat victoria Ştiinţei, ba chiar ar fi renunţat la locul din "sferturi". Iar federaţia a intervenit la şase zile după ce rezultatul de pe teren nu mai putea fi schimbat! De asemenea, oltenii au susţinut cu martori că Cioroianu era la al treilea "galben" şi că fusese deja suspendat la un meci la Tîrgovişte.

Dezvăluirile n-au reuşit însă să întoarcă decizia avizată şi de CNEFS. Dinamo a beneficiat de excluderea Ştiinţei, cucerind trofeul după finala cu Baia Mare (3-2).

Era în biroul lui Ceauşescu
În 2009, Păunescu dezvăluia că a aflat de sancţiunea impusă Ştiinţei cînd era lîngă fostul dictator: "Ţin minte o scenă apocaliptică, petrecută în celălalt veac. Fostul şef al Securităţii, Tudor Postelnicu, l-a sunat pe Nicu Ceauşescu, în biroul căruia mă aflam şi eu. Postelnicu se lăuda că i-a pus pe cei de la Federaţie să dea meci pierdut Craiovei, cu Minerul Certej. Deşi nu era un om nedrept, Nicu Ceauşescu s-a bucurat că Postelnicu «rupsese coada pisicii» în problema acelei echipe nesupuse şi mîndre care era Craiova. Am protestat!".

"Cartonaş roşu, FRF!"
După suspendarea Craiovei, Flacăra a fost cu ochii pe federaţie. Pe 4 iunie 1982 scria: "În <<Sportul>> de sîmbătă, Andone (Corvinul) a apărut pe lista jucătorilor fără drept de joc. Luni însă, nu mică ne-a fost mirarea aflînd din acelaşi ziar că Andone a jucat, ba a şi înscris unicul gol al meciului cu Sportul?! Ce să mai înţelegem?! E cineva care tot timpul încurcă treburile în fotbalul românesc şi acel cineva merită, imediat, un cartonaş roşu!".

"Craiova nu poate fi călcată în picioare de obscure şi inexplicabile ambiţii, vanităţi şi false vigilenţe"
Adrian Păunescu, în "Flacăra", 23 aprilie 1982

"Adrian Păunescu este o personalitate foarte puternică, un vizionar. Milita pentru oamenii de valoare, chiar a scos basma curată nişte oameni închişi pe nedrept"
Aurel Ţicleanu, fost jucător U Craiova

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mihai Stoica, derapaj la adresa lui Florin Talpan: „Oare chiar nu se găsește cineva care să-l trimită la un test? Indiferent de care, test să fie!”
Superliga
Mihai Stoica, derapaj la adresa lui Florin Talpan: „Oare chiar nu se găsește cineva care să-l trimită la un test? Indiferent de care, test să fie!”
„M-au abandonat, am rămas singur” » Drama trăită de un fotbalist străin în România: „Am dormit pe străzi, n-aveam ce mânca. Acest club m-a salvat!”
Special
„M-au abandonat, am rămas singur” » Drama trăită de un fotbalist străin în România: „Am dormit pe străzi, n-aveam ce mânca. Acest club m-a salvat!”
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!
Campionate
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (23)
fan.craiova
fan.craiova  •  05 Noiembrie 2010, 12:20

Pentru asemenea fapte, oamenii din toata tara au iubit Universitatea Craiova. Pentru ca juca impotriva vointei sistemului. Nu am nimic cu jucatorii lui Dinamo si Steaua, ii apreciez ca jucatori, dar cluburile lor au fost privilegiate.

lionstirgujiu
lionstirgujiu  •  05 Noiembrie 2010, 11:19

foarte buna ideea ta,numai ca nu cred ca o sa se implice atat de tare, sper totusi sa nu treaca uitat...imi pare sincer rau ca a murit,in afara ca a fost un mare suporter al corectitudinii,a fost si un mare poet , filozcof , nationalist. Un om bun,chiar daca carcotasi sunt multi.

dan_te
dan_te  •  05 Noiembrie 2010, 09:34

Eu propun sa-i ridicam o statuie lui Ion Iliescu, ca urmas al Eroului Muncii, dar si lui Traian Basescu, fost reprezentant al NAVROM la Anvers inainte de 1989, acesti ilustri lideri care au faurit Romania moderna si pentru care au facut atatea sacrificii! Ce ne-am fi facut fara acesti oameni de valoare? Cum ar fi aratat Romania fara ei? Nimeni nu stie, poate doar Corneliu Coposu, dar el a luat tacerea in mormant!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează