GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Atunci şi acum » După 30 de ani, Gazeta a refăcut o poză istorică: Balaci îmbrăţişat de Gentile, după România - Italia 1-0 din 1983

Articol de , - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 30 ianuarie 2013 21:09

Unul dintre cei mai duri fundaşi din istoria fotbalului s-a revăzut cu "Minunea Blondă", cea care îi făcuse zile negre acum trei decenii: italianul a venit la Bucureşti pentru a primi trofeul "Maestrelli" chiar de la Balaci

"Mamma mia, ce poză! Nu o ştiam!".
Legendele l-au ridicat la rang de "killer" al gazonului, dar nu-şi ascunde fiorul emoţiilor. Atît ochii, cît şi tenul măsliniu lucesc în sincron. Claudio Gentile nu e nici pe departe înalt, aşa cum te-ai aştepta de la un fost fundaş de temut, însă e mai bine legat decît o sită de noduri marinăreşti. Înşfacă bucata de hîrtie şi cere permisiunea să o bage în buzunar. E doar o foaie despăturită, însă cu un imprimeu care îl mişcă: poza cu Balaci de după meciul România - Italia, 1-0, '83. Doar la final reuşise să îşi prindă adversarul din urmă! Alături de el e, ca şi atunci, "Minunea Blondă". Stă pe scaun, picior peste picior, şi surîde la reacţiile italianului.

Un autograf modern
Gentile lasă foaia pe masă, îl ia de mînă pe Balaci, îl ridică de pe scaun şi-l îmbrăţişează. Italianul mai aruncă o privire asupra hîrtiei mototolite şi vine cu o idee: "Vă rog să îmi trimiteţi poza de arhivă prin e-mail, vreau să o am la calitate bună!". Ia un pix şi îşi scrie adresa chiar pe poză. Un autograf modern, cu "@"-ul şi ".com"-ul necesar. Din înşiruirea de litere şi cifre se distinge "1982". Anul în care fundaşul central devenea campion mondial!

Fuga de "poveste"
Titlu suprem evocat şi de Balaci: "Era o perioadă în care nu aveam acces la meciuri video ca acum. Vă spun sincer, nu îi ştiam pe Gentile şi pe ceilalţi italieni decît din poveşti, ştiam că sînt campioni mondiali". Iar Mircea Lucescu i-a dat misiunea supremă: să îl plimbe pe tot terenul pe omul născut pentru a face marcaj!
Italianul e întrebat cine i-a pus mai multe probleme, Balaci sau Maradona - e celebru momentul CM '82, cînd l-a anihilat pe argentinian şi i-a transmis că "fotbalul nu e pentru balerine". Gentile e sincer: "Kempes! Ştiţi ce zicea de mine? Că-l urmăresc peste tot, inclusiv la baie!". Rîd amîndoi.

Trofeu în ritmuri de San Remo
Italianul e sosit la Bucureşti pentru a primi din partea lui Balaci Trofeul "Maestrelli", acordat pentru legendele care promovează şi susţin fotbalul chiar şi după retragere. Se mai îmbrăţişează o dată cu Balaci, în ropotele de aplauze ale celor prezenţi. Legende ale fotbalului românesc, ca Andone sau Iorgulescu, ale sportului, Ilie Năstase, dar şi ale muzicii: invitat să cînte este Umberto Tozzi, cîştigător al festivalului de la San Remo şi loc 3 la Eurovision. Petrecerea continuă în noapte, cu glume şi poveşti: în restaurantul de pe marginea Herăstrăului răsună "Notti magiche".

CV Ilie Balaci
Născut: 13 septembrie 1956, Bistreţ, jud. Dolj
Post: mijlocaş coordonator
A jucat la: Universitatea Craiova ('73-'84), Oltul Scorniceşti ('85-'86), Dinamo ('86-'87)
Are 65 de selecţii şi 8 goluri la "naţionala" României
Palmares: campion al României (de 3 ori), Cupa României (de 4 ori), Fotbalistul anului în România (1981, 1982)
A antrenat: Drobeta, Club Africain, O. Casablanca, Al-Shabab, Al-Nasr, Al-Hilal, "U" Craiova, Al Ain, Al-Sadd, Al Ahly, Al-Arabi, Kazma

CV Claudio Gentile
Născut: 27 septembrie 1953, Tripoli, Libia
Post: fundaş central
A jucat la: Arona ('71-'72), Varese ('72-'73), Juventus ('73-'84), Fiorentina ('84-'87), Piacenza ('87-'88)
Are 71 de selecţii şi un gol la "naţionala" Italiei
Palmares: Campionatul Mondial (1982), Cupa UEFA ('76-'77), Cupa Cupelor ('83-'84), Serie A (de şase ori), Cupa Italiei (de două ori)
A antrenat Italia U21 (campion european în 2004), Italia olimpică (bronz olimpic în 2004)

"Îmi place să vin în România, mă simt mereu bine aici, îmi reîntîlnesc vechii adversari şi deopotrivă prieteni de pe gazon"
Claudio Gentile, fost fundaş italian

"Messi e un fotbalist extraordinar, însă n-ar fi mişcat în faţa mea! Jucătorii actuali nu îl marchează, ezită să-l atace, parcă se complac în situaţie"
Claudio Gentile, fost fundaş italian

27 de ani avea Balaci cînd şi-a încheiat cariera la nivel înalt, accidentîndu-se grav la menisc
1 cartonaş roşu a primit Gentile în întreaga carieră: a fost inclus de "The Times" în topul celor mai duri 10 fotbalişti din istorie

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (19)
usla
usla  •  31 Ianuarie 2013, 12:24
Postat de flavoneus pe 30 Ianuarie 2013, 22:09

au mai fost 2 meciuri, 1-1 cu Spania si 1-2 cu Germania,per ansamblu n-a fost rau, dar se putea mai mult.cei mai slabi jucatori prezenti atuncea in lot erau cu 3-4 clase peste ce avem de 10 ani de zile la nationala

AI DREPTATE. BRAVO.

flavoneus
flavoneus  •  30 Ianuarie 2013, 23:43
Postat de flavoneus pe 30 Ianuarie 2013, 23:35

Aicea mi se pare ciudat,Coras a fost varza, desi a dat gol cu germania!!!Numai ca , in tara erau 2 atcantisuper in forma, care au fost ignoirati de Lucescu:Geolgau si Lacatus!!!

Oricum, Romania a avut si ghinion, tin minte ca la 0-0, sutul lui Cartu, dca nu ma insel, a lovit plasa exetrioara dand senzatia ca a fost gol, daca minge intra in poarta, proabibil ca Nene n-ar mai fi avut sansa unui contraatac din care sa inscrie si la 1-0 pentru Romania am fi jucat semifnala cu Franta!!!imediat dupa meci, am dat pe bulgari la timp sa vad golul lui Maceda din ultima secunda ,gol care a trimis Germania acasa!!!

flavoneus
flavoneus  •  30 Ianuarie 2013, 23:35
Postat de zona_lipscani pe 30 Ianuarie 2013, 22:36

Poate dar Coras ala juca bine la Sportul insa la Nationala a dat "chix" . Nici Rednic nu mi-a placut atunci . Era bun pe faza ofensiva dar slab in spate . In rest ai dreptate .

Aicea mi se pare ciudat,Coras a fost varza, desi a dat gol cu germania!!!Numai ca , in tara erau 2 atcantisuper in forma, care au fost ignoirati de Lucescu:Geolgau si Lacatus!!!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează