GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CARTE CU GAZETA

Autorul cărţii ”100 de căi spre fericire”, dezvăluie o reţetă simplă: ”Gîndirea pozitivă e bună cu măsură”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 aprilie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 06 mai 2011 14:22

Psihologul australian Timothy Sharp, autorul cărţii ”100 de căi spre fericire”, dezvăluie o reţetă simplă: din cînd în cînd, joacă-te şi amuză-te!

Timothy Sharp este autorul celei de-a patra cărţi din Top 10 cărţi care te ajută să evoluezi. Gazeta Sporturilor şi Editura Trei au scos deja pe piata volumul "100 de căi spre fericire", la jumătate de preţ faţă de costul din librării.

- Unii spun că a gîndi tot timpul "pozitiv" nu este o atitudine realistă.
- Psihologia pozitivă nu este, de fapt, totuna cu a gîndi pozitiv, ci se referă la cum să-ţi păstrezi optimismul. Optimismul presupune, în parte, şi o gîndire pozitivă, dar mai înseamnă şi altceva. Anume, să te concentrezi pe lucrurile bune şi, de asemenea, să faci faţă în mod realist problemelor mai dure din viaţa de zi cu zi. De aceea, gîndirea pozitivă luată ca atare este o abordare limitată, pentru că nu se focusează pe ce e în realitate, iar prin aşteptările sale nerealiste, nu face decît să provoace frustrare şi dezamăgiri.

- Mai putem fi fericiţi cu atîtea crize economice?
- Da şi nu. Este extrem de important să nu negăm realitatea acestor genuri de evenimente. De asemenea, e bine să avem o atitudine sobră faţă de aceste nefericiri şi să empatizăm cu cei care au fost puşi la încercare. Totodată, o tristeţe şi o deprimare exagerate nu vor fi de ajutor nimănui. Dacă vrem să ajungem să trăim şi vremuri mai bune, mult mai de folos ne vor fi un optimism şi o speranţă adecvate, precum şi dorinţa de a face lucruri pozitive.

- Ultimul sfat din cartea dumneavoastră "100 de căi spre fericire" este: trăieşte ca un copil de cinci ani. Ce vreţi să spuneţi prin asta?
- Este vorba despre încercarea de a recîştiga ceva din perspectiva şi atitudinea pe care le are un copil de cinci ani. Copiii sînt adesea mai jucăuşi şi mai dornici să se amuze. Şi îşi folosesc în acest scop întreaga lor imaginaţie, precum şi simţul umorului. La fel, mulţi dintre noi, adulţii, am putea avea parte de mai multă fericire dacă nu ne-am lua atît de în serios şi dacă ne-am permite să ne jucăm ceva mai mult!

- Aplicaţi "reţeta fericirii" şi în companii. Cum poţi bucura nişte angajaţi altfel decît mărindu-le salariul?
- Există multe căi pentru a face asta. Iar fericirea la serviciu este importantă din mai multe motive. Angajaţii fericiţi sînt mai productivi, colaborează mai bine între ei, sînt mai creativi şi mai inventivi, ceea ce înseamnă că rezolvă diversele probleme mult mai bine. O organizare pozitivă atrage şi ţine aproape oamenii competenţi, aşa că există destule motive pentru a crea un loc de muncă unde să te simţi fericit. Există fel de fel de căi prin care poţi bucura angajaţii, iar mărirea salariului este doar una dintre ele! În mod alternativ, ca director sau "coach", te poţi gîndi cum să-ţi ajuţi angajaţii să dea un sens şi o noimă lucrurilor pe care la fac la serviciu. De asemenea, e bine să întăreşti încrederea într-un viitor mai bun şi să creezi o cultură a recunoştinţei şi aprecierii. În fine, este bine să încerci să laşi angajaţii să se folosească de punctele lor forte şi, în fine, să le permiţi, atunci cînd e cazul, să se mai şi amuze!

- Cînd v-aţi supărat ultima oară şi cum aţi trecut peste asta?
- Cînd am primit o invitaţie care era o oportunitate excelentă, dar n-am putut să-i dau curs. Mi-am ridicat apoi moralul spunîndu-mi că nu pot să fac chiar orice aş vrea şi că vor fi şi alte ocazii la fel de provocatoare.

CV Timothy Sharp
- consilier în domeniul psihologiei pozitive şi al "ştiinţei fericirii".
- specialist în terapie individuală
- autor de cărţi de succes, pentru adulţi şi copii

Institutul de fericire
Timothy Sharp este supranumit Dr. Happy, el înfiinţînd, la Sydney, The Happiness Institute. Acest inedit concept propune programe mai ales pentru creşterea nivelului de fericire şi satisfacţie al angajaţilor din firme. Institutul de fericire are, într-adevăr, 100 de căi pentru a deveni mai mulţumiţi, printre care fericirea prin aikido, terapia prin rîs, prin creativitate. O echipă întreagă de traineri lucrează la The Happiness Institute, organizînd sesiuni în care oamenilor li se insuflă psihologia şi gîndirea pozitivă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
bogdanaherea
bogdanaherea  •  27 Aprilie 2011, 17:54

Gandirea pozitiva e binevenita oricand. Si daca tot e vorba de o atitudine pozitiva - sper sa castig mini-ul de la nescafe. Pentru asta am nevoie si de putin sprijin din partea voastra. Votati mai mult mini-ul :)))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează