Articol de Dan Udrea - Publicat luni, 02 februarie 2009 00:00
GSP reconstituie portretul celui care a fost protectorului Stelei în anii '80. Mărturii inedite ale oamenilor din prim-planul acelor vremuri, de la Dinu la Ienei, de la Lucescu la Tudorel Stoica şi de la Igna la Crăciunescu
"Steaua a dominat fotbalul românesc în a doua parte a anilor '80 doar pentru că l-a avut în spate pe Valentin Ceauşescu! :( Cine se putea pune cu o echipă protejată de băiatul preşedintelui?". Aşa sună cea mai vehementă acuzaţie a rivalilor celor din Ghencea.
Între '85 şi '89, roş-albaştrii au cîştigat Cupa Campionilor şi Supercupa Europei, plus 8 din cele 9 trofee interne puse în joc! Este exact perioada în care Valentin Ceauşescu a fost numărul 1 în Ghencea.
Portretul fiului cel mare al dictatorului este refăcut azi de Gsp din 4 unghiuri: părerile foştilor stelişti, ale foştilor dinamovişti, ale arbitrilor acelor vremuri şi ale altor persoane influente.
Folclorul tribunelor în anii '80
"Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l daţi pe Valentin" (galeria Rapidului)
"Galeria lu' Rapid nu e membră de partid"
PENTRU STELIŞTI E UN ÎNGER
Ienei: "Vorbea puţin, făcea mult"
"Valentin era mai mult decît un manager. Era un scut între echipă şi putere. Era un tip deosebit de timid. Nu vorbea niciodată în favoarea unui grup de oameni. Nici măcar în vestiarul jucătorilor. În schimb, Valentin lua fiecare fotbalist deoparte şi îl sfătuia, îl certa sau îl îmbărbăta. Vorbea puţin, dar făcea mult. Era un tip despre care eu cred că ar fi mare nevoie şi în fotbalul de azi ;)" e caracterizarea pe care i-o face Ienei.
Ce le spunea jucătorilor în particular
Miodrag Belodedici dezvăluie cum se comporta cu jucătorii de fiul fostului dictator: "Eu nu eram un prieten al lui, aşa cum erau cei mai în vîrstă din lot, ca Piţurcă, Tudorel Stoica, Boloni, însă modul lui de a fi m-a motivat incredibil. De multe ori îl găseam la stadion la 8:30 dimineaţa. Se ocupa de tot ce aveam nevoie, de tot ce însemna problemă personală. Să ai sprijin de la băiatul preşedintelui era un stimulent fantastic! Ne suplimenta primele cu 1.000-2.000 de lei, aveam încredere în el, era un garant financiar. Venea la noi şi ne vorbea ca un frate mai mare. El ne repeta aproape obsesiv: «Trebuie să cîştigaţi toate meciurile pentru că numai aşa o să aveţi respectul adversarilor şi al oamenilor din tribună!»".
Tudorel Stoica: "Ne apăra să nu fim furaţi!"
Poate cel mai mare apărător al imaginii lui Valentin e fostul căpitan al Stelei, Tudorel Stoica. Care sînt argumentele celui care a adunat 15 sezoane în tricoul roş-albastru?
1. "Se pricepea foarte bine la fotbal. Nu era unul dintre cei care să dea vina pe arbitri dacă echipa juca prost".
2. "Nu făcea măgării. E adevărat, ne apăra, dar ne apăra să nu fim furaţi. Sincer vă spun, dacă n-ar fi fost el, Dinamo ne-ar fi măcelărit în campionat. El ne-a protejat, pentru că Dinamo ne-ar fi tocat cu arbitrii pe unde ne-ar fi prins. :O Cu el în tribună însă, nu-şi permitea nimeni să facă ceva necurat".
3. "Valentin ne cîştiga meciurile în campionat? Fals! Ai am un argument solid. Tot el ne ajuta să învingem şi în Europa? Tot el ne-a blătuit meciurile ca să luăm Cupa Campionilor? Tot el ne-a adus Supercupă, tot el ne-a calificat într-o altă finală de Cupa Campionilor?"
4. "Pe Valentin îl acuză doar duşmanii de-o viaţă ai Stelei, unii de pe la Dinamo. Inventează prostii pentru a-şi justifica eşecurile în faţa noastră". ;)
DINAMOVIŞTII, ŞI PRO, ŞI CONTRA
Il Luce îl pune la zid
Unul dintre contestatarii vehemenţi ai lui Valentin Ceauşescu e Mircea Lucescu. Motivele?
1. "A vrut să mă gonească din România!"
"Spun doar atît, de fapt îi reamintesc lui Valentin Ceausescu că mi-a cerut de două ori să fug din România ca să ramînă în fotbalul românesc o singură forţă, Steaua, care era echipa familiei Ceauşescu".
2. "Camere TV speciale pentru arbitri!"
"Ştiam că toţi oamenii din federaţie sînt controlaţi de Valentin, aşa că eu îmi luam măsuri de siguranţă la fiecare meci direct cu Steaua. :) Puneam camere TV pe linia de 16 metri. Aşa am făcut rost de acele imagini ale finalei din 1988, în care se vedea clar că a fost ofsaid la golul lui Balint".
3. "Lua jucătorii cu forţa!"
"Steaua lui Valentin Ceauşescu este clubul care a luat jucători din Craiova Maxima. Nu Dinamo, nu altcineva! Cu ajutorul lui Valentin l-au luat pe Silviu Lung cînd era titular în echipa naţionala şi la Craiova, ceea ce eu n-am făcut cu Balaci şi Camataru, pe care i-am salvat cînd erau într-o perioadă de decădere. Steaua a mai luat apoi de la Craiova piese grele, cum ar fi Ungureanu şi, mai tîrziu, Gică Popescu".
Dinu îl apără
Simbolul lui Dinamo, Cornel Dinu, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Valentin: "A avut un rol benefic din toate punctele de vedere. A creat condiţii favorabile de performanţă cum nu mai existaseră pînă atunci. Era un pasionat de fotbal, nu se amesteca în treburi care nu-l priveau, avea o stare de spirit aparte, avea acea civilizaţie britanică impecabilă. I-am dedicat 60 de pagini în cartea pe care am scris-o".
Mulţescu: "Nu era uşă de biserică!"
Unul dintre foştii dinamovişti dezvăluie şi cealaltă faţă a lui Valentin. "Normal că dacă el era cu Steaua, automat era anti-Dinamo. Pentru cei de la Steaua a fost bine, i-a susţinut, i-a sprijinit financiar, i-a ajutat cu tot. Era prea sus să se bage în toate prostiile, însă nu era uşă de biserică. Eram antrenor la UTA şi, în 1988, Steaua dorea să-l transfere pe Negrău. Eu m-am opus, clubul la fel, dar a intervenit probabil el şi totul s-a rezolvat în favoarea Stelei", a povestit Gigi Mulţescu.
Whisky pentru dinamovişti
Costel Orac, care a jucat în tricoul alb-roşu timp de 9 ani, a dezvăluit că Valentin a ajutat-o şi pe Dinamo. Se întîmpla în toamna lui '83, după returul Hamburg - Dinamo 3-2, cînd "cîinii" s-au calificat în turul 3 al CCE. "La banchet, nemţii ne-au expediat repede, cu o friptură şi o sticlă de vin, după ce noi îi omeniserăm cum se cuvine la Bucureşti. Pe la miezul nopţii, am urcat în camera generalului Diaconescu, ca să-l rog să mai facă rost de băutură pentru băieţi, să sărbătorim toată noaptea. Cînd am intrat, acolo mai erau Valentin şi ambasadorul României în Germania. Cînd a auzit Valentin care e problema, a zis: «O să trimit eu whisky pentru toată echipa. Bravo, felicitări pentru calificare!»", şi-a amintit Orac.
ARBITRII ÎL LAUDĂ
Igna: "Valentin era un gentleman"
Arbitrul numărul 1 din a doua jumătate a anilor '80, timişoreanul Ioan Igna, a vorbit despre relaţia cu Valentin. "O singură dată m-am întîlnit faţă în faţă cu el, după un meci cu Galatasaray, în faţă la Patria. Era un domn, un om manierat, civilizat. Sincer, chiar nu ştiu de unde au fost scoase poveştile alea că el intimida arbitrii. E adevărat, ştiam cu toţii că el e în tribună la jocurile Stelei, însă numai arbitrii fără personalitate gîndeau că trebuie să-i facă pe plac doar aşa, că el e cine e", a spus Igna.
Lecţia din vestiarul arbitrilor
Ion Crăciunescu a fost asistent la un meci celebru, Steaua - Dinamo 3-3 din 1988. Roş-albii au revenit de la 3-1, însă gazdele au acuzat că ambele reuşite au fost marcate din ofsaid. Povesteşte chiar cel arătat cu degetul, Ion Crăciunescu: "După meci, în vestiar a venit Iordănescu şi a cerut să revedem fazele, că el susţinea că a fost ofsaid. Ulterior, a intervenit Valentin: «Stingeţi televizorul, golurile lui Dinamo au fost valabile, să nu căutăm scuze unde nu e cazul!». Apoi m-a tras deoparte şi mi-a spus: «Calitatea principală a unui arbitru e să fie corect, iar tu ai fost. Felicitări, ţine-o tot aşa dacă vrei să ajungi mare!»".
POVEŞTILE LUI DRAGOMIR
Dragomir: "Poate cel mai bun conducător!"
Fost conducător la Braşov, Victoria şi FC Olt înaintea Revoluţiei, Mitică Dragomir sare în apărarea lui Valentin: "Unul dintre cei mai buni conducători de club de dinainte de '89! Un om admirabil, care n-a abuzat niciodată de poziţia sa de fiul al preşedintelui. Eu ştiu ce vorbesc, era de o modestie extraordinară, un om pe care şi acum, dacă ai conştiinţă, trebuie să-l respecţi. Cine spune că făcea blaturi sau intervenea la arbitri minte cu neruşinare!".
"M-am temut că-mi fură maşina"
Şeful LPF povesteşte că "înainte de '80, iar eu aveam un Cherokee, iar el o Dacie 1300. :O M-a rugat să-i arăt maşina mea, era curios. Da' m-am gîndit că vrea să mi-o fure şi i-am dat întîlnire în faţa Ambasadei Americii, că acolo nu se putea întîmpla nimic. A venit, s-a uitat 10 minute înăuntru, nu mai văzuse aşa ceva!, după care a plecat. El a rămas cu Dacia, deşi putea avea orice limuzină din lume. Asta ca să vă daţi seama cît de modest era! Azi, copiii protipendadei au maşini de milioane de euro, iahturi şi avioane".
"Îngîmfat!"
"Valentin era drăguţ cu cei care-l puteau servi. De care avea nevoie. Cum adică un fiu de dictator are nevoie de ceva? Sigur, de respect general, de pildă", povesteşte un bun cunoscător al fotbalului acelor vremuri şi observator în culise.
El se distanţează de portretul majoritar. "Era atît de îngîmfat încît nici măcar nu mai trebuia să arate asta. Trecea cu un aer aprope princiar, se uita prin tine!'. La întrebarea: "Făcea rău?", sursa a răspuns: "Nu se cobora el. Execuţiile le opera nea Ion Alexandrescu".
BILA NEAGRĂ
A retras echipa de pe teren
Valentin a fost în centrul unuia dintre cele mai controversate momente din istoria fotbalului românesc, finala Cupei României din '88. Steaua s-a retras de pe teren după ce i-a fost anulat un gol în minutul 90, la scorul de 1-1. Cel care, din tribună, le-a dat "OK" pentru a părăsi stadionul a fost Valentin. A doua zi, la presiunea familiei Ceauşescu, Cupa a fost acordată Stelei.
BILA ALBĂ
L-a salvat pe Andone!
În martie '89, pe Ghencea, la finalul meciului Steaua - Dinamo 2-1, gol decisiv marcat de Balint în minutul 90, Andone a făut gesturi obscene către tribuna oficială, unde se aflau toţi generalii Stelei. La ordinul lui Nicolae Ceauşescu, care a aflat de incident, Ando a fost suspendat din viaţa sportivă, însă l-a salvat chiar fiul dictatorului. Valentin, la rugămintea lui Lăcătuş, a intervenit şi a redus pedeapsa la doar 3 luni de suspendare.
Miodrag Belodedici
"Ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că nici măcar o dată nu l-am auzit vorbind despre lucruri murdare: aranjamente, jocuri de culise, arbitri corupţi sau alte tîmpenii"
Tudorel Stoica
"Dacă vreodată un singur arbitru va spune că Valentin l-a forţat să tragă pentru Steaua, eu nu mai deschid gura niciodată"
Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo
"Cînd eram hăituit de Miliţie, Valentin m-a apărat, ajutîndu-mă să fiu jurist la Metalul Bucureşti şi apoi antrenor la Tîrgovişte, iar cînd Miliţia mi-a făcut ultima manevră m-a susţinut din nou şi m-a dus la Scorniceşti, deşi n-avea nici o obligaţie faţă de mine"
Ionel Augustin, fost fotbalist Dinamo
"Dacă cineva crede că marea echipă a Stelei din anii '80 avea nevoie de Valentin să obţină victorii în campionat, cînd ea defila în Europa, atunci chiar nu cunoaşte realitatea acelor ani!"
Costel Orac, fost jucător Dinamo
"Vă daţi seama că un arbitru se dădea de partea Stelei, vrînd-nevrînd, doar cînd se gîndea că în tribună stă Valentin"
GSP reconstituie portretul celui care a fost protectorului Stelei în anii '80. Mărturii inedite ale oamenilor din prim-planul acelor vremuri, de la Dinu la Ienei, de la Lucescu la Tudorel Stoica şi de la Igna la Crăciunescu
" Steaua a dominat fotbalul românesc în a doua parte a anilor '80 doar pentru că l-a avut în spate pe Valentin Ceauşescu! :( Cine se putea pune cu o echipă protejată de băiatul preşedintelui?". Aşa sună cea mai vehementă acuzaţie a rivalilor celor din Ghencea.
Între '85 şi '89, roş-albaştrii au cîştigat Cupa Campionilor şi Supercupa Europei, plus 8 din cele 9 trofee interne puse în joc! Este exact perioada în care Valentin Ceauşescu a fost numărul 1 în Ghencea.
Portretul fiului cel mare al dictatorului este refăcut azi de Gsp din 4 unghiuri: părerile foştilor stelişti, ale foştilor dinamovişti, ale arbitrilor acelor vremuri şi ale altor persoane influente.
Folclorul tribunelor în anii '80
"Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l daţi pe Valentin" (galeria Rapidului)
"Galeria lu' Rapid nu e membră de partid"
PENTRU STELIŞTI E UN ÎNGER
Ienei: "Vorbea puţin, făcea mult"
"Valentin era mai mult decît un manager. Era un scut între echipă şi putere. Era un tip deosebit de timid. Nu vorbea niciodată în favoarea unui grup de oameni. Nici măcar în vestiarul jucătorilor. În schimb, Valentin lua fiecare fotbalist deoparte şi îl sfătuia, îl certa sau îl îmbărbăta. Vorbea puţin, dar făcea mult. Era un tip despre care eu cred că ar fi mare nevoie şi în fotbalul de azi ;)" e caracterizarea pe care i-o face Ienei.
Ce le spunea jucătorilor în particular
Miodrag Belodedici dezvăluie cum se comporta cu jucătorii de fiul fostului dictator: "Eu nu eram un prieten al lui, aşa cum erau cei mai în vîrstă din lot, ca Piţurcă, Tudorel Stoica, Boloni, însă modul lui de a fi m-a motivat incredibil. De multe ori îl găseam la stadion la 8:30 dimineaţa. Se ocupa de tot ce aveam nevoie, de tot ce însemna problemă personală. Să ai sprijin de la băiatul preşedintelui era un stimulent fantastic! Ne suplimenta primele cu 1.000-2.000 de lei, aveam încredere în el, era un garant financiar. Venea la noi şi ne vorbea ca un frate mai mare. El ne repeta aproape obsesiv: «Trebuie să cîştigaţi toate meciurile pentru că numai aşa o să aveţi respectul adversarilor şi al oamenilor din tribună!»".
Tudorel Stoica: "Ne apăra să nu fim furaţi!"
Poate cel mai mare apărător al imaginii lui Valentin e fostul căpitan al Stelei, Tudorel Stoica. Care sînt argumentele celui care a adunat 15 sezoane în tricoul roş-albastru?
1. "Se pricepea foarte bine la fotbal. Nu era unul dintre cei care să dea vina pe arbitri dacă echipa juca prost".
2. "Nu făcea măgării. E adevărat, ne apăra, dar ne apăra să nu fim furaţi. Sincer vă spun, dacă n-ar fi fost el, Dinamo ne-ar fi măcelărit în campionat. El ne-a protejat, pentru că Dinamo ne-ar fi tocat cu arbitrii pe unde ne-ar fi prins. :O Cu el în tribună însă, nu-şi permitea nimeni să facă ceva necurat".
3. "Valentin ne cîştiga meciurile în campionat? Fals! Ai am un argument solid. Tot el ne ajuta să învingem şi în Europa? Tot el ne-a blătuit meciurile ca să luăm Cupa Campionilor? Tot el ne-a adus Supercupă, tot el ne-a calificat într-o altă finală de Cupa Campionilor?"
4. "Pe Valentin îl acuză doar duşmanii de-o viaţă ai Stelei, unii de pe la Dinamo. Inventează prostii pentru a-şi justifica eşecurile în faţa noastră". ;)
DINAMOVIŞTII, ŞI PRO, ŞI CONTRA
Il Luce îl pune la zid
Unul dintre contestatarii vehemenţi ai lui Valentin Ceauşescu e Mircea Lucescu. Motivele?
1. "A vrut să mă gonească din România!"
"Spun doar atît, de fapt îi reamintesc lui Valentin Ceausescu că mi-a cerut de două ori să fug din România ca să ramînă în fotbalul românesc o singură forţă, Steaua, care era echipa familiei Ceauşescu".
2. "Camere TV speciale pentru arbitri!"
"Ştiam că toţi oamenii din federaţie sînt controlaţi de Valentin, aşa că eu îmi luam măsuri de siguranţă la fiecare meci direct cu Steaua. :) Puneam camere TV pe linia de 16 metri. Aşa am făcut rost de acele imagini ale finalei din 1988, în care se vedea clar că a fost ofsaid la golul lui Balint".
3. "Lua jucătorii cu forţa!"
"Steaua lui Valentin Ceauşescu este clubul care a luat jucători din Craiova Maxima. Nu Dinamo, nu altcineva! Cu ajutorul lui Valentin l-au luat pe Silviu Lung cînd era titular în echipa naţionala şi la Craiova, ceea ce eu n-am făcut cu Balaci şi Camataru, pe care i-am salvat cînd erau într-o perioadă de decădere. Steaua a mai luat apoi de la Craiova piese grele, cum ar fi Ungureanu şi, mai tîrziu, Gică Popescu".
Dinu îl apără
Simbolul lui Dinamo, Cornel Dinu, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Valentin: "A avut un rol benefic din toate punctele de vedere. A creat condiţii favorabile de performanţă cum nu mai existaseră pînă atunci. Era un pasionat de fotbal, nu se amesteca în treburi care nu-l priveau, avea o stare de spirit aparte, avea acea civilizaţie britanică impecabilă. I-am dedicat 60 de pagini în cartea pe care am scris-o".
Mulţescu: "Nu era uşă de biserică!"
Unul dintre foştii dinamovişti dezvăluie şi cealaltă faţă a lui Valentin. "Normal că dacă el era cu Steaua, automat era anti-Dinamo. Pentru cei de la Steaua a fost bine, i-a susţinut, i-a sprijinit financiar, i-a ajutat cu tot. Era prea sus să se bage în toate prostiile, însă nu era uşă de biserică. Eram antrenor la UTA şi, în 1988, Steaua dorea să-l transfere pe Negrău. Eu m-am opus, clubul la fel, dar a intervenit probabil el şi totul s-a rezolvat în favoarea Stelei", a povestit Gigi Mulţescu.
Whisky pentru dinamovişti
Costel Orac, care a jucat în tricoul alb-roşu timp de 9 ani, a dezvăluit că Valentin a ajutat-o şi pe Dinamo. Se întîmpla în toamna lui '83, după returul Hamburg - Dinamo 3-2, cînd "cîinii" s-au calificat în turul 3 al CCE. "La banchet, nemţii ne-au expediat repede, cu o friptură şi o sticlă de vin, după ce noi îi omeniserăm cum se cuvine la Bucureşti. Pe la miezul nopţii, am urcat în camera generalului Diaconescu, ca să-l rog să mai facă rost de băutură pentru băieţi, să sărbătorim toată noaptea. Cînd am intrat, acolo mai erau Valentin şi ambasadorul României în Germania. Cînd a auzit Valentin care e problema, a zis: «O să trimit eu whisky pentru toată echipa. Bravo, felicitări pentru calificare!»", şi-a amintit Orac.
ARBITRII ÎL LAUDĂ
Igna: "Valentin era un gentleman"
Arbitrul numărul 1 din a doua jumătate a anilor '80, timişoreanul Ioan Igna, a vorbit despre relaţia cu Valentin. "O singură dată m-am întîlnit faţă în faţă cu el, după un meci cu Galatasaray, în faţă la Patria. Era un domn, un om manierat, civilizat. Sincer, chiar nu ştiu de unde au fost scoase poveştile alea că el intimida arbitrii. E adevărat, ştiam cu toţii că el e în tribună la jocurile Stelei, însă numai arbitrii fără personalitate gîndeau că trebuie să-i facă pe plac doar aşa, că el e cine e", a spus Igna.
Lecţia din vestiarul arbitrilor
Ion Crăciunescu a fost asistent la un meci celebru, Steaua - Dinamo 3-3 din 1988. Roş-albii au revenit de la 3-1, însă gazdele au acuzat că ambele reuşite au fost marcate din ofsaid. Povesteşte chiar cel arătat cu degetul, Ion Crăciunescu: "După meci, în vestiar a venit Iordănescu şi a cerut să revedem fazele, că el susţinea că a fost ofsaid. Ulterior, a intervenit Valentin: «Stingeţi televizorul, golurile lui Dinamo au fost valabile, să nu căutăm scuze unde nu e cazul!». Apoi m-a tras deoparte şi mi-a spus: «Calitatea principală a unui arbitru e să fie corect, iar tu ai fost. Felicitări, ţine-o tot aşa dacă vrei să ajungi mare!»".
POVEŞTILE LUI DRAGOMIR
Dragomir: "Poate cel mai bun conducător!"
Fost conducător la Braşov, Victoria şi FC Olt înaintea Revoluţiei, Mitică Dragomir sare în apărarea lui Valentin: "Unul dintre cei mai buni conducători de club de dinainte de '89! Un om admirabil, care n-a abuzat niciodată de poziţia sa de fiul al preşedintelui. Eu ştiu ce vorbesc, era de o modestie extraordinară, un om pe care şi acum, dacă ai conştiinţă, trebuie să-l respecţi. Cine spune că făcea blaturi sau intervenea la arbitri minte cu neruşinare!".
"M-am temut că-mi fură maşina"
Şeful LPF povesteşte că "înainte de '80, iar eu aveam un Cherokee, iar el o Dacie 1300. :O M-a rugat să-i arăt maşina mea, era curios. Da' m-am gîndit că vrea să mi-o fure şi i-am dat întîlnire în faţa Ambasadei Americii, că acolo nu se putea întîmpla nimic. A venit, s-a uitat 10 minute înăuntru, nu mai văzuse aşa ceva!, după care a plecat. El a rămas cu Dacia, deşi putea avea orice limuzină din lume. Asta ca să vă daţi seama cît de modest era! Azi, copiii protipendadei au maşini de milioane de euro, iahturi şi avioane".
"Îngîmfat!"
"Valentin era drăguţ cu cei care-l puteau servi. De care avea nevoie. Cum adică un fiu de dictator are nevoie de ceva? Sigur, de respect general, de pildă", povesteşte un bun cunoscător al fotbalului acelor vremuri şi observator în culise.
El se distanţează de portretul majoritar. "Era atît de îngîmfat încît nici măcar nu mai trebuia să arate asta. Trecea cu un aer aprope princiar, se uita prin tine!'. La întrebarea: "Făcea rău?", sursa a răspuns: "Nu se cobora el. Execuţiile le opera nea Ion Alexandrescu".
BILA NEAGRĂ
A retras echipa de pe teren
Valentin a fost în centrul unuia dintre cele mai controversate momente din istoria fotbalului românesc, finala Cupei României din '88. Steaua s-a retras de pe teren după ce i-a fost anulat un gol în minutul 90, la scorul de 1-1. Cel care, din tribună, le-a dat "OK" pentru a părăsi stadionul a fost Valentin. A doua zi, la presiunea familiei Ceauşescu, Cupa a fost acordată Stelei.
BILA ALBĂ
L-a salvat pe Andone!
În martie '89, pe Ghencea, la finalul meciului Steaua - Dinamo 2-1, gol decisiv marcat de Balint în minutul 90, Andone a făut gesturi obscene către tribuna oficială, unde se aflau toţi generalii Stelei. La ordinul lui Nicolae Ceauşescu, care a aflat de incident, Ando a fost suspendat din viaţa sportivă, însă l-a salvat chiar fiul dictatorului. Valentin, la rugămintea lui Lăcătuş, a intervenit şi a redus pedeapsa la doar 3 luni de suspendare.
Miodrag Belodedici
"Ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că nici măcar o dată nu l-am auzit vorbind despre lucruri murdare: aranjamente, jocuri de culise, arbitri corupţi sau alte tîmpenii"
Tudorel Stoica
"Dacă vreodată un singur arbitru va spune că Valentin l-a forţat să tragă pentru Steaua, eu nu mai deschid gura niciodată"
Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo
"Cînd eram hăituit de Miliţie, Valentin m-a apărat, ajutîndu-mă să fiu jurist la Metalul Bucureşti şi apoi antrenor la Tîrgovişte, iar cînd Miliţia mi-a făcut ultima manevră m-a susţinut din nou şi m-a dus la Scorniceşti, deşi n-avea nici o obligaţie faţă de mine"
Ionel Augustin, fost fotbalist Dinamo
"Dacă cineva crede că marea echipă a Stelei din anii '80 avea nevoie de Valentin să obţină victorii în campionat, cînd ea defila în Europa, atunci chiar nu cunoaşte realitatea acelor ani!"
Costel Orac, fost jucător Dinamo
"Vă daţi seama că un arbitru se dădea de partea Stelei, vrînd-nevrînd, doar cînd se gîndea că în tribună stă Valentin"