GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POLITICĂ

După 22 de ani, sportul ar putea avea din nou propriul minister » Petrache, favorit

Alin Petrache alături de Victor Ponta la finala Diviziei Naţionale 2010 dintre CSM Baia Mare-Steaua (28-21) +2   FOTO
Alin Petrache alături de Victor Ponta la finala Diviziei Naţionale 2010 dintre CSM Baia Mare-Steaua (28-21)

Articol de - Publicat vineri, 14 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 13 decembrie 2012 21:12

Numele cel mai vehiculat pentru portofoliul Sportului din Guvernul Ponta II este cel al actualului vicepreşedinte al ANST, fostul rugbyst Alin Petrache.

Premierul Victor Ponta a declarat nu de puţine ori că, după alegerile parlamentare, vede un Executiv în care sportul să-şi aibă propriul reprezentant. "Sînt absolut convins că ar fi în avantajul sportului ca pe viitor să avem, după luna noiembrie, un minister al sportului. Eu cred că Sportul nu trebuie să mai fie unit cu Tineretul, pentru că sînt două domenii diferite şi nu are de ce să fie sub Ministerul Educaţiei, care este mult prea mare", a spus liderul social-democrat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor în august, după Jocurile Olimpice de la Londra.

Intenţia acestuia este confirmată în aceste zile şi de schema viitorului Cabinet Ponta II care circulă prin mass-media şi în care Sportul se regăseşte printre cele 22 posibile ministere.

Iar cel care este văzut în fruntea noii instituţii este fostul "stejar" şi preşedinte al FR Rugby, Alin Petrache. "Dacă va fi minister, la conducerea acestuia va fi un parlamentar", susţin surse ale alianţei social-liberale.

Proaspătul deputat USL de Bucureşti şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret a fost dorit şi în primăvară, cînd s-a format Cabinetul Ponta, dar atunci a fost preferată pentru perioada de interimat de pînă la alegeri Carmen Tocală.

Morariu: "Un jucător talentat şi disciplinat şi un bun manager"
Unul dintre cei mai apropiaţi oameni din sport faţă de Petrache este Octavian Morariu. Actualul preşedinte al COSR îl ştie pe Alin "de cînd era un mic copil de rugby". "A fost unul dintre cei mai buni închizători de grămadă pe care i-a avut echipa naţională. A fost un căpitan apropiat de coechipieri, a fost un jucător talentat şi disciplinat şi apoi şi-a demonstrat calităţile de lider şi la conducerea federaţiei", a spus Morariu.

"Alin a reuşit să califice naţionala la Cupa Mondială din Noua Zeelandă atunci cînd şansele erau foarte reduse, a adus sponsori şi a refăcut relaţiile internaţionale", a mai spus Morariu.

După 22 de ani
Viitorul actualului şef al sportului, Carmen Tocală, este neclar. Noul minister va avea sigur în organigramă şi cel puţin un post de secretar de stat, dar pe care nu se va regăsi, se pare, şi fosta baschetbalistă. "Nu cred că se va face o rocadă de funcţii deoarece relaţia de la ANST dintre Tocală şi Petrache nu a prea funcţionat", a declarat o sursă din anturajul lui Petrache.

În anii postdecembrişti, sportul a avut un minister de sine stătător doar o singură dată, în perioada februarie-iulie 1990, cînd a fost condus de Mircea Angelescu. În rest, sportul a coabitat cu tineretul, fie ca minister, fie ca agenţie sau autoritate.

CV de candidat
Înainte de alegerile din 9 decembrie, Alianţa pentru o Românie Curată a întocmit un scurt CV de candidat la Camera Deputaţilor pentru Alin Petrache, membru PSD: "Adrian Alin Petrache este fiul omului de afaceri Adrian Petrache, partener cu Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş, a cărui avere a fost estimată în presă la nivelul milioanelor de euro.

Alin Petreche a fost asociat la firma DORIN COCOŞ COMPANY SA, în prezent radiată. Deţine 9 terenuri, dintre care trei agricole, o parte dintre ele împreună cu fratele său, patru apartamente şi o casă, toate în Bucureşti, obiecte de artă şi bijuterii în valoare de 191.000 de euro.

A cîstigat ca preşedinte al FRR suma de 37.077 lei. Soţia a cîştigat un salariu de 19.181 lei de la firma Penta Invest Bucureşti şi drepturi de autor de la Trinitas TV în valoare de 14.912 lei. A mai cîştigat 32.000 lei din restituirea unui împrumut, iar copiii săi au primit o donaţie de 467.000 lei".

"Alin Petrache este un om care se luptă pentru sport. Este genul care atunci cînd este dat afară pe uşă, intră pe geam. Ştie să lucreze în echipă, dar are calităţi şi de lider şi acest lucru l-a demonstrat atît pe teren, cît şi la federaţie" (Romeo Gontineac, fost coechipier la "naţională")

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
agelu
agelu  •  14 Decembrie 2012, 12:05

Interesanta logica : Carmen Tocala , actuala sefa a lui Petrache , e penalizata pentru ca nu s-a inteles cu subalternul ei si el, merituosul , e promovat ministru ! Sau are vreo legatura cu faptul ca viitorul ministru e de "familie buna " si e de-ai nostrii ?

cimpanzeul_visiniu
cimpanzeul_visiniu  •  14 Decembrie 2012, 09:56

Uraaaa! Avem MINISTER! S-a făcut DREPTATE! Hai, România! Trăiască Dl. Prim-Ministru Dr. Victor Ponta!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close