Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 12:30
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, s-a confruntat cu două mari cazuri de dopaj de când a fost numit în cea mai importantă funcție din sportul românesc. Gazeta Sporturilor a dezvăluit în exclusivititate scandalul în masă de la echipa de handbal feminin de la Corona Brașov, iar de curând au fost descoperite încă două cazuri la haltere.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor, Ionuț Stroe vorbește pe larg despre acest flagel și trage un semnal de alarmă.
- Domnule Stroe, vă gândiți ca, pe viitor, să acordați bugetele ținând cont și de aceste cazuri existente de dopaj?
- Poate fi un criteriu pentru construcția bugetară viitoare. Este evident că dacă un mecanism este gripat sau manifestă reale probleme în a funcționa, lucrurile trebuie să fie remediate. Nu sunt neapărat adeptul celor coercitive, de a sancționa, ci mai degrabă de a condiționa finanțarea de existența unor măsuri concrete. Nu pot să finanțez ceva ce încalcă la nesfârșit principiile de bază ale sportului.
- De când...
- De când sunt în minister m-am confruntat cu cazuri răsunătoare de dopaj. Acest flagel e destul de întins în sportul românesc și trebuie curățat. Fără niciun fel de reținere! Toleranță zero! Sportul promovează valori și principii, sportul promovează un mod de viață care trebuie să fie concret și cinstit.
- La doar câteva zile de când ați fost numit ministru a apărut scandalul imens de la Corona Brașov.
- Da! Și-am solicitat primului ministru o comisie. Un grup de lucru interministerial cu MTS, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, plus ANAD. Trebuie să acționăm în prevenirea acestui flagel care s-a răspândit.
- Ne puteți detalia în ce ar consta acest grup de lucru?
- Ministerul Sănătății ne poate ajuta în a verifica tot ce înseamnă servicii medicale care sunt neconforme standardelor internaționale în sport. Cazul Corona Brașov s-a întâmplat într-o clinică avizată și autorizată sanitar. E uimitor acest lucru. Totul a fost făcut cu concursul unor medici care trebuiau să aibă grijă de acea echipă. De asemenea, Ministerul de Interne ne poate ajuta, fiindcă Poliția poate să constate și să deschidă dosare de verificare. Avem o colaborare chiar excelentă cu ANAD.
- Acum a apărut și scandalul de la haltere!
- Situația e dramatică și am avut o discuție clară cu Nicu Vlad. 20 de sportivi depistați pozitiv în 12 ani mi se pare că deja se încadrează a fi practică uzitată în mod constant. Pe de altă parte, nu vă ascund faptul că Federația de haltere este cea cu cele mai multe controale anti-doping. Inițiate de ea. Anul trecut a fost federația cu cel mai mare buget alocat pentru testarea periodică a sportivilor care concurează în acest domeniu. Fenomenul dopajului la haltere este unul mondial. Îmi pare rău să o spun, însă problema e la nivelul antrenorilor și sportivilor care pur și simplu încearcă în mod evident să trișeze.