GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTEGRALA IOAN CHIRILĂ

Frumoasele noastre zile

Ioan Chirila, Chirila
Ioan Chirila, Chirila

Articol de - Publicat miercuri, 09 iunie 2010 00:00

Ca majoritatea celor care au intrat în presă după Revoluţie, am crescut cu cărţile lui Ioan Chirilă sub pernă. Mondialele de fotbal se jucau, practic, de două ori. Prima dată, rotind antenele spre Sofia ori spre Belgrad.

Adi Dobre îşi amintea acum ceva timp în "Evenimentul zilei" că la operaţiunea cu pricina era nevoie de 3 inşi: cel care stătea lîngă televizor să vadă cînd se limpezeşte imaginea, cel de la fereastră, care transmitea mesajul, şi cel de pe acoperişul blocurilor. Apoi retrăiam Mondialul între coperţile lui Nea Vanea.

Cînd Ramona Mânzat mi-a spus că " Frumoasele noastre duminici" a strîns cele mai multe voturi de la cititorii "Gazetei", m-am cam întristat. Pe primul loc aş fi pus, fără şovăire, "Espana '82". Cartea despre Rossi, despre cea mai frumoasă generaţie a Braziliei, despre Hondurasul lui Arzu şi Maradiaga şi despre cel mai frumos meci al tuturor Mondialelor, semifinala dintre Franţa şi Germania Federală. Îmi dau seama însă că cititorii au ales corect. "Frumoasele noastre duminici" e cartea lui "Mexico '86", adică a lui Maradona. Ca şi Ovidiu Ioaniţoaia, Ioan Chirilă a fost un mare admirator al decarului argentinian.

Cătălin Tolontan scria odată despre cum venea Nea Vanea în redacţie şi "se aşeza în mijlocul nostru hîţînîndu-se cu scaunul, ca sudiştii în filmele de epocă". Se întîmpla la "ProSportul" fondat de Adrian Sîrbu. Cînd nu ajungea la ziar, ni se făcea tare dor de el. Se aşeza în colţul reporterilor speciali şi începea: "«Buză», eşti o fiară! «Manolo», eşti o fiară! Nanule, eşti o fiară! «Gregoar», eşti o fiară!"... Aşa ne vedea el, ca pe nişte «fiare»... Buzărin ne-a «trădat» între timp, plecînd pe drumul Brăneştiului. Şi «Gregoar» Cartianu un pic, migrînd către presa generalistă, dovadă că lansează azi la "Bookfest" volumul "Sfîrşitul Ceauşeştilor".

Nea Vanea se "hîţîna" cu scaunul, redacţia se strîngea în jurul lui, iar el povestea fermecător, precum Rose cea bătrînă în "Titanic". Vorbea despre Humphrey Bogart, despre Da Vinci, despre Neeskens ori Antognoni. Luaţi mîine cartea scrisă de cel mai mare ziarist roman despre Mondialul marcat de cel mai mare fotbalist din istorie, Diego Armando Maradona!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (6)
petrisor_1923
petrisor_1923  •  10 Iunie 2010, 21:22

Glasul Rotilor de Tren cand o scoateti k asteptam de ceva vreme si vad k nu aveti de gand sa faceti nimic astia de la GSP.Rusine sa va fie, eu care cumpar ziarul zi de zi si sunt un cititor fidel al ziarului dvs. Pe 25 iunie cand Clubul Fc Rapid va implini 87 de ani de existenta poate va ganditi si voi sa o scoateti pe piata.

cyprycu
cyprycu  •  10 Iunie 2010, 20:32

vrem si Sepcile Rosii pe langa glasul rotilor de tren

sorinache
sorinache  •  10 Iunie 2010, 14:56

Spivak! Du-te ba, acasa, analfabetule! Cum poti spune asa despre Ioan Chirila?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează