GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GUVERNUL A APROBAT IERI CONSTRUIREA ÎN BUCUREŞTI A UNEI SĂLI DE SPORT POLIVALENTE DE 61 DE MILIOANE DE EURO

Mai ieftin ca la Zagreb, mai scump decît la Sofia! » Cît va costa noua sală Polivalentă din complexul "Lia Manoliu"

Patinoarul
Patinoarul "Flamaropol" (stînga) va fi demolat spre a face loc în peisaj unei săli polivalente

Articol de GSP - Publicat joi, 25 august 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 24 august 2011 22:03

Situată în complexul "Lia Manoliu", arena cu o capacitate de 16.000 de locuri va fi gata în 2013 şi ar putea semăna cu o pădure desfrunzită, conform descrierii arhitectonice. În Europa, mai multe săli de sport asemănătoare au costat mai puţin.

Costurile noii săli polivalente sînt estimate în acest moment la 260 de milioane de lei (echivalentul a circa 61 milioane euro), sumă care va fi asigurată din bugetul de stat: prima tranşă va fi pînă la finalul acestui an, 13 milioane de lei (3 milioane euro). Comparabil, pentru sala sporturilor multifuncţională din Cluj, cu o capacitate de 7.000 de locuri la evenimentele sportive şi de pînă la 9.700 locuri la concerte, s-au estimat costuri de doar 12 milioane de euro! O diferenţă care aruncă deja primele semne de exclamare!

Locaţie: pe terenul patinoarului "Flamaropol"
Hotărîrea de ieri a Guvernului e, deocamdată, doar aprobarea unei idei, cîtă vreme au fost acceptaţi doar indicatorii tehnico-economici, fără ca momentan să existe un proiect concret pentru o sală polivalentă.

Gîndită a avea trei etaje, sala va fi construită de Ministerul condus de Elena Udrea, prin Compania Naţională de Investiţii, în zona patinoarului "Mihai Flamaropol", care urmează să fie demolat. În noua polivalentă se vor disputa competiţii de hochei, handbal, baschet, gimnastică, tenis de masă sau box, urmînd ca între activităţile sportive să poată fi obţinute venituri şi din organizarea unor conferinţe sau concerte.

Tendinţă: bugete mărite prin acte adiţionale
De la suma iniţială estimată de Ministerul Elenei Udrea şi pînă la costurile reale, finale, ale construcţiei, va fi probabil cale lungă. Exemple sînt nenumărate, iar cele mai recente se leagă de numele stadionului "Ilie Oană" din Ploieşti şi de cel al deja celebrei National Arena.

În cazul arenei prahovene, 11 milioane de euro a fost iniţial suma cu care a fost cîştigată licitaţia de către asocierea All Plan Construction - Alpine Bau, prima fiind o companie din sfera PDL. În urma a patru creşteri succesive, realizate prin acte adiţionale, s-a ajuns însă la costuri de 17 milioane de euro, plus TVA!

Iar stadionul bucureştean care va fi inaugurat pe 6 septembrie a costat, la început, 119 milioane de euro. Prin acelaşi număr de acte adiţionale, patru, suma a devenit 234 de milioane, aproape dublu.

Durează la fel, costă mai puţin
Construcţia Armeets Arena, sală sportivă multifuncţională din Sofia care va găzdui Liga Mondială de volei masculin în 2012, a durat aproximativ cît se preconizează în cazul sălii polivalente bucureştene: lucrările au început în 2009 şi au fost finalizate în iulie acest an. Cu o capacitate variabilă funcţie de evenimentul organizat, între 12.000 şi 19.000 de locuri, arena a costat 90 de milioane de leva, adică puţin peste 46 milioane de euro. Vorbim de o construcţie realizată de curînd, adică în acelaşi context economic.

Putînd să găzduiască atît meciuri de hochei, cît şi competiţii de baschet sau concerte, Arena Riga a fost construită tot în doi ani, între 2004 şi 2006, dar a costat doar 29 milioane de euro. În complexul leton s-a desfăşurat în 2006 Campionatul Mondial de Hochei pentru ca în 2008 să concerteze Rihanna, iar anul acesta trupa Roxette.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004, Atena s-a îmbogăţit cu o arenă olimpică modernă: Helliniko, destinată ce-i drept exclusiv baschetului şi handbalului, are o capacitate de 13.000-15.000 de locuri. Costurile construirii ei: 49 de milioane de euro.

Există şi variante mai scumpe: Arena Zagreb

Construită într-un timp record de 16 luni, Arena Zagreb a costat 89 milioane de euro şi are o capacitate de 16.000 de locuri pentru competiţii sportive şi 24.000 locuri pentru concerte. Complexul croaţilor se adaptează mai multor activităţi sportive, hochei, futsal, atletism, baschet, şi a găzduit Campionatul Mondial de handbal masculin în 2009. Finalizată în 2008, la Arena Zagreb vor concerta, în următoarele două luni, George Michael, Britney Spears, Placido Domingo şi Jean Michel Jarre!

Obsesia frunzei: episodul desfrunzirea :-)
Din elementele de arhitectură ale Sălii Polivalente din nota de fundamentare a Ministerului condus de Elena Udrea: "Anvelopanta reinterpretează, într-o manieră contemporană, ideea porticului clasic, realizînd un spaţiu de tranziţie între interior şi exterior foarte potrivit climei locale". Dacă pare greu de înţeles pentru cei fără cunoştinţe de arhitectură, finalul descrierii lămureşte cam cum va arăta sala: "Modul în care aceste elemente se profilează pe învelişul curbat al sălii reprezintă şi o trimitere la forma vegetală a unei păduri desfrunzite".

Rămîne şi sala lui Oprescu
Proiectul primarului Capitalei de a construi un complex sportiv de mari dimensiuni în Parcul Tineretului rămîne în picioare, deşi Ministerul pregăteşe o arenă de acelaşi profil, în complexul Lia Manoliu. Marţi, Sorin Oprescu a confirmat că Bucureştiul va avea, cel mai probabil, două săli de sport polivalente: "Să dea Dumnezeu să facă, şi ei sînt cetăţenii acestui oraş. Vom avea două săli! Problema mea e să nu pună piedici cînd se face ceva pentru dezvoltarea oraşului".

54.636 metri pătraţi va fi suprafaţa sălii polivalente, al cărei beneficiar este Ministerul Educaţiei, prin ANTS

1.700 de locuri de parcare va avea sala, dintre care 700 vor fi subterane

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (16)
florin.radu
florin.radu  •  25 August 2011, 11:49

16.000 de locuri sunt arhisuficiente iar 60 mil e un pret normal pentru o sala ultramoderna. Zagreb arena 15.200 locuri -90 mil, Spaladium Arena 10.900 locuri-50 mil, o2 Berlin 16.000 locuri- 165 mil , ISS Dome Duseldorf 13.500 locuri- 70 mil, Belgrad Arena 19.000 locuri -70 mil. . Sper sa arate macat jumate polivalenta cum arata salile astea pe care le-am enumerat si e foarte bine.

hardstuffrealm
hardstuffrealm  •  25 August 2011, 11:38

Ziceti voi ca a costat mai putin sala din Sofia si ca aici apar primele semne de intrebare. Daca vrei sa apara semne de intrebare, normal ca incepi sa inventezi, fara sa calculezi. Daca pt 9700 locuri aia au platit 12 000 000 euro, asta inseamna 1237 Euro pe loc (hai sa calculam asa simplist sa priceapa si ziaristii). Daca ar fi construit-o bulgarii pe asta de la Bucuresti ar fi costat 1237 x 16 000 locuri = 19 700 000. WOW!!!!! Cate semne de intrebare...asupra competentei voastre. Deci bulgarii ar fi facut-o mai scumpa.... Dar, deh, daca trebuie sa iasa semne de intrebare, le scoateti si voi din burta..

andreielec
andreielec  •  25 August 2011, 11:37

Ziaristul Tontolauuu, sclavul lui voiculescu, pune preturi de acum 7-9 ani.Cretinule vezi ca viata e mult mai scum in ziua de azi.Daca acum 10 ani painea era 0,1 RON, si acum e 1 RON inseamna ca fura astia mai mult???

Vezi toate comentariile (16)
Comentează