GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL GSP

Mircea Mocanu şi-a pierdut viaţa la Sinaia în 2009 după ce a ieşit de pe o pîrtie care nu era balizată » "Bobo ar fi trăit!"

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 februarie 2011 00:00 / Actualizat joi, 17 februarie 2011 22:48

După doi ani de luptă, familia schiorului din Constanţa a obţinut începerea urmăririi penale a Primăriei şi a Salvamontului din Sinaia. "Dacă pîrtia era organizată conform legii, el nu ieşea din drum. Credem că ar fi trăit şi astăzi", spun părinţii şi sora lui Bobo

Pe 21 februarie 2009, Mircea Mocanu, un tînăr de 22 de ani din Constanţa, şi-a pierdut viaţa pe pîrtia "Drumul de Vară" din Sinaia. Cel poreclit Bobo a ieşit aproximativ 10 metri din traseul normal, nebalizat după cum spun martorii şi familia, şi a fost surprins de o avalanşă. A fost găsit fără suflare două zile mai tîrziu.

Ce s-a întîmplat în aceşti doi ani de la tragedie, în următoarele rînduri. Finalul demersurilor familiei lui Bobo e însă clar: Primăria oraşului Sinaia şi Serviciul Public Salvamont Sinaia, în calitate de administratori ai pîrtiei, vor fi urmăriţi penal. Şi al doilea fapt: acum, zona tragediei de pe "Drumul de Vară" e balizată. Dar pentru toate aceste lucruri a fost nevoie de un certificat de deces. Al lui Mircea Mocanu, de numai 22 de ani!


Anchetă ciudată
Familia lui Mircea Mocanu a declanşat o anchetă. Părinţii şi sora sa, Adriana, au mers din om în om, au strîns declaraţii şi fotografii de la martori care au schiat în aceeaşi zi pe Drumul de Vară. Aceştia au fost siguri pe ei în declaraţii: "pîrtia nu era balizată şi nici nu se dăduse o avertizare vizibilă pentru risc de avalanşă".

Înarmaţi cu aceste concluzii, oamenii au făcut plîngere înpotriva Primăriei şi a Salvamontului. A urmat o anchetă presărată, spun oamenii, de lucruri ciudate: "de la încercarea făţişă de a influenţa martorii la chemări hilare la audieri, în preziua Crăciunului, la 7:30 dimineaţa", povesteşte sora lui Bobo.

"Încă dinainte să scriu declaraţia, poliţistul mi-a spus că singurul vinovat este, de fapt, mortul şi că autorităţile nu au nici o vină. N-a reuşit însă să îmi schimbe părerea"
Costel Podeanu, martor în dosar

Adriana, sora lui Bobo, povesteşte ce i-au zis martorii. "Mi-au spus că pîrtia nu era balizată, am primit chiar şi poze. A doua zi după nenorocire au fost puse ca marcaje nişte beţe, iar Primăria susţine că ele existau de la început. Dar oamenii mi-au spus că nu a fost aşa şi că se încearcă mutarea vinei exclusiv în cîrca fratelui meu".

"Nu înţeleg de ce s-a minţit în acest caz: pîrtia nu era balizată, nu ştiai cînd ieşi de pe traseu, iar despre avalanşă nu ne-a spus nimeni nimic. Primele semnalizări pe pîrtie s-au montat imediat după ce a murit el"
Ionuţ Nedelcu, martor, declaraţie preluată de pe site-ul derdelus.ro

Instanţa dă cîştig de cauză familiei
În ton cu ancheta poliţiei a venit şi răspunsul Parchetului: neînceperea urmăririi penale! Familia Mocanu nu s-a lăsat şi a reclamat în justiţie. "Bănuiam că autorităţile locale sînt mînă în mînă şi ne pregăteam să cerem strămutarea procesului", povesteşte Adriana Mocanu, sora lui Bobo. Surpriza a venit către finalul lunii ianuarie a acestui an. Instanţa a admis acţiunea şi a dispus anchetarea penală a autorităţilor care administrează pîrtia.

"Din discuţiile purtate în instanţă a reieşit adevărul: nu există nici un proces-verbal al Primăriei către Salvamont prin care să se ceară o lucrare de balizare a pîrtiei Drumul de vară. Aşadar, acele beţe nu existau acolo şi au fost puse cînd s-a sesizat culpa", mai povesteşte Adriana.


Judecătoria SINAIA
PRAHOVA

Dosare

Informaţii detaliate despre dosar

Număr unic dosar: 2510/310/2010
Înregistrat în data de: 16.12.2010
Obiect dosar: plîngere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată (art.278 ind.1 C.p.p.)
Materia juridică: Penal
Stadiu procesual: Fond
Părţi: MOCANU ADRIANA: Petent
MOCANU ALIN GEORGE: Petent
MOCANU ION: Petent
CONSTANTINESCU VALENTINA: Petent
PRIMĂRIA ORAŞULUI SINAIA - SERVICIUL PUBLIC SALVAMONT SINAIA - COJOIANU NICULAE: Făptuitor

CĂI DE ATAC:
Tip acţiune Data declarare Cine declară
Pagina 1


TERMENE DE JUDECATÃ:
Data Detalii
13/01/2011 Amînă pronunţarea
Soluţie: amînă pronunţarea la 20.01.2011.
20/01/2011 admite plîngerea
Soluţie: Admite plîngerea. Desfiinţează rezoluţiile Parchetului. Trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale. Definitivă.


Pîrtie medie, omologată
Prietenii lui Bobo, cei de la site-ul derdelus.ro, au încercat să ajute familia. La un an după tragedie au făcut o comemorare în Sinaia, afişînd bannere :"În memoria lui Mircea Mocanu", "Pîrtia nu e cimitir".

"Dacă treci pe «Drumul de Vară», priveşte cu atenţie! Undeva, în dreapta, este locul unde şi-a dat ultima suflare prietenul nostru Bobo. Acum drumul este marcat, acum nu te mai poţi rătăci. Mulţumeşte-i lui pentru asta, ridică ochii către cer şi adu-i un omagiu. Merită!"
citat de pe site-ul derdelus.ro, postat la articolul "În memoria lui Mircea Mocanu"

Tot prietenii lui Bobo au atras atenţia asupra culpei autorităţilor locale din Sinaia: "Pîrtia «Drumul de Vară» e omologată conform legilor şi are grad de dificultate mediu. Dar, în acea zi, nu întrunea toate cerinţele pentru acest fapt".

Obligaţii ale admnistratorilor pîrtiilor
- pîrtiile şi traseele de schi pentru agrement pot fi utilizate numai după omologare;
- asigurarea securităţii schiorilor pe pîrtiile şi traseele de schi omologate constituie obligaţia administratorului acestora;
- administratorul este obligat să instaleze indicatoare de semnalizare, balize şi mijloace de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;
- luarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor;

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (2)
 •  22 Februarie 2011, 15:52

Gresit. Mircea Mocanu isi daduse jos placa si incerca sa urce la loc pe partie in momentul avalansei. Asta arata ca nu intentionase sa ajunga acolo. Chiar si asa, e complet anapoda sa presupui ca 'chiar daca existau acele marcaje'... Era o vorba: daca si cu parca... Daca marcajele ar fi existat, poate l-as fi denigrat si eu pe snowboarder. Dar nu au existat.

zodrak
zodrak  •  18 Februarie 2011, 07:35

Sincer imi pare rau, dar cred ca si daca existau acele marcaje pe marginea partiei tot ar fi iesit in afara lor. Asa fac multi, se cred smecheri. Cei mai tupeisti (nesimtiti) romani sunt la Constanta. Atat in trafic cat si in alte locuri trebuie sa te feresti de ei.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează