GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  EXECUȚIE

Caz șocant în Iran » Un luptător a fost executat, deși nume importante au cerut clemență: „Caută un gât pentru frânghia lor”

Navid Afkari // foto: Twitter
Navid Afkari // foto: Twitter

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 septembrie 2020 17:54 / Actualizat sambata, 12 septembrie 2020 19:35

Navid Afkari, un luptător în vârstă de 27 de ani, a fost executat în această dimineață în Iran, la 10 zile după ce a fost condamnat la moarte. 

Iranianul era condamnat pentru uciderea unui agent de securitate în timpul unor proteste împotriva regimului petrecute în 2018. Navid a fost executat în această dimineață, „după ce au fost desfășurate proceduri legale la insistența părinților și familiei victimei”, a declarat șeful departamentului de justiție din sudul provinciei Fars, anunță The Guardian.

Navid Afkari, practicant de lupte greco-romane, a fost arestat în 2018 alături de fratele său, Vahid. Acesta a fost acuzat de înjunghierea unui agent de securitate în luna ce e precedat protestele din orașul Shiraz, Iran.

Pe lângă comiterea crimei, Navid a fost acuzat și de „purtarea unui război împotriva statului”, din cauza participării la demonstrațiile anti-regim. Dacă Navid a fost condamnat la moarte, Vahid Afkari și un alt frate, Habib, au fost condamnați la 54 și respectiv 27 de ani de închisoare.

Executat în ciuda tuturor reacțiilor

În 2019, Navid a depus o plângere la justiția iraniană, în care a susținut că a mărturisit comiterea comiterea crimei aflându-se sub tortură. „Dovezile există în caz că instanța dorește să investigheze actele de tortură”, spunea Navid Afkari. „Nu există nicio dovadă în acest caz afurisit care să arate că sunt vinovat. Dar nu vor să asculte. Mi-am dat seama că își caută un gât pentru frânghia lor”, adăuga acesta.

Cazul lui Navid a avut ecou la nivel mondial. Printre cei care au cerut ca Navid să fie cruțat s-au regăsit Donald Trump, președintele S.U.A., Dana White, președintele UFC, și Comitetul Olimpic Internațional.

„Am auzit că Iran dorește să execute un star popular de lupte, pe Navid Afkari, a cărui singură acțiune a fost participarea la un protest anti-guvern pe stradă. Protestele erau îndreptate împotriva situației economice din ce în ce mai rele din țară și a inflației”, a scris Trump. La scurt timp după postarea președintelui S.U.A., statul iranian a difuzat înregistrarea în care Navid își mărturisește crima și a negat vehement acuzațiile de tortură.

251 de oameniau fost executați în Iran în ultimul an, informează The Guardian. Este al doilea cel mai mare număr de persoane executate din lume, după cel din China

Scandal! Golgeterul Israelului, arestat la plângerea făcută de vecini: „Nu sunt nici hoț, nici interlop!”

Radu Paraschivescu se ia de „rumânul” Ion Țiriac după interviul GSP: „Exact prin asta se remarcau naziștii”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
117160982529853
Mihai Nistor  •  12 Septembrie 2020, 19:29

Ce pretentii sa ai de la asa zis "ziarist"? Se contrazice singur in articol "luptator de greco-romane" nu ins wrestler mai nenea ziarist. Stii cine de Dana White?? Vai da voi jurnalisti parati.

paiazze
paiazze  •  12 Septembrie 2020, 19:15

Baaaa, ziaristule!!!! Wrestlingul e mascarada aia de la americani. Omul asta nu avea nicio treaba cu asa ceva. Wrestling inseamna lupte. Wrestler e luptator. Unde ati invatat, ba, engleza? *** Vai de scoala voastra...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează