GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Poetul fotbalului

Articol de - Publicat miercuri, 16 ianuarie 2008 00:00

Fănuş Neagu suferă de cancer şi este internat la Spitalul Elias pentru a urma tratamentul periodic prescris de medici

Fănuş Neagu (75 de ani), maestrul metaforelor inspirate din lumea fotbalului, a fost internat de circa o săptămînă la secţia medicină internă a Spitalului Elias din Capitală din cauza unui cancer, descoperit în urmă cu un an şi jumătate. Familia susţine că e vorba doar despre o evaluare medicală, după ce Fănuş a reclamat dureri la coloană şi la picioare. Apropiaţi ai maestrului spun că situaţia nu este chiar foarte gravă. Periodic, el rămîne cîteva zile în spital pentru tratament, ultima internare datînd din luna noiembrie .

Fănuş Neagu a renunţat să mai scrie despre fotbal din primăvara lui 2003, după ce reprezentativa a pierdut, 2-5, meciul cu Danemarca din preliminariile pentru Euro 2004. "Acea înfrîngere a fost, de fapt, doar un pretext. Motivul real e că, atunci cînd am văzut că în fotbal banul dictează, am început să clipesc mărunt şi să murmur din buze la adresa celor care fac numai afaceri, nu spectacol. Şi, în plus, am scris 40 de ani cronică sportivă, cît să mai scriu?", explica ulterior scriitorul.

Scriitorul şi cronicarii

Cu ani în urmă, înainte de Revoluţie, un avion aducea spre casă echipa naţională, împreună cu slujitorii condeiului care o însoţeau. Fănuş Neagu scria mereu, dar după cîteva rînduri, nemulţumit, mototolea foile şi le arunca pe jos. Observînd risipa, unul dintre cronicarii de sport din vechea generaţie i s-a adresat: "Nea Fane, pot să iau eu foile? Ce arunci dumneata, la noi e marfă foarte bună!"

"Nu-l treceţi dincolo pe acest om sensibil, nu e cazul"
Cornel Dinu

75 de ani este vîrsta scriitorului, publicistului şi romancierului de ani Fănuş Neagu

Întîmplări haioase semnate Fănuş Neagu
- Campionatul Mondial din 1966, Anglia. Trimis special, Fănuş Neagu nu a mai ajuns la Londra şi a preferat să rămînă cu bunul său prieten Ion Băieşu în Paris, de unde urmărea meciurile pe un proiector şi dădea cronici prin telefon. Secţia de partid i-a băgat în şedinţă pe ceilalţi gazetari acreditaţi: "Tovarăşi, aţi ajuns degeaba la Londra. De ce nu relataţi precum tovarăşul Fănuş, la care se vede că e acolo? Voi daţi doar minutul şi scorul". Fănuş Neagu continua să trimită corespondenţe din Paris ca şi cum ar fi fost în Anglia.

- Anul 1986, Izmir, înainte de partida Turcia - România 1-3. Autocarul echipei naţionale pleacă de la hotel spre stadion, grupul gazetarilor afîndu-se în autobuz. La un moment dat, Fănuş Neagu şi Eugen Barbu îl roagă pe selecţionerul Mircea Lucescu să oprească maşina un minut: "Am uitat să ne cumpărăm o sticlă de whisky şi nu putem merge chiar nepregătiţi la meci". Amuzat, Lucescu s-a conformat, autocarul echipei naţionale făcînd o haltă cît să îşi ia Maestrul whisky.

- După ratarea calificării la Kosice în anul 1993, Cornel Dinu, care era selecţioner, s-a apucat de fumat ţigări de foi. Venit în vizită la Fănuş, şi-a primit porţia de ceartă, deşi în presă acesta îl apărase: "Mă, şi de ce p.. mă-tii l-ai băgat pe Lung în poartă? Auzi, da' ia ieşi tu în p... mă-tii afară că mi-ai împuţit casa cu trabucurile tale".

- L-a apreciat atît de mult pe finul său, Cornel Dinu, încît l-a făcut personaj de carte. Procurorul este Ed Valdara din "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe".

- Periodic, soţia sa, Stela, îi impunea pauză la băutură. Într-o seară se afla acasă, cu Ion Băieşu: "Dacă tot nu avem voie să bem, hai la mine în cameră să jucăm table". Au pus tablele pe pervaz şi au început să dea cu zarul. Aveau înţelegere cu ospătarii de la restaurantul Doina, situat vizavi de casa sa, să le aducă din jumătate în jumătate de oră cîte o sută de vodcă. Evident, au terminat jocul extrem de bine dispuşi, spre mirarea celor din sufragerie.

- La un "turneu al şpriţului" prin satele de pe lîngă Tîrgovişte, împreună cu Ion Băieşu şi Cornel Dinu au plecat de acasă vineri şi s-au întors marţi. Necazul a fost că într-unul dintre sate l-au uitat la cineva acasă pe Băieşu, serios afumat, şi l-au recuperat abia a doua zi, cînd s-au trezit.

Citeste un editorial emotionant scris de Alin Buzarin: Poveşti cu maestrul

Citește și:

Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
Nationala
Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
A mai apărut o problemă la echipa națională » Un titular s-a antrenat separat: GSP a aflat motivul
Nationala
A mai apărut o problemă la echipa națională » Un titular s-a antrenat separat: GSP a aflat motivul
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024
Nationala
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează