SPORTURI  »  RUGBY  »  PROTEST

VIDEO+FOTO Protest la stadionul Arcul de Triumf, suporterii au ieșit în stradă: „Stroe și Novak au defrișat stejarii”

Suporterii s-au strâns pentru a protesta în fața stadionului „Arcul de Triumf” / Sursă foto: GSP.ro +4   FOTO
Suporterii s-au strâns pentru a protesta în fața stadionului „Arcul de Triumf” / Sursă foto: GSP.ro

Articol de - Publicat duminica, 07 februarie 2021 12:11 / Actualizat duminica, 07 februarie 2021 15:01

Fanii rugby-ului din România au protestat astăzi, în fața Stadionului „Arcul de Triumf”, nemulțumiți că arena a intrat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Până ca stadionul „Arcul de Triumf” să intre în procesul de modernizare, el se afla în administrația Federației Române de Rugby. Acum, Ministerul ar vrea să transforme zona într-un Complex Național, aspect care îi nemulțumește pe pasionații de rugby din România, dar și pe foștii și actualii jucători ai „Stejarilor”. 

„Vreau ca MTS să înțeleagă că aceasta e casa rugby-ului românesc de 108 ani. Să înțeleagă domnul ministru Novak că joc rugby aici de la 12 ani!  Cunosc acest stadion de când nu avea iarbă și îl rog să ne înțeleagă că nu poate să ne ia casa să să ne dezrădăcineze. Normalitatea înseamnă respect. Vrem să fim respectați și nu e normal să fiu tratat așa. Vreau să se recunoască faptul că această casă este a mea”, a declarat Nicolae Ungureanu, fost component al echipei naționale de rugby, aflat la protest. 

„Stroe și Novak au defrișat stejarii”, scria pe o pancartă afișată de protestatari, un mesaj adresat fostului, dar și actualului ministru al sportului.

MTS și Federația dispută Stadionul Arcul de Triumf

Recent, Ministerul Tineretului și Sportului a lansat proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea stadionului Arcul de Triumf în administrarea exclusivă a MTS, fapt care i-a revoltat pe șefii din Federația Română de Rugby

„Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această nouă naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru”, a fost comunicatul emis de cei din Federația Română de Rugby.

Reacția MTS: „Nu poate fi acceptată ipostaza ca o federație să forțeze primirea dreptului unic de folosință”

În ultimele săptămâni, Ministerul Tineretului și Sporturilor a fost ținta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului “Arcul de Triumf” și intenția de a-l administra mai departe în acord cu obligațiile care îi revin, ca autoritate a statului român. Revenim cu o serie de precizări asupra situației. Trebuie precizat că organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum și unele reguli specifice privind proprietatea publică și privată a statului sunt reglementate de Codul Administrativ. 

În conformitate cu prevederile acestuia, entitățile care exercită dreptul de proprietate publică a statului sunt reprezentate de Guvern, prin ministerele de resort sau prin organele de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului sau a ministerelor de resort, după caz, pentru bunurile aparținând domeniului public al statului. (...) Federația Română de Rugby a primit dreptul de folosință gratuită, pe o durată determinată. În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul “Arcul de Triumf” a fost inclus în programul de reabilitare la care țara noastră s-a angajat, ca atare această folosință gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim. Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situația anterioară retragerii folosinței gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze. 

O investiție de 37 de milioane de euro a fost realizată din banii contribuabililor români și europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO2020. Pe lângă renovarea terenului și a tribunelor, s-au realizat și facilități suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv: parcări subterane moderne, terenuri de antrenament, sală de conferințe, spații pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportive, săli VIP, restaurant, muzeu, hotel pentru sportivi, spații tehnice, adăpost de protecție civilă. Investiția realizată a înzecit valoarea stadionului Arcul de Triumf, care s-a transformat dintr-un simplu stadion într-un centru sportiv complex. A devenit, astfel, un obiectiv nou, complet diferit de cel inițial. 

Nu poate fi acceptată ipoteza ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federație sportivă să încerce să forțeze primirea dreptului unic de folosință gratuită asupra acestui centru sportiv și să obțină venituri de pe urma sa. O astfel de situație ar fi profund nedreaptă față de contribuabilii români și față de celelalte sporturi. 

(...)De asemenea, publicul larg are același drept de a beneficia de această investiție. Ministerul Tineretului și Sportului sprijină sportul și sportivii români și nu poate accepta situația ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiții a statului. Scopul nostru este ca toate sporturile să aibă șanse egale, iar sportivii să fie recompensați în baza performanței - Comunicat MTS

Caracteristici Arcul de Triumf

  • locuri: 8.207
  • pe lângă terenul de fotbal, complexul va mai cuprinde: spații urbane exterioare, parcare subterană, centru pentru recuperarea sportivilor cu camera hiperbară pentru terapie oxigen, aparatură medicală specifică de recuperare, piscină, saună, sală de conferință și zonă VIP. Costul lucrărilor este de 24 de milioane de euro.

Citește și alte știri de actualitate:

Sports Illustrated a anunțat predicțiile pentru Australian Open: o veste bună și una proastă pentru Simona Halep

Simona Halep dezvăluie înainte de Australian Open ce a ținut-o 7 ani în top 10 WTA și cum și-a schimbat percepția despre tenis: „Așa e în ultimii ani”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după ce l-a auzit pe Dan Șucu la Palatul Parlamentului: „Pentru ce a făcut, nu mai intră în play-off!”
Superliga
Gigi Becali, imediat după ce l-a auzit pe Dan Șucu la Palatul Parlamentului: „Pentru ce a făcut, nu mai intră în play-off!”
„Bă, l-am văzut jucând, e bombă! Adu-l la Constanța!” » Hagi și Popescu dialog deschis despre nepotism la Farul: „Du-te în altă parte!”
Superliga
„Bă, l-am văzut jucând, e bombă! Adu-l la Constanța!” » Hagi și Popescu dialog deschis despre nepotism la Farul: „Du-te în altă parte!”
Ce cote au stabilit casele de pariuri la înfruntarea Călin Georgescu vs Elena Lasconi, în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România
Pariuri sportive
Ce cote au stabilit casele de pariuri la înfruntarea Călin Georgescu vs Elena Lasconi, în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România

Fanii îi pot aduce un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam, azi, pe Arena Națională » Toate informațiile de la stadion

Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor


Comentarii (12)
boniek84
boniek84  •  07 Februarie 2021, 20:23

Cine joaca pe stadionul ala trebuie sa plateasca chirie. Nu a fost construit gratis si nu apartine unui club privat. Beneficiarul chiriei este statul roman. La fel ca Arena Nationala

2017951038224051
Icu Lucian Florin  •  07 Februarie 2021, 17:53

Ăstea sunt manevre de 2 bani să-i de-a stăpânului luminii stadionul. Dacă a fost al federației de rugby să rămână al federației de rugby. Capitala are 3 stadioane noi pentru fotbal care au păpat în jur de 500 de milioane de euro, Arena Națională, Steaua,Rapid și doar două echipe de fotbal în liga 1. Pe lângă cele 3 stadioane noi,mai sunt dinamo, național,sportul studențesc,colentina,rocar............. și multe altele.

prapadlafcsb1
prapadlafcsb1  •  07 Februarie 2021, 16:48
Postat de paiazze pe 07 Februarie 2021, 16:39

Hahaha... Da, stim, de la Dragnea venea lumina. Cel putin in capul tau, unde e atat de intuneric, incat nici limba romana nu patrunde prea adanc. Eu pun pariu ca 99% dintre astia care comenteaza n-au fost la un meci de rugby si habar n-au unde e stadionul asta. Pe de alta parte, nici sa profiti de o investie asa cum vrea FRR nu mi se pare OK. Pana la urma, Romania a ramas mult in urma Georgiei la rugby, asa ca, despre ce vorbim aici?

Parpalache hai ma sa vedem cine ajunge mai repede la stadion... eu promit ca vin pe jos... dacă fac mai mult de 5 minute ai câștigat oricum

Vezi toate comentariile (12)
Comentează