GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  MAI SÎNT 15 ZILE PÎNĂ LA EURO

“Suporterii mei speciali”

Articol de - Publicat joi, 22 mai 2008 00:00

Adrian Mutu a avut o întîlnire emoţionantă cu şase dintre componenţii “naţionalei” României cu dizabilităţi intelectuale. Copiii abia s-au întors de la “Euro Special Olympics”.

L-au aşteptat pe Mutu cu­minţi. În holul unui hotel din Bu­cureşti. “Doar unul ştia cu cine se va întîlni astăzi. Dacă zi­ceam tuturor, nu dormeau toată noap­­tea”, povesteşte profesoara Ma­riana Timofte. Sînt nişte oameni nor­mali fizic, dar au probleme psi­hi­ce. Adică IQ-ul nu depăşeşte 70. La ei boala macină, rupe din in­te­ri­or sau se nasc cu ea. Oame­ni­lor cu di­zabilităţi intelectuale le trebuie repetate anumite lucruri mai mult timp pentru a le înţelege. Toţi sînt elevi la Şcoala Specială.

Mutu nu venise cînd dina­mo­vis­tul Nicuşor (17 ani) îşi freca mîinile de emoţie. “Oare chiar vine?”,în­­tre­ba mereu nerăbdător. N-au tre­cut 10 secunde şi liderul na­ţio­na­lei a a­pă­­rut. Gelat, bine dispus şi proas­­păt, Mutu şi-a scos ochelarii de soa­re şi le-a strigat energic: “Sa­lut, bă­ieţi!”. Ca la un semn, copiii s-au ri­di­cat în picioare.Doar Nicuşor a ră­mas ţintuit în cana­pea­ua co­mo­dă. Se uita fix la Mutu. Nu-i venea să creadă. “Ridică-te, Nicu­şor, şi tu!”, îl strigă direc­to­rul spor­­tiv al Special Olympics, Viorel Mo­canu.

Mutu: “Voi pe 4, noi pe 6”
Adrian le cere voie să stea între ei şi chiar el deschide discuţia: “Şi, ce loc aţi luat la Euro?. Aud că aţi fost acolo înaintea noastră”. Răs­punsul a venit pe 6 voci: “Pa­truuu!”.“Păi, fraţilor, sînteţi buni rău Ne obligaţi şi pe noi ca măcar să venim pe şase!”, le răs­pun­de Mu­­tu, care continuă: “Cine are nu­mă­rul 10?” “Eu!” Se ridică Ro­­meo. “Şi golgeter cine e?”. Tac toţi la în­tre­barea asta. Mutu simte: “În­ţe­leg. N-a putut să vină cu voi!”. “Ce aţi vrea voi să ştiţi de la fotbalişti? Întrebaţi-mă ce vreţi!” Dintr-o dată, ca la şcoală, Romeo Paras­chiv ridică două degete. Zice: “Vă duceţi la Inter?”. Mutu zîm­beş­te şi se uită spre jurnalişti: “Sînt în­tre­bări bune pentru ei!”.Apoi răs­punde: “Nu! Eu sînt la Fio­ren­ti­na! Vom vedea ce va fi!”. Nicuşor, Ro­­meo sau George nu vor putea a­jun­­ge niciodată să joace la Fio­ren­tina. Vor avea alte cariere. Promit să fie însă cei mai buni: “Eu mă fac zugrav!”, spune Nicuşor. “Eu, bucă­tar. Vreau să fiu celebru pentru mîn­cărurile mele”, sare şi Valentin, iar George îi aruncă provocarea ata­cantului “naţio­na­lei”: “Dacă voi fi un creator de modă celebru, poate îţi cumperi haine de la mine”. Mutu pare să-l aprobe pe puşti zîmbind.

Adrian se poartă firesc, la fel şi Alin, prietenul lui din copilărie. După un dialog de alte minute bune, amîndoi îi invită apoi pe băieţi şi profesorii lor să schimbe cîteva pase. “Vreau să joc cu fiecare dintre voi cîteva mingi”. Aşa se întîmplă, apoi urmează finalul întîlnirii. Copiilor nu le vine să creadă că i-au strîns mîna lui Mutu.

Jurămîntul
Şi Mutu e mişcat şi mărtu­ri­seş­te: “Mă gîndeam că pentru ei totul e simplu. Nimic nu e complicat. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai ta­re a fost jurămîntul lor. L-am citit pe site-ul specialolympics.ro. Sună te­ribil de emoţionant: «Vreau să cîştig! Dar dacă nu voi cîştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!». Pe mine m-a mişcat! Pe voi?!”

Cod de sportivitate Special Olympics

Voi practica fiecare joc cu sportivitate!

Voi acţiona astfel încît să fiu respectat atît eu, cît şi antrenorii, echipa şi organizaţia Special Olympics!

Nu voi folosi un limbaj neadecvat!

Nu voi înjura sau insulta alte persoane!

Nu voi intra în conflict cu alţi atleţi, antrenori, voluntari sau membri ai staffului!

180 de milioane de persoane cu dizabilităţi intelectuale sînt în lume

450.000 de persoane cu dizabilităţi intelectuale trăiesc în România

2,5 milioane de sportivi Special Olympics sînt în lume

20.000 de sportivi Special Olympics sînt în România

“Naţionala” i-a calificat
Cum România a ajuns după opt ani la turneu, echipa de fotbal cu dizabilităţi intelectuale a fost chemată să ia parte la turneul final, găzduit chiar de Elveţia şi Austria. Au participat toate echipele calificate plus alte şase formaţii invitate. România a învins Irlanda cu 3-0, a făcut 1-1 cu Spania şi cu Rusia şi a pierdut cu Ungaria şi Turcia!

Istoria Special Olympics
Mişcarea Special Olympics a apărut în 1968, la iniţiativa lui Eunice Kennedy Shriver, sora fostului preşedinte american John F. Kennedy. Rosemary Kennedy, una dintre surorile fostului preşedinte al USA, suferea de dizabilităţi intelectuale, de aceea Eunice a dorit înfiinţarea Fundaţiei Kennedy, cea care a organizat pentru prima dată la Chicago Jocurile Internaţionale de Vară Special Olympics. De atunci, au loc campionate mondiale, europene şi olimpiade pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Baschet
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”
Superliga
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (28)
 •  29 Mai 2008, 09:28

Bravo Ady! Si acesti copii merita,poate chiar mai mult,atentia si dragostea noastra sincera. Ai inceput sa fi un demn exemplu de urmat pentru copii care iubesc fotbalul.Tine-o tot asa!

 •  28 Mai 2008, 09:40

felicitari mutu ptr aceasta initiativa.e un om mare

 •  27 Mai 2008, 19:34

bravo Mutu, un om din ce in ce mai implinit si lipsit de frustrari. remarc multi il condamna, cum ca ar fi reclama.. Cum spune cineva aic, bucuria acelor copii conteaza cel mai mult, motivul e mai putin important, multi dintre noi trecem zilnic pe langa situatii in care o vorba buna poate reprezenta enorm pentru un om, si totusi, e gratis, nu cere nici un efort...dar nu o facem...

Vezi toate comentariile (28)
Comentează