Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat sambata, 16 aprilie 2016 00:00
O investigație realizată în proiectul ”Media Resource: Jurnaliștii lucrează cu ONGiștii”, derulat de Median Research Centre, prezintă episoade incredibile despre jaful din pădurea Băneasa
Un memoriu detaliat, înaintat în 2014 și 2016 către Ministerul Mediului de către Coaliția pentru Mediu, o uniune de 35 de ONG-uri, descrie proporțiile inimaginabile ale dezastrului de la marginea Bucureștiului și conexiunile politico-financiare incredibile dezvoltate în jurul pădurii Băneasa, cu interese imobiliare majore. Garda Forestieră București confirmă haosul, iar cifrele seci sunt șocante: din pădurea lui Cuza s-au defrișat 60 ha ilegal și au fost sustrași 10.300 mc lemn!
Se fură și pământul!
Amplasată cândva ca un brâu verde la marginea nordică a Bucureștiului, pădurea Băneasa se întinde pe 1.200 ha. Dintre acestea, 870 ha au fost deja retrocedate către persoane fizice sau juridice, un număr de aproximativ 550 de proprietari. Doar 480 ha au fost predate spre pază pe bază de contracte. Datele oficiale vin de la ITRSV – Garda Forestieră București.
Un tur făcut însă azi, la pas, printre arborii de la capătul Capitalei te înfioară. Sute de cioturi la vedere sau pitite prin lăstărișul crescut rapid pe zonele defrișate ilegal developează jaful început de pe la sfârșitul anilor ’90. Mai nou, metodele pungașilor s-au "rafinat" până acolo încât se fură și pământul: gropile stau mărturie pentru proaspăta "licență" în materie de hoție.
Media abundă de cazuri revoltătoare petrecute la Băneasa, unde vilele somptuoase au răsărit, ușor, ușor, în mijlocul pădurii. Asta sub ochii autorităților complice, nepăsătoare, ignorante sau, pur și simplu, depășite de amploarea fenomenului și de tentaculele nevăzute ale unei mafii dezvoltate la cel mai înalt nivel.
"Se plimbau cu lemnul prin pădure ca pe bulevard"
"Domne, am trăit vremuri în care prin pădure se plimbau rromii cu căruțele pline cu lemne de parcă ieșeau la promenadă pe bulevard! Și nu-i stingherea nimeni! Acum s-au mai potolit transporturile astea pe blat, dar ăia care-au avut de făcut treburi și le-au făcut la timp", spune un pădurar din Băneasa.
Poveștile despre practicile "operatorilor" de defrișări echivalează cu un album de inovație în materie de rapt organizat și tolerat: sodă caustică aruncată peste cioturi pentru a da impresia că e vorba despre un lemn mai vechi, uscat, ciocane de marcat falsificate, buldozere și excavatoare introduse în pădure în crucea nopții spre a lucra sub acoperirea întunericului, garanții oferite de oameni plasați în posturi-cheie de la Direcția Silvică, Romsilva și până la primării, Parlament și Guvern, limite de proprietăți retrasate din bidinea, plângeri penale și dosare dosite cu anii prin sertarele Poliției sau ale Parchetelor. Un veritabil Twin Peaks forestier!
Tentative de defrișare pentru o bază a Stelei
Din peisaj nu lipsesc nici legende cu accente suprarealiste. Gigi Becali are un teren de circa 10 hectare în zona Pipera. E perimetrul unde visează să construiască o bază de pregătire ultramodernă pentru Steaua. "Un proiect de adormit copiii, fiindcă ar trebui să achite niște taxe ca să defrișeze de-l apucă și pe el amețeala. În plus, la o asemenea suprafață, ar avea nevoie, legal, să obțină aviz direct de la un secretar de stat de la Mediu. Dar cine-i ăla care se mai încumetă să-și ia asemenea responsabilitate?", sună întrebarea retorică venită din partea unui specialist și cunoscător al subiectului.
Pe tarlaua respectivă ar exista stejar roșu. Se spune că zona a fost împădurită la ordinul personal al lui Ceaușescu, după o vizită în Canada, unde remarcase specimenul de arbore, care i-a căzut cu tronc. "Tovarășe, nu știm cum să facem rost de așa ceva, fiindcă e un tip de copac nespecific României", ar fi venit răspunsul unui pădurar. Drept pedeapsă fiindcă l-a înfruntat pe dictator, omul ar fi ajuns la beci pentru vreo două săptămâni, timp în care colegii lui, speriați, s-au dat peste cap spre a găsi soluțiile pe gustul Iubitului Conducător.
"O fi zis că stejarul e ca porumbul!"
Dintre acei stejari roșii, Gigi Becali ar fi vrut să aducă vreo zece la el în curte. Ca să-și ușureze misiunea, și-ar fi cumpărat special din SUA, cu vreo 60.000 de euro, o "gheară" concepută să scoată arborii din pământ cu tot cu rădăcină!
"A și pus vreo câțiva băieți să taie de acolo și să-i livreze acasă, dar au fost prinși în timpul operațiunii. Cazul s-a pierdut pe drum, s-or fi apăsat niște butoane, dar omul o fi crezut că e ca la porumb: îl cultivi unde-ți trece prin cap", mărturisește o sursă din domeniu. Astfel de istorii circulă și pe forumurile forestiere, le auzi și de la vecinii revoltați de episoadele ciudate, fără sfârșit, din pădurea Băneasa. Ți le relatează cu discreție inclusiv oameni de bună-credință din sistem, dar speriați de rețelele intangibile care stăpânesc zona.
28 de plângeripenale a formulat Garda Forestieră București în perioada 2011-2015 după furturile constatate în pădurea Băneasa: doar 3 au ajuns însă în instanță
"Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a lăsat moștenire familiei Calimachi în jur de 280 ha pădure, după spusele unora, sau 320 ha, după spusele altora, în Trupul de Pădure Băneasa. Suspectăm că persoane cu funcții înalte, ce activau în comisii de specialitate sau în cadrul unor instituții abilitate, au pus în posesie o suprafață mai mare decât cea la care ar fi fost îndreptățită familia Calimachi".
pasaj din memoriul Coaliției pentru Mediu
"Paguba totală pentru masa lemnoasă dispărută din pădurea Băneasa e undeva la peste 15 miliarde de lei vechi"
Dan Trifu, vicepreședinte fundația Eco-Civica
Investigația completă o puteți găsi pe portalul Media Resource
Tenismenii Trifu și Pavel lângă Gabi Firea și Vosganian
Potrivit documentelor, cei doi foști componenți ai echipei de Cupa Davis dețin loturi de circa 1.200 mp în mijlocul pădurii Băneasa, vecini într-un proiect controversat cu importanți politicieni și oameni de afaceri
În apropiere de Grădina Zoologică, la liziera pădurii și în adâncimea ei cât vezi cu ochii, zeci de borne sunt înfipte în pământ, fiind marcate cu numere de evidență. O tarla e pur și simplu încercuită cu o bandă legată de copaci, precum perimetrele delimitate de Poliție la locul crimelor, semnalând prezența unei proprietăți private.
Iar pe drumul de acces din strada principală se cască mai multe guri imense de canalizare, rămase deocamdată la stadiul de șantier.
Toate aceste accesorii au rolul de a semnala dimensiunea unor loturi de teren pe o parcelă de 2 ha, achiziționată la mijlocul anilor 2000 de un samsar cu renume, Sandu Cuturela, conexat la cercuri politice și de afaceri înalte.
"S-a împrăștiat piatră și balast pentru un drum de acces"
Scopul final al lui Cuturela era acela al dezvoltării unui complex rezidențial în inima pădurii, cu tăierile "normale" de arbori după algoritmul clasic al zonei: intrarea cu forța în aria vizată. Memoriul Coaliției pentru Mediu către ministerul de resort vine cu detaliile punctuale: "Liziera pădurii a fost defrișată pe o adâncime de 5-7 m și pe o lungime de 150 m, iar la nivelul solului s-au depozitat și împrăștiat piatră și balast pentru realizarea unui drum de acces care să servească noilor construcții, ce se doresc a se realiza pe amplasamentul unor deținători de păduri (oameni de afaceri și politicieni), acțiune coordonată de Sandu Cuturela, care, în 2005, a întreprins o acțiune similară de parcelare și introducere a unor utilități, gaze și alimentare cu apă în pădure".
Minumum 40 de loturi în inima pădurii
Proiectul lui Cuturela e deocamdată blocat, dar nu abandonat. Există acolo minimum 40 de loturi de aproximativ 1.200 mp/bucată. Numele proprietarilor traduc motivele presiunilor constante asupra zonei: Gabriela Vrânceanu Firea, Varujan Vosganian, Codruța Constantinescu (soția lui Nicușor Constantinescu – baronul de Constanța), Anne Marie Jugănaru (fostă membră CA TVR, ex-secretar de stat Ministerul Mediului), Mircea Baniciu, unul dintre fiii lui Constantin Nicolescu (fostul baron PSD de Argeș), tenismenii Gabriel Trifu și Andrei Pavel. E doar o listă scurtă, deschisă către alți "grei" cu influență.
5 aniau trecut de când Poliția Voluntari a deschis pe numele lui Cuturela dosarul penal 308755/12.09.2011: documentul pare însă abandonat prin sertarele investigatorilor
"Sandu Cuturela, cu ajutorul autorităților, a parcelat și lotizat pădurea fâșii și fâșiuțe, fiind întocmite în acest sens «Studii Sumare de Amenajament». Nu există documentație de scoatere din fond forestier și procedurile anexe acesteia"
pasaj din memoriul Coaliției pentru Mediu
Suspiciuni înspre primarul Pandele: "Deține pădure prin interpuși"
Parcele de zeci de hectare din pădurea Băneasa ar fi deținute de oameni cu greutate prin intermediul unor interpuși. Printre cei pomeniți în memoriul Coaliției pentru Mediu se numără și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, implicat prin prisma postului în procedurile de retrocedare din zonă. "În cazul lui Pandele, interfața ar fi doamna Mioara Dumitru, o angajată a Primăriei Voluntari, care, atunci când a fost vizitată de inspectorii Gărzii Forestiere ca să constate defrișările ilegale, a mărturisit că nu e pădurea ei, ci a primarului. Vorbim despre o suprafață de 5 hectare. Plus că domnul Pandele mai are și în pădurea Andronache încă 10 hectare, unde proprietar figurează aceeași angajată", indică Dan Trifu, vicepreședinte al fundației Eco-Civica.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”