GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE

INVESTIGAȚIE GSP Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!

Articol de , - Publicat joi, 26 ianuarie 2017 20:12

Rețeta sună așa.

  • 3 arbitri activi și unul retras, toți români, s-au dat drept sloveni, turci sau bulgari și au luat decizii incredibile în meciuri amicale disputate de echipe românești în Cipru și Turcia!
  • Federbet, agenția mondială de monitorizare a pariurilor, reclamă modificări nefirești ale cotelor la partide în care au evoluat Astra, CFR, Pandurii și Botoșani.

Amicale în Cipru și Antalya (Turcia) disputate în ultimele 9 zile, cinci meciuri ale echipelor românești pe care o agenție mondială de monitorizare a pariurilor le consideră suspecte de a fi trucate, trei penaltyuri ratate de români și toate repetate de arbitri, într-o manieră neverosimilă.

Conform agenției Federbet, partidele au fost "ciudate". Agenția condusă de italianul Francesco Baranca are sedii în Belgia și Spania, iar anul trecut a prezentat un raport cu meciuri suspecte în fața unei comisii a Parlamentului European. Pe lista din 2016 apăreau meciul Viitorul - ASA Târgu Mureș 6-1, trei partide din Liga 2 și două meciuri amicale ale unor echipe românești.

Federbet urmărește evoluția cotelor și volumul sumelor pariate la câteva case de pariuri cu care are parteneriate. Iar datele adunate în ultima săptămână și jumătate arată că la 5 amicale cu echipe românești s-au petrecut lucruri ciudate.

DECIZII PE REPEAT, GAFE GAVRILAș

Două dintre partide sunt ale campioanei Astra, echipa antrenată de Marius Șumudică.

La primul, nu a existat nicio problemă de arbitraj. Jucat pe 22 ianuarie, în Cipru, meciul dintre Astra și echipa rusă Ural Ekaterinburg a fost câștigat de români cu 4-2, după ce la pauză a fost 1-1.

"Am monitorizat cotele de la mai mulți bookmakeri și avem îndoieli asupra modului de desfășurare a acestui joc. Au fost modificări bruște de cote pentru victoria Astrei și pe faptul că se vor marca mai mult de 3,5 goluri. Din rezumatul meciului, totul s-a petrecut conform așteptărilor", scriu cei de la Federbet pe pagina de Facebook, alături de imagini cu golurile.

VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI ASTRA - URAL 4-2

Modificările bruște de cote apar atunci când pe un anumit eveniment se pariază sume neobișnuit de mari.

Trei zile mai târziu, Astra a pierdut cu polonezii de la Pogon Szczecin, 3-1. De data asta, arbitrii au intrat în pâine. În prima repriză, la scorul de 0-0, centralul a acordat un penalty șocant pentru Astra la un corner. Pe imagini nu se vede nicio infracțiune în careu.

Ciudat, însă, Săpunaru a pasat la portar de la 11 metri! Arbitrul a dictat repetarea, spre surpriza celor prezenți pe stadionul din Paphos, însă Daniel Niculae a tras pe lângă poartă! Impresia clară a fost că fotbaliștii Astrei au vrut să rateze. Săpunaru și Niculae nu au putut fi contactați pentru a comenta execuțiile.

Pe finalul primei reprize, polonezii au primit și ei un penalty, dar și ei au ratat!

VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI ASTRA - POGON 1-3

"Joci la pariuri? Ce vrei? Terminați meciul!", i-a strigat Șumudică arbitrului, înainte de pauză. Conform Federbet, rezumatul de la Astra este "unul dintre cele mai amuzante văzute vreodată". Agenția de monitorizare a remarcat o scădere bruscă a cotei pentru 2,5 goluri în meci începând cu minutul 30, înainte ca arbitrul să dicteze cele două penaltyuri.

screen shot 2017 01 26 at 16.21.53

Arbitrul meciului Astra - Pogon are barbă și e ras în cap. Sursă: Pogon

După pauză, arbitrul a ieșit din scenă. La scorul de 1-1, remarcă Federbet, cota pentru over 3,5 goluri a scăzut din nou brusc, la 1,55. Astra a încasat apoi două goluri după gafe mari comise de portarul Gavrilaș. S-a terminat 3-1, adică atât cât trebuia pentru over 3,5 goluri.

Aici intervine a doua ciudățenie. Conform informațiilor din media, arbitrii erau "bulgari". Deși organizatorii turneului sunt responsabili pentru aducerea arbitrilor la meciuri, Antonio Antoniou - cipriotul, apropiat de frații Ioan și Victor Becali, care a dus Astra în Cipru - spune că nu știe ce naționalitate aveau aceștia.

ARBITRUL: SUNT ÎN ŢARĂ
ŞEFII LUI: E LA LONDRA

Gazeta Sporturilor deține însă informații că arbitrul central "bulgar" care a dictat cele două repetări bizare este de fapt un român! Numele lui este Cristian Catană, arbitru la Liga 3 și în același timp secretarul Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița.

Contactat, Catană a spus că nu poate vorbi și că va discuta "cu mare drag peste 10 minute". 

  • Reporter: Sunteți plecat din țară?
  • Catană: (Ezită) Nu.
  • Reporter: Nu sunteți în Cipru?
  • Catană: Nu, nu.
  • Reporter: Sută la sută?
  • Catană: Da, da.
  • Reporter: Am putea să ne vedem astăzi pentru câteva minute?
  • Catană: Mă sunați în 10 minute? Sunt foarte ocupat.

După 10 minute, arbitrul nu a mai răspuns și a blocat numărul de telefon al jurnalistului.

Șeful său, președintele AJF Dâmbovița, Emil Tudor, spune însă că arbitrul e în concediu și că "e plecat din țară, la Londra, de două săptămâni". Șeful Comisiei Județene de Arbitri Dâmbovița, Ioan Negoescu, este și el plecat la Londra, dar nu știe unde este Catană: "Știu doar că e și el plecat din țară".

Pe imaginile din Cipru, centralul are barbă și părul tuns scurt.

După ce a văzut fotografiile, șeful AJF spune că arbitrul nu e Catană. Alte două surse contactate de Gazetă susțin, însă, că arbitrul din imagine este Cristian Catană, cel care declară că e în țară, deși colegii săi știu că e plecat.

cristian catana

Cristian Catană, fără barbă și cu părul mai lung. Sursă: Jurnal de Dâmbovița

COMEDIA DE LA CFR -⁠ UFA

Mai mult, unul dintre asistenții de la Astra - Pogon, care apare și el în imagini, este identificat ca fiind Laurențiu Nicolae, un alt arbitru din Dâmbovița.

.screen shot 2017 01 26 at 16.20.41

Centralul Catană, deghizat în arbitru bulgar. În stânga sa este Laurențiu Nicolae. Sursă: Pogon

laurentiu niculae

Laurențiu Nicolae, într-o poză din țară. Sursă: Jurnal de Dâmbovița

Asistentul Nicolae nu e la primul meci din ultimele 10 zile acuzat de Federbet că e suspect de aranjament.

Pe 17 ianuarie, tot în Cipru, CFR a învins echipa rusă Ufa cu 2-0. Cele două echipe erau cunoștințe vechi. Se întâlniseră și anul trecut într-un amical care a ajuns de asemenea pe lista de meciuri suspecte prezentată de Federbet Parlamentului European.

cfr ufa

Arbitrii de la CFR - Ufa. Laurențiu Nicolae se vede în dreapta. Sursă: site oficial Ufa

Acum, în 2017, arbitrul a fost personajul principal. A prelungit nejustificat prima repriză cu 7 minute și a dictat un penalty inexplicabil pentru CFR în minutul 45+3! Conform analizei Federbet, variația cotelor arăta că "trebuia să se marcheze un gol în prima repriză și over 1,5 goluri la final".

VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI CFR - UFA 2-0

Rușii au protestat vehement, iar comentatorul meciului - ofițerul de presă de la Ufa - spune pe imagini: "Se pare că cineva are nevoie de un gol în prima repriză".

central asaltat cfr ufa

Centralul meciului CFR - Ufa, asaltat de ruși. Arbitrul este un român, Dan Petre. Sursă: captură video YouTube

Nascimento a executat penaltyul, dar a ratat. La semnalizarea asistentului, centralul a dictat repetarea. Șocant! "N-am văzut în viața mea o așa comedie", a spus rusul la microfon.

Bud a transformat sub bară, iar CFR a mai marcat pe final de meci. Au fost peste 1,5 goluri.

MUREŞAN ŞTIE CĂ SUNT SLOVENI

"Cred că arbitrii erau din Lituania. Ba nu, erau bulgari. Nu au completat niciun nume pe listă. Nu i-am auzit vorbind", a declarat Iuliu Mureșan pentru Gazetă. Ulterior, a sunat pentru a rectifica: "Erau sloveni".

Organizatorul meciului, Antonio Antoniou, spune că el a adus arbitrii, dar nu știe ce naționalitate aveau: "Au venit la rând. Nu vorbeau românește".

  • Reporter: Cum funcționează sistemul ăsta de aducere a arbitrilor?
  • Antoniou: Ciprioții vin când nu au etapă, alții vin că sunt aici. Primesc bani. Unii 300, alții 400 (n.red. - euro)

Din pozele meciului CFR - Ufa pot fi identificați doi arbitri români. Asistentului Laurențiu Nicolae i se adaugă centralul Dan Petre, un alt arbitru județean din Dâmbovița! Iuliu Mureșan pare surprins: "Pfai de capul meu! Toți știau că sunt bulgari. Vorbești serios, erau români?!".

Antoniou nu le știe numele, dar exclude varianta: "Români, de unde să fie români în Cipru? Nu există! Nu cred! Nu are cum…".

Gazeta l-a contactat pe centralul Dan Petre. "Sunt la Brașov eu acum. Sunt cu prietena mea aici. De ce?", a spus arbitrul.

  • Reporter: Apăreți în niște poze din Cipru.
  • Petre: În niciun caz.
  • Reporter: Pot să vă trimit niște poze pe Whatsapp să le vedeți?
  • Petre: Puteți, dar în niciun caz…

arbitrul botosani

Centralul Dan Petre, la meciul Amkar - FC Botoșani. Din Cipru a trecut în Antalya. În stânga este un alt român Sursă: site oficial Amkar

După ce a primit poza, nici Dan Petre nu a mai răspuns la telefon. Ulterior, a blocat și el numărul de telefon al jurnalistului cu care a discutat!

ŞEFUL AJF L-⁠A RECUNOSCUT

Șeful AJF Dâmbovița din ultimul sfert de secol, Emil Tudor, l-a recunoscut, însă, în pozele de la meci: "E Dan Petre. Ce caută el acolo? Pentru pariuri? Să știți că el nu e ușă de biserică, dar Catană era băiat serios. Am niște treabă mâine, dar de sâmbătă încep să adun și eu date".

petre romn

Dan Petre în 2014, când era arbitrul dâmbovițean al anului. Sursă: Jurnal de Dâmbovița

Surpriza nu e terminată. La meciul CFR - Ufa, brigada este 100% românească. Al treilea arbitru a fost identificat de sursele Gazetei ca fiind Cristian Grigorașcu. Fost arbitru, actual observator și vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitraj Dâmbovița.

Tudor neagă: "Nu pare să fie Grigorașcu".

Dar bărbatul din poză apare alături de Dan Petre și la un al patrulea meci suspect, reclamat de Federbet!

La 8 zile după meciul CFR - Ufa din Cipru, FC Botoșani a jucat un amical în Turcia, peste mare de Cipru, cu o altă echipă rusească, Amkar Perm, și a câștigat cu 3-0. Primele două goluri au fost marcate din lovituri de la 11 metri. A doua a fost acordată în minutul 45+6!!

grigorascu 2

Cristian Grigorașcu e retras din activitate. Totuși, a mers să arbitreze amicale sub altă naționalitate. El poate fi văzut mai sus, în poza de la startul meciului Amkar - FC Botoșani Sursă: Jurnal de Dâmbovița

Decizia ciudată i-a aparținut aceluiași Dan Petre. Vașvari a ratat, dar arbitrul a dictat, în mod uluitor, repetarea! Herghelegiu a transformat a doua oară, iar arbitrul a fluierat finalul primei reprize. "Cota pentru 2,5 goluri s-a prăbușit la un moment dat la live, adică în timpul meciului", au explicat cei de la Federbet pentru Gazetă.

VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI AMKAR - FC BOTOȘANI 0-3

ORGANIZATORUL: SUNT TURCI

Organizatorul turneului celor de la FC Botoșani este Anatoli Șarpe, un cetățean moldovean. "E un tip foarte serios", îl descrie președintele Cornel Șfaițer. Dialogul cu Șarpe a decurs așa:

  • Reporter: Ce naționalitate au avut arbitrii la meciul cu Amkar?
  • Șarpe: Turci. De ce a apărut întrebarea asta? Mi se pare dubioasă.
  • Reporter: Cine i-⁠⁠a adus la meciuri?
  • Șarpe: De ce? Dacă v-⁠⁠am spus că sunt turci…
  • Reporter: Suntem curioși.
  • Șarpe: I-⁠⁠au adus cu mașina la meci.
  • Reporter: Aveți numele lor?
  • Șarpe: Da, vă sun eu în două minute și vă dau tot. Nume, tot.

Anatoli Șarpe nu a mai sunat înapoi.

"Turcii" din Antalya sunt de fapt "slovenii" din Cipru, adică români.

De ce folosesc acești arbitri români identități false?

CCA ŞTIE CAZUL. ANCHETEAZĂ

Confom regulamentului Comisiei Centrale a Arbitrilor, un arbitru poate pleca în străinătate pentru un meci amical doar cu acordul CCA. Cei trei arbitri activi și fostul arbitru nu aveau acordul nimănui.

"Știm despre subiect și facem propria cercetare. În momentul în care lucrurile se confirmă, vom discuta situația în Comisia Centrală și vom lua decizia care se impune", a comentat Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA.

Totuși, de ce nu au cerut acordul cei patru bărbați din Dâmbovița?

Aici, cazul intră în zona neagră a pariurilor. În acest moment, în Singapore există un proces în care doi localnici sunt acuzați că, în iarna lui 2014, au mituit trei arbitri macedoneni pentru a truca trei meciuri amicale din Antalya. Două dintre jocuri sunt Steaua - Sturm Graz și Steaua - Dinamo Moscova, la care - potrivit procurorilor - brigada a primit 42.000 de euro din Singapore.

Cei trei macedoneni au fost aduși la meciuri de Ilgeniz Gurel, un turc-olandez care a lucrat și luna aceasta cu Steaua și care este asociat cu Cristian Voicu, finul lui Laurențiu Reghecampf. Gurel a fost acuzat de presa germană și olandeză că, acum 5 ani, a adus la două amicale ale lui AZ Alkmaar niște arbitri bulgari suspendați pe viață pentru trucare de meciuri.

Bulgarii suspendați au venit în Antalya sub altă identitate! La fel ca românii din Dâmbovița.

Gazeta l-a contactat şi pe ofiţerul de integritate al FRF, Costin Negraru: "Cunoaştem cazul şi lucrăm alături de CCA la soluţionarea sa. Mai multe detalii vom da la finalizarea anchetei".

tabel arbitri

Trei dintre antrenori implicaţi, asociaţi cu lumea pariurilor

Antrenorii a trei dintre cele patru echipe româneşti implicate în meciurile suspectate de Federbet au fost asociaţi în trecut cu lumea jocurilor de noroc şi a pariurilor. Anul trecut, Marius Şumudică a primit o suspendare pe două luni din partea FRF pentru că a pariat. Sancţiunea sa a fost amânată din primăvară pentru începutul sezonului 2016-2017 deoarece Şumudică era implicat în lupta pentru titlu.

Antrenorul de la Pandurii, Flavius Stoican, a apărut în baza de date a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, din cauză că numele său apărea ca fiind deţinător de cont la o casă de pariuri.

Fostul antrenor de la Dinamo s-a justificat, spunând că folosea contul pentru a juca poker.

În fine, Vasile Miriuţă, antrenor de la CFR, a fost nominalizat de un anume Karesz, un membru al mafiei sârbe a pariurilor, printre jucătorii de la Energie Cottbus care ar fi participat la tentativa de trucare a unui meci din Bundesliga. Mărturia obţinută de jurnaliştii maghiari cu camera ascunsă a fost publicată de ProSport.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (67)
1857266664498011
Laurentiu-Marian Negreţ  •  27 Ianuarie 2017, 17:10

Mizerie si coruptie...nimic nou sub soare...*** astia de arbitri trebuie exclusi imdiat din activitate.Dar cred ca si echipele romanesti sunt implicate .Pe drptunghiul verde arbitrul trebuie sa imparta dreptatea,ce incredere mai poti avea in *** astia...Rusineeeee.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

salazar19
salazar19  •  27 Ianuarie 2017, 16:56

In primul rand, felicitari pentru efort si pentru investigatie! Sper sa plateasca toti cei vinovati in final. As dori sa fac cateva precizari. Cred ca trebuia evitata expresia "doua gafe mari comise de portarul Gavrilas". Nu au fost mari gafe, dupa parerea mea. Primul gol a fost dintr o respingere in urma unui sut relativ puternic din apropiere, greu de retinut. Al doilea a fost dintr o decizie neinspirata de a nu iesi mai repede putin de pe linia portii. Cred ca sintagma "mari gafe" poate duce cu gandul la un noncombat din partea Astrei, ceea ce nu cred ca e cazul (altfel probabil nu ar fi refuzat sa inscrie in prima repriza). Din punct de vedere al arbitrajului, aceste penaltyuri scot in evidenta doua mari probleme. In primul rand, pozitia portarului. Ambele penaltyuri au fost repetate din pricina faptului ca portarul a iesit cativa centimetri (mai multi sau mai putini) de pe linia portii in momentul in care a aparat. Din punct de vedere al bunului simt, probabil ca nu ar fi trebuit sa fie repetate, dar bunul simt nu tine loc de regulament. Specifica regulamentul o anumita distanta pe care portarul o poate face in fata liniei portii pentru a apara penaltyul fara ca el sa se repete? A doua mare problema e tinerea in careu in momentul fazelor fixe (care a dus la 2 penaltyuri). Din nou, nu pare sa se impuna penalty, dar daca niste arbitri rau intentionati sunt acoperiti de regulament sa dea penalty la orice tragere/impingere in careu, e o noua mare problema

onduku
onduku  •  27 Ianuarie 2017, 15:53
Postat de drdr3 pe 27 Ianuarie 2017, 11:31

Toti sunt din DB. Catana ala fura si la noi in judet. Lui Dan Petre i se mai spune si Dan stelistul. Tot AJFul din DB e manjit. Poate faceti o ancheta si aici. Bine li se intampla hotilor astora cand isi iau bataie saptamana de saptamana la meciurile din judet. Sa nu se ma planga

:)) Ce mincinos esti! Dan Petre e rapidist.

Vezi toate comentariile (67)
Comentează