Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 10 aprilie 2017 17:44
Un meci din liga a treia din Spania a declanșat un val de arestări și, implicit, un scandal imens în Spania. Pe 1 aprilie, Barcelona B a învins-o cu 12-0 pe Eldense, un scor record pentru liga a treia spaniolă. La pauză, scorul fusese 8-0!
Imediat după meciul care a pecetluit retrogradarea lui Eldense, atacantul Cheikh Saad i-a denunțat la poliție pe doi cetățeni italieni implicați în club, investitorul Nobile Capuani și antrenorul Filippo Vito di Pierro, precum și pe trei coechipieri de-ai săi, acuzându-i că au trucat meciul cu Barcelona.
A doua zi, conducerea grupării spaniole a întrerupt contractul cu fondul de investiții italian reprezentat de Capuani și a anunțat încetarea activității sportive a clubului.
Comunicatul clubului Eldense, după izbucnirea scandalului. Sursă: site oficial Eldense
Marți, 4 aprilie, poliția i-a arestat pe Capuani și Vito di Pierro sub acuzațiile de “corupție” și “apartența la un grup de crimă organizată”. Miercuri, trei jucători au fost și ei reținuți. Printre ei, Mike Wayne Fernandez Greenwood, un mijlocaș împrumutat de la Valencia.
Potrivit lui David Azin, jucător la Eldense, “antrenorul secund i-a spus unui coleg încă de la hotel că meciul trebuie pierdut la cel puțin 5 goluri diferență. Pentru că știam ce jucători sunt implicați, mi-a fost clar că fac circ. Se vedea cu ochiul liber că nu jucau nici măcar la 50 la sută din capacitatea lor”.
Președintele de la Eldense, David Aguilar, suspectează că italienii nu erau la primul meci trucat de la venirea în club. Pe 19 martie, în înfrângerea cu Cornella (1-3, cu trei penaltyuri acordate), au fost observate anomalii în trendul de pariere.
Suspendați în Italia pentru trucare de meciuri
Cine sunt, însă, italienii arestați pentru trucare de meciuri?
Un antrenor la nivel de copii și juniori și conducător de club necunoscut din ligile inferioare italiene, Nobile Capuani a fost suspendat de Federația italiană pentru “conduită lipsită de etică” pe vremea când lucra la clubul Aquila. Măsura a fost luată ca urmare a agresării unui arbitru.
Aquila este unul dintre cluburile luate în vizor de a procurorii italieni, care au descoperit o rețea de trucate de meciuri în ligile a treia și a patra din Italia.
Scandalul, purtând numele de cod Dirty Soccer, a izbucnit în martie 2015, iar autoritățile din Italia bănuiesc că în spatele unora din aranjamente se află ‘Ndrangheta, temuta mafie calabreză.
Câteva luni mai târziu, Capuani a plecat în Spania și a preluat clubul din liga a treia, FC Jumilla, promițând că va plăti datoriile. Împreună cu el, a venit un alt italian, directorul sportiv Salvatore Casapulla, suspendat la rându-i în țara sa natală pentru o perioadă de cinci ani.
Potrivit cotidianului El Confidencial, Capuani și Casapulla au acționat la Jumilla împreună cu un alt compatriot, Ercole di Nicola, fostul director sportiv de la Aquila care a fost arestat în scandalul Dirty Soccer. Di Nicola este acuzat că a influențat rezultatele a șase partide din sezonul 2014-2015.
El Confidencial a scris despre legăturile lui Capuani (stânga) și Di Nicola (dreapta) cu mafia calabreză. Sursă: El Confidencial
Prima măsură luată de Capuani la Jumilla a fost să aducă jucători. Printre ei, Evans Kondogbia, fratele mai cunoscutului Geoffrey Kondogbia, de la Inter Milano, căruia italianul i-a cerut 40.000 de euro pentru legitimare.
Apoi, în martie 2016, italienii le-au propus jucătorilor să trucheze meciul cu Granada. Refuzați, Capuani și Casapulla au încercat să-i șantejeze pe fotbaliști, amenințându-i că nu le vor plăti salariile.
Refuzați din nou, italienii au părăsit Jumilla, lasând în urmă doar datorii. Una este de 20.000 de euro la hotelul în care au stat pe perioada în care au “investit” în club.
În ianuarie 2017, Capuani a reapărut în Spania, la Eldense, iar povestea cu trucarea de meciuri a reînceput.
Capuani cu primele achiziții de la Eldense. Jucătorii erau puși să plătească pentru legitimare, susțin procurorii spanioli. Sursă: site oficial Eldense
Suspectați de presa spaniolă de legături cu ‘Ndrangheta, italienii se apără și spun că sunt nevinovați. “Cine mă asociază cu mafia, cu ‘Ndrangheta, nu înțelege cum funcționează mafia, vă asigur. Dacă aveam legături cu mafia, credeți că nu aș mai fi fost arestat în Italia?”, a declarat Capuani, care susține că era doar reprezentantul unui fond de investiții.
Javier Tebas, președintele Ligii spaniole, susține că ultimul caz în care sunt implicați italienii nu este decât o confirmare a unei tendințe: “Este o problemă extinsă. Din nefericire, în liga a treia sunt multe cazuri. Am avertizat autoritățile competente, federația și poliția”.
Gazeta Sporturilor a investigat traseul din ultimii ani al lui Nobile Capuani și a descoperit că italianul și partenerii săi încercau de fapt să controleze simultan cluburi din mai multe țări.
Printre ele, și cluburi din România!
Tratative eșuate la Târlungeni
În vara lui 2016, Capuani a trimis o scrisoare de intenție fostului primar din Târlungeni, Iosif Kiss, prin care își menifesta interesul de a prelua clubul Unirea. Echipa proaspăt retrogradată era într-o situație delicată, cu datorii, și fără perspective de a începe sezonul de Liga 3.
“Capuani nu s-a ținut de cuvânt. Sunt niște italieni care nu au bani. Sunt persoane care nu sunt serioase”, susține o sursă a Gazetei, care a participat la discuții.
Capuani nu a venit în România. A negociat cu Iosif Kiss prin telefon.
“A promis că se ocupă de toate cheltuielile. Trebuia să plătească 10.000 de euro pe an chiria de la teren și se ocupa el să plătească lunar salariile jucătorilor. Erau în jur de 25.000 de euro pe lună. Trebuia să preia clubul pe o perioadă de trei ani”, povestește sursa Gazetei.
Comportamentul lui Capuani este similar celui avut în Spania. “Într-o luni trebuia să plătească prima tranșă de 15.000 de euro. Nu a plătit. A dispărut, de atunci nu am mai auzit nimic de el”.
Capuani, reținut de autoritățile spaniole, la mai puțin de un an după ce a tratat preluarea unui club din România. Sursă: Marca
Fostul primar din Târlungeni, Iosif Kiss, confirmă tratativele cu Nobile Capuani: “Era un mincinos. Nu a dat banii, spunea că-i virează până la ora 1. A ajuns la mine printr-un italian stabilit în România. Mereu spunea că vine, vine, eu eram presat. Aici nu se întrevedea că primăria vrea să țină echipa. Discuția a fost în iulie anul trecut”.
Unirea a fuzionat până la urmă cu CS Ștefănești.
Informat despre arestarea celui cu care a tratat preluarea Unirii Târlungeni, Iosif Kiss a spus: “Nu mă miră. Știam că are un club în Spania, mi-a zis că e investitor și la Jumilla. Bine că nu ne-am încurcat noi cu el”.
Prietenul lui Capuani a vrut să ia FC Brașov
Sursele Gazetei susțin că Nobile Capuani a venit la tratativele cu cei de la Târlungeni alături de un alt italian, un anume Giovanni Pellegrini. Cei doi sunt prieteni și în viața reală, nu doar pe Facebook, și urmau să investească împreună în club.
Surpriza apare acum.
În prima jumătate a anului 2016, înainte de discuțiile lui Capuani cu Iosif Kiss, Giovanni Pellegrini a apărut în presa din România în calitate de reprezentant al unui fond de investiții cu sediul la Londra interesat să preia trei cluburi: FC Brașov, ACS Poli Timișoara și Universitatea Cluj!
Pe 4 martie, presa locală scria despre începerea tratativele pentru cumpărarea lui FC Brașov. Pellegrini (65 de ani) a apărut la sediul clubului, iar a doua zi a asistat la meciul cu Unirea Târlungeni din Liga 2. Alături de el se afla un translator, Claudio Perduti, un italian care are afaceri în Timișoara. În iulie 2016, Perduti avea să moară într-un accident aviatic petrecut lângă Brașov. În avionul de mici dimensiuni se mai afla mătușa unui fotbalist de la FC Brașov.
Pellegrini (cu tricou roșu), alături de Marcel Popescu (dreapta), la sosirea în Brașov pentru tratative. Sursă: Monitorul de Brașov
În martie 2016, Pellegrini a ajuns în orașul de sub Tâmpa însoțit de Marcel Popescu, actualul președinte de la CSU Craiova, și de Virgil Colfescu, un impresar român stabilit la Florența. Italianul a susținut tot timpul că reprezintă fondul de investiții Nilor Group Limited, cu sediul la Londra. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului din Marea Britanie, Nilor are un capital de 33 de milioane de lire sterline!
“Virgil Colfescu i-a adus pe italieni. El îi știa. Au venit la Brașov, li s-a spus că sunt două milioane de euro datorii, apoi 4, apoi 6 și până la urmă s-au făcut 16 milioane de euro. Nu știu dacă erau serioși sau nu, dar realitatea de la tratative a fost alta decât ce așteptau ei”, povestește Marcel Popescu.
Sursa Gazetei explică, însă, dedesubturile ofertei lui Pellegrini pentru FC Brașov: “Pellegrini s-a dat drept reprezentant al companiei Nilo Group, dar el și patronul de la Nilor, Lorenzo Grassini, s-au cunoscut cu o lună înainte de venirea în România. Interesul lui Nilor era să facă un aeroport la Brașov, nu altceva. Prin clubul de fotbal, aveau intrare la autoritățile locale din oraș, era mai simplu să obțină contractul. Oamenii sunt mercenari, nu-i interesează fotbalul”.
Giovanni Pellegrini, cu un alt look față de cel cu care s-a prezentat la Brașov. Italianul e ras în cap și nu are mustață. Sursă: Facebook
Proiectul italian a fost susținut insistent în club de doctorul Gheorghe Popa, un personaj influent la FC Brașov.
Următoarea oprire: Timișoara. Tratative cu primarul
Deși a susținut în discuțiile cu presa locală că e interesat de club și dacă societatea intră în faliment, la începutul lui aprilie 2016 Pellegrini a început în paralel discuțiile pentru preluarea altui club, ACS Poli Timișoara!
Prima rundă de negocieri a fost purtată chiar cu primarul Nicolae Robu. La finalul discuțiilor, acesta a declarat: „Investitorul italian pare serios și interesat la modul real de implicare, fie alături de autoritățile locale, fie de unul singur”.
Nimic nu s-a concretizat, dar peste doar câteva zile presa scria că același fond de investiții Nilor Group Limited vrea să salveze U Cluj de la faliment!
“În urmă cu o lună, ne-au contactat cei de la Nilor. Le-am dat absolut toate documentele, au verificat situația și au emis scrisoarea de intenție de a cumpăra clubul, plus oferta de a porni la negocieri, pe preț, pe clauze contractuale, așa cum se face. Au spus că sunt interesați. Acum intrăm în negocierile concrete, pe oferte, pe contracte și stabilim programul de negocieri. Sper să se întîmple asta cît mai repede”, a declarat administratorul judiciar Marieta Anastasescu de la U Cluj pentru Fanatik, în data de 14 aprilie.
Pe 10 mai 2016, italienii au virat 10.000 de euro pentru a acoperi costurile cu deplasarea echipei la meciul cu Metalul Reșița.
După alte două săptămâni, italienii s-au făcut nevăzuți.
Massone și scorurile-fluviu
În lunile care au urmat tratativelor lui Pellegrini de a prelua FC Brașov, clubul a fost implicat în două meciuri suspecte. Agenția de monitorizare a pariurilor Federbet a inclus partidele Mioveni - Brașov 4-2 (jucat pe 30 aprilie 2016) și FC Brașov - UTA 2-3 (28 mai 2015) într-un raport cu partide trucate prezentat în fața unui comisii a Parlamentului European.
O sursă a Gazetei implicată în două dintre cele patru negocieri susține: “Niciunul dintre italieni nu a venit aici să facă ceva bun pentru fotbalul românesc. Pot să garantez asta. În aceeași situație este și Massone”.
Italianul Angelo Massone a investit în Scoția, la Livingston, apoi a venit în România unde a condus Ceahlăul și Șoimii Pâncota, fiind aproape și de preluarea Rapidului. În urma sa, cluburile au intrat în insolvență sau în faliment.
Massone, la preluarea clubului Șoimii Pâncota. Sursă: aradon.ro
În mandatul său, Pâncota a pierdut primele trei meciuri din acest sezon cu 16-0 (CS Afumați), 7-0 (Sepsi Sfântu Gheorghe) și 18-0 (Juventus)! Două dintre scoruri sunt mai mari decât acel 12-0 înregistrat în partida trucată de Capuani în Spania.
Pe 28 octombrie 2016, echipa a fost exclusă din campionat!
În timpul scurt petrecut în club, Massone l-a numit manager sportiv pe Mugurel Ilisei. Fost oficial al clubului FC Caransebeș, Ilisei îl adusese în România pe un alt italian, Giovanni Pisano.
În aprilie 2016, Pisano a fost suspendat în absență pe o perioadă de 9 luni de Comisia de Disciplină a FRF pentru tentativa de trucare a meciului Unirea Târlungeni - FC Caransebeș 1-1.
După acel meci, italianul s-a făcut nevăzut.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”