GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GALA BUTE

UPDATE Pe 13 martie avem pronunțarea în Gala Bute! » Elena Udrea a aruncat vina pe boxer, Obreja către judecătoare: "Nu vă doresc să ajungeți în situația mea!"

Articol de , - Publicat miercuri, 01 martie 2017 08:55

Azi, de la ora 9:00, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc ultimul termen al procesului Gala Bute, în care sunt implicați, printre alții, foștii miniștri ai turismului, respectiv economiei, Elena Udrea și Ion Ariton, dar și fostul președinte al FR Box, Rudel Obreja. Verdictul se va da pe 13 martie.

Mai jos ai toate informațiile transmise live, pe parcursul zilei, de reporterii GSP prezenți la ultimul termen de la ÎCCJ: 

 

update 19:32

Completul a hotărât să rămână în pronunțare, iar decizia va fi luată pe 13 martie!

UPDATE 19:20

Tudor Breazu, prieten cu Elena Udrea în momentul Galei Bute, a spus în fața completului că "am trăit o poveste de dragoste cu Ana-Maria Topoliceanu (n.r. una dintre inculpate, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții) cum nicio carte nu a scris-o".

În schimb, Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, a menționat că "am realizat că am greșit nu pe 2 februarie 2015, când am făcut denunțul, ci în 2011, când am realizat în e constă sistemul de stat.

A fost momentul în care mi-am dat seama că nu e locul meu acolo și am plecat".

UPDATE 19:10

Rudel Obreja a continuat să fie acid la ultimul cuvânt. "Doamnă judecător, eu am făcut multe pentru țara mea. Iertați-mi obrăznicia, dar toți cei 87 de procurori ai DNA nu au făcut la un loc cât am făcut eu pentru țara asta!".

 
UPDATE 19:00

Rudel Obreja a fost grăbit de judecătoare pentru a avea un ultim cuvânt sintetizat și nu unul care să semene cu pledoaria avocatului său, Bogdan Cimbru.

Reacția fostului președinte al FR Box a fost aprigă: "Este vorba de viața mea, de viața familiei mele, așa că nu vă doresc să fiți vreodată în situația mea!".

update 18:50

Cel de-al doilea inculpat care vorbește în fața completului este chiar Rudel Obreja.

update 18:45

Elena Udrea aruncă vina pe Lucian Bute! 

Fostul ministru crede că cele 3 milioane de lei dați de Termogaz firmei lui Rudel Obreja erau de fapt bani pentru prima de meci a lui Lucian Bute. Este prima oară când fostul ministru îl implică pe sportiv. 

update 18:30

A început ultimul cuvânt al inculpaţilor. Prima care vorbeşte este Elena Udrea.

update 17:30

În curând se vor termina pledoariile celor opt avocați și va începe ultimul cuvânt, unde vor vorbi Elena Udrea, Rudel Obreja, Ion Ariton și restul celor implicați.

update 16:20

"Acest dosar, lucru vizibil de modul haotic în care a fost întocmit rechizitoriu, a fost și este centrat de emoția generată de numele Elenei Udrea, dovada fiind că dosarul nu este unul obiectiv", a spus Octavian Țopa, avocatul lui Tudor Breazu

update 15:00

A reînceput ședința! Acum vorbește Bogdan Cimbru, avocatul lui Rudel Obreja.

"Apreciem că mai favorabilă ar fi judecarea pe vechiul cod penal. Rudel Obreja nu avusese întâlniri cu Udrea, Gărdean și Nastasia. Mai mult, inițiativa organizării meciului a fost cea a Guvernului, un eveniment unic până atunci în România.

Față de declarațiile celor 5 persoane folosite ca proba, trebuie să aveți în vedere declarațiile lui Miron Grădean, care a facut declarații contradictorii, deci nu poate avea credibilitate în fața unei instanțe.

Chiar și în cazul lui Nastasia puteți vedea că există divergențe în declarații. Așadar, poate fi pusă în discuție onestitatea acestuia.

Declarația lui Nastasia nu poate fi luată drept probă. Nu s-a făcut dovada vreunei metode ilicite prin care Obreja să fi facut înțelegeri cu alte persoane, astfel încât cerem achitarea", a declarat Cimbru.

update 14:30

S-a luat o nouă pauză.

update 14:00

Chiciu vorbește despre cele trei acuzații de luare de mită, aduse Elenei Udrea: "I-am solicitat lui Grădean să ne spună clar daca e vorba, clar, de Udrea. Un minut, la o petrecere. Martorul nu înțelege că a fost o condiționare".

"Între inculpații Lungu și Nastasia sunt diferențe mari. Cu privire la caracterul ilogic al cazului genții cu bani, nu vreau să intru în detalii, cât timp el susține că nici măcar nu s-a uitat în geantă pentru a vedea bani.

Toate discuțiile s-au purtat între funcționari MDRT. Elena Udrea s-a implicat doar general, nu tehnic, în redactarea documentelor acestui eveniment", susține avocatul Elenei Udrea.

update 13:30

Acum încep să vorbească avocații, primul pe listă fiind Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea, care cere achitarea clientei sale.

update 12:40

Procuroarea cere pedepse cu executare pentru toti cei 8 inculpați, inclusiv pentru denunțători. Procurorul a cerut o pedeapsă mai mică pentru Lungu pentru că a fost denunțător în dosarul campaniei din 2009, cel în care e implicată Ioana Băsescu

update 12:00 

Procuroarea cere pedeapsa cu închisoare pentru Udrea, ca urmare a 3 infracțiuni de luare de mită și tentativa la folosirea de documente false.  Aceasta a cerut ca pedeapsa să fie orientată spre pedeapsa maximă.

update 11:20

S-a reluat ședința. Procuroarea de caz, Cristina Apostol, prezintă fiecare caz în parte. Începe cu Elena Udrea, acuzată de luare de mită.

64 de martoriau fost audiati in dosar, conform procurorului Cristina Apostol

update 11:00

S-a terminat cercetarea judecătorească. Vor incepe dezbaterile

update 10:45

Avocatul lui Ion Ariton, Sergiu Florescu, a solicitat schimbarea încadrării juridice a clientului său din folosirea influnţei pentru obţinerea unui folos necuvenit în abuz în serviciu

update 10:16

Momente tensionate pentru Felix Tătaru: "Anexa nr. 2 am refăcut-o... ba nu, anexa 3. Nu mai ştiu. Chiar nu mai ştiu când a fost reformulată anexa 2 cu sume mai mici".

Avocaţii, din sală: "Doamna judecătoare, ce legătura are asta cu cauza?! Martorul se autoincriminează!"

Rudel Obreja: "Făceţi-i dosar separat!"

"Ştiu că doamna Udrea a dispus efectuarea plăţii de către PDL Bucureşti, dar nu ştiu cine a efectuat plata. La început, modificaţi, e vorba de firma Map, nu GMP", a spus Tătaru.

update 10:00

Procurorul a gasit diferenţe între anexele trimise de PDL la DNA şi cele trimise de martor! Într-o anexă apare 100.000, în cealaltă 205.000. A descoperit o diferenţă de 105.000 euro!

Cum explică Felix Tătaru diferenţa:

"Neîntorcāndu-se anexele de la PDL, doamna Udrea fiind supărată, iniţial, la încheierea contractului, am întocmit alte două anexe, cu acelaşi număr, cu o valoare mai mică, pentru că durata era mai scurtă. Nici acestea nu au fost restituite. Având în vedere că durata campaniei publicitare a fost mai redusă, încheiată în iunie, s-a făcut şi o a treia anexă, nr. 3, întocmită în iunie 2011, în care s-a făcut o reevaluare"

update 09:25

Au început audierile. Felix Tătaru este primui audiat

"Am spus adevărul la urmarirea penală. Sunt acționar în mai multe companii și administrator al societății GMP ADVERT SRL și conduc un grup de comunicare numit GMP Group. Între 2010-2012 am avut, prin această firmă, un contract cu PDL Bucureşti, încheiat în aprilie 2011 cu doamna Elena Udrea.

Societatea a prestat serviciile. Plata a fost făcută mai întâi în avans, 100.000 euro + TVA, iar la finul contractului, în iunie, 50.000 euro, restul. S-a plătit totul prin transfer bancar.

Am discutat cu Elena Udrea la început de contract despre bugetul alocat serviciilor. Campania publicitară a durat mai puţin decât era prevăzut. Rămânând de plată 50.000 euro, bani pe care iniţial nu i-am primit şi nici nu am mai reuşit să iau legătura cu doamna Udrea. De ce? În opinia mea, campania nu a avut succes în opinia doamnei Udrea şi bănuiesc cã nu a mai dorit să plătească acest rest.

Am încercat să dau de apropiaţii Elenei Udrea, fiindcă eram presat de furnizori. I-am sunat, pe rând, pe domnii Breazu, Topoliceanu şi Lungu. I-am rugat să îi transmită Elenei Udrea că sunt probleme cu furnizorii şi, ca atare, să furnizeze plata.

La începutul lui decembrie 2011, presat de furnizori, i-am dat un SMS Elenei Udrea. De plata furnizorilor depinde încheierea viitoarelor contracte ale PDL şi e necesară achitarea, pentru că urma campania electorală. Mi-a răspuns, a zis că e mirată, iar banii au fost platiţi în 23 decembrie. Tot prin transfer bancar. În iunie fuseseră doar facturaţi.

Sediul nostru era în spatele teatrului Excelsior. Nu îl cunosc pe Munteanu Radu Alexandru. Având în vedere modalitatea în care s-a făcut plata, am decis să nu mai prestez pentru PDL Bucureşti, Mie nu mi-a dat nimeni, nimic, personal, niciodată, nicio sumă de bani", a declarat Felix Tătaru.

Judecătoarea insistă pe cei 50.000 euro pentru că există probe la dosar că i-a primit în mână

update 09:00

"Nu știu de ce am fost chemat. Singura mea legătură cu Gala Bute e că am fost la meci" Felix Tătaru, martor în dosar

"Nu am nicio emoție. Din păcate, eu eram obișnuit să boxez cu adversarul în față. Aici adversarul e nevăzut. Știm că nu se guvernează de la Palatul victoria, ci din altă parte. Nu e cel mai important meci din viața mea. Viața însăși e o luptă" Rudel Obreja

update 8:56

Elena Udrea a ajuns la ÎCCJ.

"La mulţi ani tuturor femeilor de 1 martie. Sunt sigură că voi fi achitată după doi ani în care s-au adus ca probe doar denunturi mincinoase" Elena Udrea

40
de termene, incluzându-l pe cel de azi și amânările, a avut Gala Bute, de la început, 22 aprilie 2015

CE SE VA ÎNTÂMPLA LA TERMENUL DE AZI?

În primul rând, totul va începe cu audierea ultimului martor, Felix Tătaru. Acesta va fi adus cu mandat, după ce a lipsit la un termen trecut, invocând că a fost la Londra. 

Numele consultantului politic apropiat lui Traian Băsescu apare în declarația unui martor, Radu Munteanu, care a povestit, vara trecută, că "i-am dat 50.000 euro într-o pungă de plastic".

Radu Munteanu a fost asistentul lui Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, unul dintre cei opt inculpați în dosar.

Apoi, vor urma concluziile avocaților, ale reprezentantului DNA - care va cere pedepsele pentru fiecare inculpat în parte - și, în final, ultimul cuvânt al celor implicați.

Cel mai probabil, completul va rămâne în pronunțare, urmând ca sentința să fie dată într-o săptămână sau două.

CINE SUNT CEI OPT INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CINE JUDECĂ ACEST CAZ?

Șefa completului, Angela Dragne, a făcut parte, conform hotnews.ro, din completul care a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul "Mătușa Tamara". În plus, conform aceleiași surse, a facut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic și Florin Costiniu, învinuiți în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu.

La ÎCCJ din 2006, Dragne a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, în 2016, condamnarea fostului ministru al economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul "Hidroelectrica".

Celelalte două judecătoare din complet sunt Florentina Dragomir (din 2011 la ÎCCJ) și Leontina Șerban, ultima făcând parte din completul care a condamnat-o la 3 ani și 6 luni de închisoare pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, la finele lui ianuarie.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (3)
kingdon
kingdon  •  01 Martie 2017, 22:20

Este clara suveica. Am spus de la inceput. Placa banii de la obreja si se intorc din Canada de la bute taiati de asta. Pacaliciul de carton are apa la gat. Sa dea banii furati inapoi la romanii nevoiasi de la care i-a laut, din bugetul de stat. In prima foto este Nicolae Guta? manelistul? ce cauta la proces? lol

nusu_d
nusu_d  •  01 Martie 2017, 12:53

Pe scurt faptele sunt urmatoarele: Gala Bute a fost o mascarada cu public prin care lui Bute, un boxer umflat si protejat, i s-a adus un francez batran cu care sa boxeze, sa-l bata si sa dea bine la naivi. Francezul a si simulat de altfel si s-a aruncat pe jos. Pentru asta statul roman a platit 2 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru aceasta mascarada inculpatii trebuie sa plateasca. Miezul acestei "povesti" a fost Lenutza Udrea inculpata, ei i-a placut intotdeauna sa fie miez in toate. Faptele sunt clare, rechizitoriul este bine intocmit, 4 dintre cei 8 inculpati si-au si recunoscut faptele. A fost o magarie la nivel inalt prin care s-au delapidat bani publici. Am fost pacaliti ca se organizeaza din fonduri europene(lucru imposibil), iar apoi ministerul a platit tot unei firme de buzunar a unui infractor "organizator". De fapt ministerul a platit creditul luat de acesta la o banca, fapt nemaiauzit si nemaintalnit. Atat a ramas din Gala Bute, 8 inculpati, un proces lung, niste sentinte in asteptare si cel mai important o gaura mare la buget, pentru care cineva trebuie sa raspunda.

164679900707806
Petre Evzeanu  •  01 Martie 2017, 10:56

Pana nu bagati voi macar o jumatate de minciuna, nu se poate... Felix Tataru a fost pe vremuri seful de campanie al lui Traian Basescu, dar mai recent a condus campania la prezidentiale a lui Klaus Iohannis, iar in 2016 a fost seful campaniei PNL. Bineinteles, ca sa va iasa voua conexiunile si aluziile, l-ati facut prieten cu Basescu...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează