Articol de Răzvan Luţac - Publicat marti, 11 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 11 decembrie 2012 12:42
Cazul înotătoarei bucureştene Iulia Cotinghiu (14 ani): multipla medaliată la concursuri naţionale şi internaţionale e nevoită să se prezinte la orele de înot de la şcoală, deşi, în acel interval orar, are antrenamente la clubul privat!
Elevă la CN " Emil Racoviţă", ea nu reprezintă un caz singular. Un ordin ciudat al Ministerului Educaţiei îi obligă pe copii să renunţe la cluburile private şi să se înscrie la cele şcolare, cu mult mai puţine facilităţi.
"Visul oricărui sportiv este să ajungă la Jocurile Olimpice". O simplă căutare pe Google atribuie citatul unei cifre impresionante de atleţi. Totuşi, visul românesc se materializează mult mai greu. Cîteodată, deloc.
E şi cazul tinerei Iulia Cotinghiu, practicantă de înot la clubul privat AquaTeam Bucureşti. Multiplă campioană naţională şi internaţională, sportiva a întîmpinat mari dificultăţi în ultimul an, iar exemplul ei, verificat şi în cazul altor juniori, oferă o poveste despre cum birocraţia şi strategiile de birou vin să pună piedici în circuitul performanţei.
1. Ordinul care a provocat scandal
Prima problemă: admiterea la liceu! Sportivii au fost, practic, obligaţi să rămînă la cluburile şcolare în defavoarea celor private. "Dacă unitatea de învăţămînt are profesori cu specializare corespunzătoare, întreaga pregătire a elevilor se desfăşoară, obligatoriu, în unitatea şcolară, cu aceste cadre didactice" e pasajul dintr-un ordin al Ministerului Educaţiei din 2011.
Mai mult, un alt articol stipula că micuţii ai căror părinţi nu sînt de acord cu aceste prevederi pot fi mutaţi la clase fără profil sportiv ori chiar la alte licee! Adică adio sport de performanţă!
2. Sandu "Pompiţă", diriginte!
Mai mult, dirigintele clasei la CN "Emil Racoviţă" urma să fie profesorul Mihai Sandu, personaj controversat, cunoscut în urma scandalului "Pompiţa cu aer"! Acesta a fost acuzat de o fostă elevă, Valentina Brat, că ar fi obligat-o să îşi introducă aer în fund cu ajutorul unei pompiţe pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Din această cauză, fata a făcut hernie la doar 16 ani!
"Ca părinte, e greu să îţi laşi copilul pe mîna cuiva care a fost centrul atenţiei într-un aşa scandal. Din fericire, nu am avut niciodată astfel de probleme", spune Cotinghiu senior.
Pînă la urmă, în urma revoltei părinţilor, s-a înfiinţat o "clasă mozaic", în cadrul căreia urmau să fie înmatriculaţi copii de la diferite sporturi. Au apărut însă alte probleme.
"Noi am trecut peste primele dificultăţi pentru că s-au făcut presiuni, dar ordinul nu s-a schimbat! Copiii care vor intra la liceu în vara viitoare se vor izbi de aceleaşi probleme" (Cătălin Cotinghiu, părinte)
3. Doar 14 locuri pentru copii
Aşa-zisa "clasă mozaic" avea doar 12 locuri, plus 2 pentru copii de etnie rromă! "Fiica mea a fost admisă, a avut notebune. Dar alţii nu au fost atît de norocoşi", continuă Cotinghiu. Astfel, zeci de mici înotători au fost obligaţi să continue studiile la licee normale, orarul forţîndu-i să renunţe la sportul de mare performanţă!
4. "Bălăceală" în loc de antrenament
"Copiii nu sînt obligaţi să meargă la liceele cu profil sportiv! Ei pot opta să continue studiile în învăţămîntul de masă şi să facă pregătirea în programul suplimentar", a explicat, pentru TVR, Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei.
Declaraţia oficialului a stîrnit însă controverse: "La un liceu sportiv, programul e 11:30-15:30, timp pentru antrenamente şi dimineaţa, şi seara. Dacă te pregăteşti în timpul suplimentar, pa, pa, profesionism!".
Care sînt diferenţele între pregătirea de la clubul şcolar şi cel privat? "La cel şcolar, se face doar «bălăceală», sînt cîţiva copii pe un culoar! La cel privat, fiecare copil are culoarul propriu, profesorul lui, o sală de forţă la dispoziţie", susţine tatăl Iuliei.
5. Campioană şi corigentă la înot
Ultimul necaz al părintelui: "Au obligat-o să se prezinte la toate orele de înot de la clasă, deşi se suprapun peste antrenament! Pentru că era imposibil, am făcut cîteva cereri, de la direcţiune la Ministerul Educaţiei. Deşi MECTS mi-a răspuns că orele de la clasă pot fi echivalate la clubul privat, directorul Liceului Racoviţă nu a făcut vreo excepţie, deşi i-am arătat foaia de la minister! Vă daţi seama, fata are catalogul plin de absenţe la sport, asta poate însemna situaţie neîncheiată la înot. Ar fi culmea!", încheie Cătălin Cotinghiu.
Alţi puşti au plecat deja din ţară!
Cătălin Cotinghiu a dat două exemple relevante pentru situaţia tinerilor înotători: "Unul dintre vîrfurile înotului juvenil de la noi, Radu Duican, a plecat în Franţa acum doi ani. Simţea că la «Racoviţă» nu putea să mai facă nimic. Nu lucra suplimentar. Cînd a vorbit cu un profesor, acesta i-ar fi răspuns: «Am 17 milioane salariu. De ce să lucrez în plus? Dacă vrei, îţi dau meditaţii». Pe picior de plecare e şi Ionuţ Radu, un alt tînăr înotător".
"Trebuie să ne raportăm la ordinul Ministerului. Întotdeauna vor exista discuţii. Cît despre orele de sport, nimeni nu i-a obligat pe sportivi să vină la cursurile de înot de la liceu, ştim ce face fiecare la clubul privat" (Lină Motea, director CN "Emil Racoviţă")