Articol de Andrei Crăiţoiu, Justin Gafiuc - Publicat joi, 14 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 14 iunie 2012 17:53
Contractul de sublicenţiere e păstrat secret de cele două televiziuni, în ciuda practicilor europene în domeniu. Instituţiile media implicate şi şefii de la Sport tac! Afacerea şi modul în care sînt batjocoriţi banii publici la TVR a trezit şi reacţia şefului statului, Traian Băsescu: ”TVR ar trebui desfiinţată!”.
Furia publicului şi nemulţumirile oamenilor sînt, deocamdată, inutile, fără efect. Dar tot mai numeroase! Şi puternice.
Euro 2012, Jocurile Olimpice de la Londra şi Mondialul din 2014 sînt sau vor fi, în mare parte, ascunse publicului larg prin contractele de sublicenţiere pe care TVR le-a parafat cu Dolce.
Dincolo de reacţiile emoţionale, rămîn însă cifrele triste ale unei tranzacţii bizare pentru televiziunea publică.
O televiziune devenită "o afacere care merită desfiinţată", după cum a spus ieri chiar şi preşedintele Traian Băsescu, epuziat şi el de pelerinajul "politrucilor care au condus-o" în toţi aceşti ani.
Dă Euro şi Olimpiadă, primeşte Gaz Metan Severin - Bistriţa!
Circa 20 de milioane de euro au fost daţi pentru achiziţionarea competiţiilor de mai sus. Sumele sînt confidenţiale, deşi practica europeană e alta! Nu ştim cît s-a plătit, nu ştim cît s-a încasat!
Unele surse vorbesc despre încasarea a 2,56 milioane de euro, plus 51 de meciuri din Liga 1.
Partidele din liga lui Mitică au fost cumpărate la un cost mediu de 100.000 de euro/partidă, rezultat din licitaţia drepturilor TV pentru L1.
Meciurile de Liga 1 formează o achiziţie de peste 5 milioane de euro, preţ complet nejustificat, fals, raportat la nevoile şi posibilităţile TVR!
E imposibil ca televiziunea publică să acopere din publicitate o asemenea sumă pe întîlniri gen Ceahlăul - Astra sau Gaz Metan Severin - Bistriţa! Fiindcă astfel de partide va transmite! Prin urmare, primele indicii ale unei tranzacţii în care TVR dă mere de aur şi primeşte în schimb pere stricate!
În Europa nu se poate aşa ceva!
Comisia Europeană a dezvoltat o procedură prin care TV-urile publice sînt supuse unei evaluări de o organizaţie independentă prin care se apreciază "the public value of the service", adică relevanţa publică a serviciilor televiziunilor de stat.
Înainte de a oferi orice servicii, mai ales cele de nouă tehnologie, televiziunile sînt obligate să se supună acestei evaluări a societăţii.
DESECRETIZAŢI CONTRACTELE!
În Germania şi Austria, televiziunile de stat au fost obligate să facă publice cifrele cînd au sublicenţiat.
Comisia Europeană este extrem de atentă cu sprijinul pe care statele membre îl acordă televiziunilor publice. El este socotit ajutor de stat şi, în cazul României, este de peste 40 de milioane de euro pe an! Plus plata datoriilor de 120 de milioane care tot de la stat se va face!
În Germania, de pildă, ARD şi ZDF, canalele publice, au fost investigate chiar de către Comisia Europeană, şi Germania a fost obligată ca TV-urile finanţate de la stat să facă transparent procesul prin care se sublicenţiau drepturile pentru competiţiile sportive către terţe părţi.
Posturile publice au fost obligate nu doar să dezvăluie în detaliu condiţiile financiare şi de producţie, ci şi să explice riguros motivele pentru care au făcut-o.
Televiziunea olandeză a dat 76 mil euro înapoi la buget!
TVR cere bani suplimentari la stat, deşi relevanţa publică a emisiunilor sale a scăzut şi a ajuns să dividă Campionatul European, Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial din 2014.
În Olanda însă, NOS, postul public de televiziune, a trebuit să dea înapoi statului 76 de milioane de euro în 2006, prin decizia Comisiei Europene. În afară de banii primiţi de la public prin abonamente, NOS luase şi ea direct bani din buget, ca şi TVR.
Numai că olandezii plătiseră 76 de milioane în 10 ani, pe cînd noi dăm din buget peste 40 de milioane pe an! Iar ei au fost obligaţi să-i returneze!
"Balanţă perfectă între costuri şi venituri în Cehia"
Iar situaţia din Cehia, prezentată drept model la capitolul sublicenţiere de fostul şef al TVR, Alexandru Lăzescu, conţine cîteva detalii relevante, prezentate pe blogul său de jurnalistul Robert Berza.
"Bugetul televiziunii de stat din Cehia, CT, e gîndit ca o balanţă perfectă între costuri şi venituri. Oamenii nu aleargă după profit, dar, pe de altă parte, se asigură că nu au nici o pierdere. Cifrele sînt publice, online. Venituri şi costuri totale: 240 milioane de euro. 85% din taxa TV, restul din alte linii, inclusiv publicitate. NU MAI EXISTĂ ALTE VENITURI DE LA STAT. Au cotă de piaţă 23% în Prime Time (5% are TVR în România!), aplicaţiile pentru iPad ale CT1 şi CT4 sînt printre cele mai tari din Cehia şi, în general, fac ceva decent şi relevant pentru publicul lor".
Cine a semnat contractul
Înapoi la ale noastre. Cu nume şi legături suspecte. Site-ul Ziuanews a prezentat ieri persoanele care şi-ar fi pus semnătura pe contractul de sublicenţiere.
De la TVR, Alexandru Lăzescu, şeful de atunci al instituţiei, Cosmin Cernat, directorul de la Sport, supervizaţi de Daniela Enăchescu şi Dan Radu, din structura administrativă.
De la Dolce, Ovidiu Ghiman, director comercial, un jurist al Romtelecom şi Vlad Enăchescu, director DolceSport.
Firul Enăchescu - Cernat
Filiera bate la ochi: soţii Enăchescu sînt naşii de cununie ai lui Cosmin Cernat, care, anul trecut, şi-a făcut nunta la Taormina, perla vrăjită a Siciliei, cu zeci de invitaţi.
E exact legătura invocată şi de Sorin Burtea, reprezentantul salariaţilor în CA al TVR: "Cernat, care a plecat cu ani în urmă din TVR tocmai din cauza furtului de meciuri, a fost readus de Rodica Culcer. Acum două luni, fără nici un concurs de care să ştie cineva, Cernat a numit-o pe Daniela Enăchescu redactor-şef la transmisiuni, iar ea se află în contract şi în contact direct cu tot ce se întîmplă cu oricare post TV, inclusiv DolceSport, care e condus de soţul ei, Vlad Enăchescu!".
"Voi oferi explicaţii publice"
Cernat evită să comenteze: "Nu vorbesc nimic pentru moment, dar voi avea în curînd o ieşire publică în care voi explica toate detaliile reale acestei operaţiuni. Trebuie să am însă înainte o discuţie cu noul şef al TVR".
Iar Enăchescu a fost şi mai succint: "Relaţii poate oferi numai departamentul de PR, nu pot da relaţii despre parteneriatul cu TVR, fiindcă aş încălca regulamentul intern".
Cum se invocă numele lui Traian şi Victoraş
Şi încă un detaliu despre cum se lucrează în televiziunea din Pangrati. Favoritul Rodicăi Culcer, conexiune invocată şi de Sorin Burtea, Cosmin Cernat a propagat în TVR ideea unei relaţii apropiate cu preşedintele Traian Băsescu. Povestea unei surse: "L-am auzit invocîndu-l pe Traian în sus şi în jos, cu care tocmai s-ar fi întîlnit. Am crezut că e Mircea Sandu de la FRF, pe care-l mai cheamă şi Traian. Dar Cosmin mi-a zis, amuzat, că e vorba de Traian Băsescu, cu care se află în relaţii amicale".
Acum, de cînd cu schimbarea de putere, Cernat a început să vorbească despre Victoraş. "Zilele trecute în redacţie nu primeam un car de la ştiri. S-a enervat şi a strigat: Vreţi să vorbesc cu Victoraş pentru un simplu car de transmisie".
Era vorba de Victor Ponta, cel de la care se aşteaptă tot: cei din TVR să bage bani în continuare, iar publicul să lămurească problema.
Pînă şi preşedintele Băsescu, întrebat ieri într-o conferinţă de presă de Gazeta Sporturilor despre acest subiect, s-a referit, pentru prima oară, cu speranţă la Executiv. "Cred că Guvernul va face ceva", a spus omul de la Cotroceni, semn că fotbalul uneşte ceea ce altele despart.
"10 zile mergeţi pe terasă!"
În ultima vreme au apărut informaţii conform cărora există probleme în cablarea noilor abonaţi Dolce din cauza lipsei de echipament. Un reporter GSP a sunat la call-center pentru a afla detalii despre cît durează montarea unui echipament. "Minimum o săptămînă, pînă la zece zile. 10 zile mergeţi pe-o terasă undeva şi vedeţi meciurile!", a spus operatorul.
În schimb, reprezentanţii companiei au un altfel de răspuns: "Nu e exclus ca, în funcţie de tipul de echipament solicitat, clientului în cauză să nu i se poată livra imediat serviciul solicitat". În ultima perioadă numărul abonaţilor s-a mărit semnificativ pentru că Dolce are o ofertă excelentă de conţinut!
Cernat respins pentru CM 2018 şi CM 2022!
În ianuarie, Consiliul de Administraţie al TVR lua o decizie interesantă faţă de Cosmin Cernat. Şefului de la Sport i s-a respins atunci împuternicirea pentru transmiterea către EBU a ofertei TVR pentru drepturile legate de Mondialele din 2018 şi 2022! Finalmente, televiziunea publică a obţinut drepturile respective, participînd la licitaţie cu 18 milioane euro.
"Vreau să văd Europeanul şi Olimpiada integral în calitate de cetăţean român, plătitor al TVR" (Traian Băsescu)
"Nu mă aşteptam că preşedintele ţării să ne dea dreptate, celor din USL, în privinţa reînfiinţării TVR. Dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. TVR mergea groaznic în frunte cu oamenii numiţi de Băsescu" (Victor Ponta, premierul României)
855 de mii de telespectatori au urmărit Polonia-Rusia pe TVR: Dolce a avut doar 82.000 de telespectatori la Grecia-Cehia
68,5 milioane de euro este datoria TVR faţă de stat, motiv pentru care conturile instituţiei din Pangratti i-au fost blocate de ANAF