GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  MARATONUL BUCUREȘTI

Ce nu s-a putut vedea în 2020

Brigid Kosgei
Brigid Kosgei

Articol de GSP - Publicat luni, 12 octombrie 2020 18:04 / Actualizat luni, 12 octombrie 2020 18:06

Ediția tradițională din acest an nu a mai avut loc, din motive de siguranță sanitară. Ce și pe cine am fi văzut la București? Alergători importanți, între care partenerul de antrenament al celebrului Mo Farah.

Eveniment certificat World Athletics Bronze Label, Maratonul Raiffeisen București era și un criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Acestea au fost amânate pentru anul viitor din cauza pandemiei cu noul coronavirus, iar variantele de calificare pentru diverse sporturi și probe au fost revizuite. În cazul realizării baremului de timp, locul la JO era asigurat, fără a mai exista și alte condiții de îndeplinit. De asemenea, fiind o cursă cu participare numeroasă, funcționa și ca mijloc de calificare la Campionatul Mondial +40, care este parte a World Major Marathons.

A impus ritmul cursei de record

La start urmau să se afle mulți sportivi cu cărți de vizită interesante, chiar impresionante. Unul dintre ei este Geoffrey Kipsang Pyego, kenyanul în vârstă de 22 de ani care e pacemakerul personal al lui Brigid Kosgei. El a contribuit, din acest rol, la stabilirea recordului mondial la maraton al compatrioatei sale în 2019, la Chicago. Kosgei a spulberat atunci, în urmă cu exact un an, performanța de vârf deținută de Paula Radcliffe de 16 sezoane. 2h 14:04 în loc de 2h 15:25, cât alergase britanica la Londra în 2003. "E incredibil să alerg 2h14, aveam recordul mondial în minte de cum am luat startul", a declarat ea.

În mare parte a timpului, a alergat singură. Alături de ea s-au aflat doar cei doi pacemakers, a căror selectare a fost în sine o provocare. Era nevoie ca ei să poată să mențină un ritm susținut pe o bună parte din cursă. Atât Geoffrey Kipsang Pyego, cât și Daniel Limo au fost alături de Brigid aproape 38 de kilometri din totalul de 42,195.

Kosgei a alergat anul acesta, în februarie, la semimaratonul Ras Al Khaimah din Emiratele Arabe Unite, unde Kipsang i-a fost din nou pacemaker. El a dus ritmul cursei pe primii 5 kilometri, atunci când Brigid s-a aflat în frunte. La 10 kilometri, doar etiopianca Ababel Yeshaneh a mai ținut pasul cu ea, chiar a depășit-o la 15 km și a stabilit un nou record al lumii. Kipsang a încheiat cursa al 17-lea.

Campioni din diverse țări

Un alt atlet important este olandezul Mohamed Ali, 31 de ani. Născut în Somalia, la Mogadishu, el trăiește din 2008 în Olanda, iar din 2015 a primit și cetățenia. Specializat pe distanțe medii și lungi, el a fost campion național al Olandei la 5.000 de metri în 2017 și e deținător al recordului național al Somaliei în această probă. Este cunoscut și pentru că e partenerul de antrenament al celebrului Sir Mo Farah, multiplul campion mondial și olimpic pe 5.000 și 10.000 de metri. Pentru că nu a putut lua startul la București, el a mers spre Sofia, participând la maratonul de acolo, unde a ocupat locul al treilea.

De asemenea, s-ar fi aflat la start kenianul Ezekiel Kiprop Koech, 26 de ani, câștigător anul trecut al maratonului de la Dresda cu un record al cursei și ocupant al poziției a 3-a la Tel Aviv, dar și Lilian Jepkorir Chemweno, 25 de ani, medaliată cu bronz la CM de juniori din 2011 la 2.000 m obstacole. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează