Articol de Maria Andrieş - Publicat joi, 27 ianuarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 26 ianuarie 2011 19:57
"Seria neagră" scandinavă debutează cu un roman vîndut în milioane de exemplare
Camilla Lackberg a scris prima carte la patru ani. A desenat-o, de fapt, iar tatăl ei a scris textul. Era vorba despre Moş Crăciun care-şi asasinează soţia. "Se vedea sîngele curgînd de sub căciuliţa cu roşu şi alb!", povestea scriitoarea, într-un interviu din Paris Match.
"Fenomenul" suedez
Mai tîrziu, la 25 de ani, cînd deja începuse să profeseze în marketing, a primit de Crăciun un cadou neobişnuit: un curs de perfecţionare pentru scriitori. Ca temă la cursul respectiv, a început să lucreze la " Prinţesa gheţurilor". Cartea s-a vîndut în Suedia în peste un milion de exemplare şi a devenit bestseller în Europa şi în SUA.
Lackberg a fost proclamată noul fenomen în materie de carte poliţistă, la concurenţă cu Stieg Larsson şi seria lui deja populară "Millennium". În 2005, a fost votată "Scriitorul suedez al anului", iar în 2008, a primit Marele Premiu al Franţei pentru Literatură Poliţistă. În deschiderea "Seriei Negre" de zece romane poliţiste scandinave, Gazeta Sporturilor vă invită să faceţi cunoştinţă cu suspansul şi personajele inedite marca Lackberg.
Hering şi tenebre
Acţiunea din "Prinţesa gheţurilor" se petrece, la fel ca şi în următoarele cărţi ale autoarei, în orăşelul de pescari Fjallbacka. Dincolo de copertina idilică, alb imaculat, se ascund mistere întunecate şi o viziune negru pe negru asupra naturii umane. "Mă preocupă problema răului, de ce ajung oamenii să comită cel mai greu păcat dintre toate", spune Lackberg.
Moartea unei tinere din înalta societate stîrneşte o anchetă fără precedent, în care se implică şi prietena din copilărie a victimei, Erica Falck. Cercul suspecţilor se lărgeşte generos, de la familia care deţine fabrica de conserve de hering pînă la pictorul genial şi alcoolic din oraş. În cercetările ei, Erica îl are alături pe poliţistul Patrik Hedstrom, cuplu de detectivi care va face carieră în celelalte romane ale Camillei Lackberg.
Agatha Christie a Nordului
"Am făcut-o blondă, eu sînt brunetă, i-am dat cîţiva ani în plus, dar degeaba, semăna din ce în ce mai bine cu mine", spunea Lackberg despre eroina sa, Erica Falck. Şi publicul şi-a dat seama de asemănare. Cînd au
apărut zvonuri despre divorţul Camillei, cititorii au sunat s-o întrebe îngrijoraţi dacă e adevărat că Erica se va despărţi de Patrik. I s-a spus Agatha Christie a Nordului, dar, spre deosebire de ilustra englezoaică, Lackberg pune carne şi oase pe detectivii săi, le dă o viaţă a lor, cu spaimele, bucuriile şi depresiile lor postnatale. Îşi trimite publicul pe tot felul de piste şi, cînd unul dintre detectivi găseşte o probă nouă, o pune în buzunar, fără s-o "împartă" cu publicul curios. Gazeta Sporturilor vă invită miercuri, 2 februarie, să exploraţi misterele din jurul "Prinţesei gheţurilor".