Articol de Maria Andrieş - Publicat miercuri, 28 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 28 septembrie 2011 15:07
Furia noii generaţii suedeze izbucneşte în al doilea titlu din Seria Neagră
Pe umerii lui Mons Kallentoft s-a instalat misiunea de a fi tînărul furios din valul poliţist scandinav. Numele lui a apărut pe rafturile librăriilor pe neaşteptate şi, aparent, de nicăieri. A crescut într-o casă fără cărţi, fiu al unei familii de muncitori din orăşelul suedez Linkoping. A jucat fotbal, hochei, apoi, la 14 ani, l-a descoperit pe Hemingway şi s-a dedicat lecturii. A lucrat ca jurnalist şi critic culinar, a şi publicat o carte numită "Food Noir", despre mîncăruri şi bucătării extreme (cum gătesc bascii, între două atentate, cum se "vînează" trufele).
Reţeta cu adrenalină
Totul, pînă cînd Kallentoft a descoperit reţeta de succes a romanului poliţist şi a ieşit pe piaţă, în 2000, cu "Pesetas", o istorie despre spărgători de bănci şi dealeri de droguri din Madrid. Cartea i-a adus premii şi reputaţia de cel mai interesant scriitor al generaţiei sale.
Kallentoft şi-a continuat ascensiunea în topurile vînzărilor de cărţi cu seria Malin Fors, denumită după detectiva blondă, atletică şi încăpăţînată care anchetează asasinatele misterioase din Linkoping. "Toamna", romanul pe care vi-l oferă Gazeta Sporturilor miercuri, 5 octombrie, este inclus în această serie "pe anotimpuri". De data aceasta, un castel medieval domină decorul. Un castel al cărui nou proprietar, un avocat lipsit de scrupule, care a făcut avere din IT, este găsit mort în canalul de scurgere. Printre suspecţi, se numără fostul stăpîn al castelului, un aristocrat. Dar cazul se complică şi ororile se multiplică, e nevoie de nervii de oţel şi de curajul nebunesc al lui Malin Fors pentru a da de capătul poveştii.
Dependenţi de eroină
Detectiva lui Kallentoft, cu atracţia ei pentru sex hard-core, tequila şi munca de poliţist, cu viaţa ei dezordonată, de mamă divorţată cu un copil, este piesa de rezistenţă a romanului. "Este o fiinţă care trăieşte la limită!", spune scriitorul despre eroina lui. Fascinanta Malin Fors a creat dependenţă în rîndurile cititorilor suedezi, care au "devorat" un tiraj de 220.000 de exemplare, din primul roman al seriei.
Suspansul şi scenele care-ţi îngheaţă sîngele-n vene reprezintă "specialitatea" fostului critic culinar Kallentoft. Pe lîngă acţiunea minunat condusă, dus-întors pe firul faptelor, "Toamna" are multă furie şi adrenalină în paginile ei. Semn că scriitorul nu s-a împăcat cu oraşul lui natal şi nici cu seninătatea înşelătoare a Scandinaviei
Culmea ironiei, Suedia se află pe locul 13 în topul celor mai sigure ţări din lume. Kallentoft are altă părere: "Avem mai mulţi marginali decît se crede. Sectanţi, prostituate, infirmi, săraci, nebuni, imigranţi. Dacă nu tulbură ordinea publică, ne prefacem că nu există".
9 sînt ţările în care au fost publicate romanele lui Mons Kallentoft