Articol de Maria Andrieş - Publicat miercuri, 30 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 29 martie 2011 22:06
Ce se întîmplă cînd un poliţist se îndrăgosteşte de cine nu trebuie?
Foc şi gheaţă. Şi umor sec. Toate astea fac din "Al patrulea..." unul dintre cele mai populare romane ale norvegianului Kjell Olla Dahl. Un jaf armat, apoi o poveste de dragoste toridă între un inspector de poliţie şi o misterioasă brunetă pe tocuri, pe care a salvat-o din schimbul de focuri. După ce frumoasa Elisabeth se mută la el acasă, poliţistul Frank Frolich află că e sora unui gangster faimos din Oslo. Şi mai află că întîlnirea din timpul jafului n-a fost tocmai întîmplătoare.
Şi de aici începe jocul periculos, care-l duce pe Frolich pînă în ultimul cerc al lumii interlope norvegiene. Sau, cum a formulat "Publishers Weekly", pătrunde "într-o reţea întortocheată de istorii, din care nu lipsesc furturile de obiecte de artă, şantajul, sexul fierbinte şi răsturnările de situaţie". Frolich e suspendat din poliţie, dar inspectorul Gunnarstranda, mai experimentat, îi sare în ajutor, convins că i s-a întins o capcană.
Un taxi numit "best-seller"
"Al patrulea..." are toate atuurile noir-ului scandinav: femeie fatală, viaţă de noapte, black metal şi gangsteri. "Vreau să fac din crimă un mijloc pentru a înţelege lumea!", spune Dahl. Un personaj pe măsura cărţilor sale, K.O. Dahl! A studiat psihologia, economia şi dreptul, de unde şi numeroasele cazuri de criminalitate financiară din cărţile sale. A lucrat ca fermier, taximetrist, profesor de gimnaziu şi florar. Dar, de cîţiva ani, spune cu mîndrie că trăieşte numai din scris.
Puştiul care cutreiera toate cotloanele din Oslo, "ştiam zone de care prietenii mei nici nu auziseră!", a devenit scriitorul care bate străzile în lung şi în lat înainte de a se apuca de scris. N-are linişte pînă nu alege locurile în care se petrece crima sau jaful. "Unii cititori din Oslo îmi spun că au recunoscut scena, că exact aşa se vede de la balconul lor!".
Detectivul amator de whisky
Dahl a rămas ataşat de capitala Norvegiei. Deşi nu mai locuieşte acolo, o foloseşte ca decor-personaj în toate romanele sale. "Oslo e o combinaţie de urban şi de peisaj grandios, foarte potrivită pentru romanele poliţiste", crede Dahl. Alături de capitală, figura inspectorului Gunnarstranda reprezintă un punct forte al cărţilor sale. E cinic, vine din cartierele muncitoreşti din Oslo şi bea single malt. Dar "nu are neapărat o problemă cu alcoolul, ci cu lumea mereu schimbătoare", îl apără scriitorul.
Gunnarstranda are şanse să ajungă erou naţional, iar romanele lui Dahl sînt deja cadouri tradiţionale de Paşti în Norvegia. Gazeta Sporturilor vă invită miercuri, 6 aprilie, să vă amuzaţi de peripeţiile detectivului îndrăgostit din "Al patrulea..." şi să aflaţi secretul femeii fatale, care a pus pe jar poliţia din Oslo.