Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 august 2022 19:30 / Actualizat miercuri, 24 august 2022 20:55
Invitat la podcastul GSP „Profu' de sport”, gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care sponsorizează mai multe cluburi din România.
- AICI, dialogul integral dintre realizatorul Cătălin Țepelin, redactor-șef al GSP, și Cristian Tudor Popescu
- Gazeta Sporturilor a scris de mai multe ori despre investițiile pe care Ungaria le face la cluburile din zone cu etnici maghiari în România;
- De altfel, Ungaria a băgat miliarde de euro în ridicarea sportului profesionist, făcându-i pe unii oameni de fotbal din România să insiste că Guvernul maghiar ar putea fi un model pentru București.
Cristian Tudor Popescu: „Viktor Orban, ca și Ceaușescu, ca și sovieticii, consideră că sportul îi poate aduce un plus de imagine”
- Apropo de infrastructură, că vorbeam de Hagi care tot cere investiții în infrastructură, vă irită în vreun fel sau ce impresie vă face raportarea asta permanentă la Ungaria, acolo unde Orban a dictat investiții majore în infrastructură? Românii tot tânjesc: „uite, dom'le, la ăștia se poate, au de toate. Și bazine, și săli de sport. Noi n-avem de niciunele, în afară de niște stadioane noi. La nivel de infrastructură pentru sportul de masă, suntem la la distanță considerabilă de Ungaria"
- Păi, vreți un Viktor Orban premier în România? Am mai auzit texte de soiul ăsta: „Dom'le, chinezii, uite cum e la chinezi, acolo se bagă statul, e ordine. Ungurii, uite ce fac ungurii!". Păi, astea-s dictaturi! Ce este în Ungaria acum este o dictatură! Ce tot o dăm cu iliberalism, naționalism. Dictatură clară! Acest ins stăpânește țara aceea, își are oamenii puși în toate domeniile, câștigă sume uriașe din afaceri pe care le controlează camarila lui. Este un dictator în toată regula și într-un sistem dictatorial alocarea de resurse se face în mod discreționar. E foarte simplu! Viktor Orban, ca și Ceaușescu, ca și sovieticii, consideră că sportul îi poate aduce un plus de imagine ca să se mențină la putere și pentru asta investește. Eu nu aș vrea ca România să fie o Ungarie!
- Adică ...
- Am mai văzut regrete de soiul ăsta și la nivel politic: „Uite, dom'le, ungurii iau gaz ieftin de la ruși și noi plătim scump! Uite, dom'le, cum păcălesc ei Comisia Europeană, ei nu se supun, noi de ce ne supunem?” Și așa mai departe. Nu aș vrea să trăiesc în Ungaria acum. Aș vrea să trăiesc în România, așa cum este ea. Dar nu este o dictatură în această țară. Asta este comparația corectă cu Ungaria, că n-au ungurii acolo niște material uman mai bun decât românii, nu au niște antrenori, tehnicieni, oficiali extraordinari. Pur și simplu, există această decizie politică.
- Se pompează bani cu scop politic.
- Repet, nu aceasta este calea. Și nu vreau ca România să ajungă la performanțe ca acelea dinainte de 1989 cu mijloacele de dinainte de 1989.
- Cum interpretați finanțarea masivă, via Ungaria, a sportului din Harghita și Covasna? Descoperiți aici altceva decât grija pentru sănătatea oamenilor din zonele respective? E ceva geo-politic?
- Bineînțeles! Același lucru pe care îl face în Ungaria, Orban îl face și în cele 3 județe din centrul țării și în general pentru maghiarii din Transilvania. Exact același lucru îl face: investește, bagă bani acolo. Sunt destui cetățeni români de origine maghiară care au și cetățenie maghiară și drept de vot. Și, de asemenea, contează în diaspora maghiară imaginea pe care o ai, pentru asta fac aceste investiții. E un scop politic clar, de favorizare a etnicilor maghiari care fac sport cu bani din Ungaria. Întrebarea este: poți să interzici asta?
- Se vede treaba că nu.
- Și n-ar fi drept. Dacă Statul ungar vrea să dea niște bani aici pentru echipele acestea, nu poți să interzici lucrul ăsta. De ce să interzici? Foarte bine, să dea Statul român comparabil cu Statul maghiar, să investească
CTP: „UDMR face politica orbanistă, nu e bine ce s-a întâmplat la hochei”
- Să reechilibreze balanța în zonă.
- Da, să dea statul român mai mult și românilor, și maghiarilor din zona respectivă. Dar nu poți să interzici acest lucru. Nu asta e problema. Problema o reprezintă niște atitudini ca aceea doamnei președinte a Ungariei, doamna Novak. De asemenea, ca a domnului Novac. De asemenea, ca a domnului Kelemen Hunor. Care acum fac o politică orbanistă. UDMR-ul face politică orbanistă în clipa de față. N-a făcut dintotdeauna politica asta de tip naționalist-populist-dictatorial. UDMR-ul a avut și o perioadă când s-a ținut la distanță sau a fost chiar către social-democrație, nu către extrema dreaptă conservatoare. Acum este în această poziție. Astea nu sunt bune, ce s-a întâmplat la hochei și așa mai departe. Dar nu poți să spui Statului ungar să nu mai dea bani pentru sport la Miercurea Ciuc sau în zonă, acolo.
- Și atunci cum facem cu finanțarea statului român în raport cu cluburile departamentale, gen Steaua, Dinamo?
- Păi, să le finanțeze.
- Avem dezbaterea asta intensă, CSA Steaua, care nu vrea să devină club privat ca să poată promova și atunci tot încearcă schimbarea Legii Sportului.
- Nu mă pricep atât de bine, domnule Țepelin, până la nivelul de Steaua - FCSB.
- Aici era vorba despre resurse puse în brațele unor ministere sau ale unor federații. Avem stadionul Steaua, care e gestionat prin intermediul Ministerului Apărării Naționale. Avem Arcul de Triumf la Federația de Rugby, federație care nu vrea să lase fotbalul să ajungă acolo. Sunt niște zone din astea destul de sensibile, venite dinspre Stat.
- Sunt sensibile, pentru că aici polemica de idei este cine să aibă voie să fure mai mult. Despre asta e vorba, să deturneze fondurile. Cine să facă lucrul ăsta, să o facă Federația, să o facă Ministerul? Cine să fie la țuțuroiul de bani, la butoane. Despre asta e vorba. Nu e nimeni preocupat aici de gloria sportului românesc și înflorirea României socialiste, cum se spunea la meciuri înainte de '89.