Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 21 decembrie 2010 00:00
Preparatorul fizic Ionel Tămăşanu (69 de ani) le explică cititorilor GSP cum îi pregăteşte pe fotbaliştii Oţelului să alerge aşa cum vrea Dorinel Munteanu
"Fotbalul modern înseamnă alergătură! Apoi vine organizarea", aceasta este filozofia imprimată de Dorinel Munteanu jucătorilor de la Oţelul. Puţini ştiu însă că fotbaliştii liderului au ajuns să alerge ca nişte veritabili atleţi datorită faptului că Munti a delegat responsabilitatea pregătirii fizice unui antrenor de atletism.
E vorba de Ionel Tămăşanu (69 de ani), pe care Dorinel l-a cooptat în staff-ul său în ianuarie 2010. Interesant este că experimentatul preparator fizic era în cadrul clubului şi în vara lui 2009, cînd Dorinel a venit la Galaţi, dar a fost trimis la echipa a doua fiindcă antrenorul îşi adusese cu el oamenii săi.
Laboratorul din cămăruţă
Gazeta a pătruns zilele trecute în laboratorul secret al omului din spatele lui Dorinel Munteanu. Nimic spectaculos la prima vedere. Un birou amenajat într-o cămăruţă din casa cochetă la curte, situată la marginea Galaţiului. Pereţii sînt plini de fanioane, poze şi postere. La loc de cinste stă un tablou cu diploma primită în 2004 de la fostul preşedinte al României, Ion Iliescu: "Meritul Sportiv clasa I".
Pe masă are însă un laptop şi multe dosare cu cicluri anuale de antrenamente pe care le-a condus de-a lungul vremii, atît ca antrenor de atletism, cît şi ca preparator fizic la fotbal. "Ăsta este sanctuarul meu. Aici îmi structurez programele de pregătire fizică ale Oţelului", ne-a introdus Ionel Tămăşanu în universul său.
"Am mînă liberă de la Dorinel"
Bătrînelul cu faţa brăzdată de vînt şi plin de viaţă are o rugăminte înainte să începem discuţia. "Te rog să nu reiasă din ceea ce vei scrie că eu aş fi cel care a dus Oţelul pe locul 1, fiindcă nu e aşa! Dorinel e şeful, el dirijează tot. Eu doar îl ajut cu pregătirea fizică ştiinţifico-metodică după regulile fiziologiei şi biochimiei efortului. Am mînă liberă din partea lui, nu se bagă peste mine", a precizat Tămăşanu, care i-a făcut şi un portret-robot antrenorului: "Dorinel e tînăr şi receptiv, deschis colaborării, dar foarte intransigent cu staff-
ul său".
"Antrenorul face partea tehnico-tactică, dar nici unul nu stăpîneşte ca un specialist problemele de pregătire fizică. Nici măcar Mourinho, nici Ancelotti"
Ionel Tămăşanu, preparator fizic Oţelul
"Pregătirea tehnică poate fi suplinită printr-o inteligenţă motrică nativă, însă capacitatea fizică nu se poate dezvoltată şi întreţine decît printr-o pregătire ştiinţifică"
Ionel Tămăşanu
"Băieţii au mîrîit"
Preparatorul nu şi-a impus foarte uşor metodele. "Unii fotbalişti au mîrit la început, printre care Paraschiv, Costin, Giurgiu, Viglianti. Băieţii au înţeles însă repede că alergarea este o ştiinţă după ce le-am dat să citească nişte materiale internaţionale de specialitate. Şi-au dat seama că pot alerga mai puţin dacă o fac cu cap! A contat mult faptul că la fiecare lecţie le-am motivat utilitatea exerciţiile pe care le fac. Înainte singura explicaţie era: ««Faci asta, fiindcă aşa ţi-am spus eu!»»".
Vasele capilare şi oxigenul
Tămăşanu dezvăluie un mic secret. "Alergarea de oxigenare-capilarizare, pe care o facem după fiecare meci, este foarte importantă. Scoate toxinele din organism şi menţine numărul de vase fine capilare. Cu cît un sportiv are mai multe vase capilare în muşchi, cu atît mai bine pentru el. Acestea îi aduc oxigen în corp, iar oxigenul îl ajută să obosească mai tîrziu decît adversarul".
Motto-ul şi Crezul
Preparatorul are un "motto" după care se ghidează în munca lui. "Îl am scris pe toate caietele mele de antrenamente. Acesta sună astfel: ««În probleme de condiţie fizică beneficiul este destul de greu de obţinut, relativ uşor de întreţinut, dar foarte uşor de pierdut". Ionel Tămăşanu crede şi divinitate: "Am crescut în spirit religios, tatăl meu a fost preot, iar Crezul nu lipseşte din caietele mele".
"Creştem parametri în retur"
Tămăşanu îi avertizează pe cei care cîntă prohodul Oţelului în retur. "Îi anunţăm că Oţelul va rezista pentru că face ceea ce trebuie. Adversarii cred că ei se vor antrena, iar noi vom sta şi ne vom gîndi ce frumos e pe locul 1. Îşi fac iluzii, ne vom pregăti serios şi vom creşte parametri de efort. Deja muncesc la planificarea pregătirii pentru retur". Se enervează că Oţelul a fost bănuită de dopaj: "Nişte oameni mărunţi, care n-au alte mijloace, au lansat această ipoteză ordinară".
"Alergarea e ştiinţă"
Ajutorul lui Dorinel surpinde. "Lumea crede că facem o pregătire draconică. Fals! Mă enervează cînd aud: ««Am fost în cantonament la galere»». E o prostie să fugi 16 kilometri, eu niciodată n-am făcut trasee mai lungi de 8 kilometri. Alergarea e ştiinţă, nu trebuie să-i alergi pe jucători doar de dragul conducerii, să-ţi creezi tu alibi: «Eu i-am alergat, dar jucătorii sînt de vină»". Tămăşanu: "Medicaţia şi alimentaţia fotbaliştilor nu intră în atribuţiile mele".
"Mă bazez pe fler şi experienţă"
Nu vă închipuţi însă că la Galaţi se lucrează precum la Barcelona sau la Real. "N-avem mijloace să alcătuim programe individuale de pregătire pentru jucătorii. Mă bazez foarte mult pe fler şi pe experienţa acumulată în atletism", explică Tămăşanu. Cum procedează: "Îmi dau seama de ce are nevoie unul sau altul după efortul indivizilor. Îi cunosc bine pe jucători şi dirijez antrenamentele pe bază de puls. Folosim pulsometre. Programez intensitatea efortului astfel încît să nu depăşească bariera suportabilă organismulului sportivilor".
Grijă pentru sistemul nervos
Fotbaliştii liderului au un program de pregătire special în perioada vacanţei de iarnă, 10 decembrie - 8 ianuarie. "Pe foile care le-au primit, jucătorii au fost avertizaţi: ««Totul vă este permis, dar nu totul vă este de folos»». Jucătorilor li s-a recomandat ca în primele două săptămîni să uite de efort, să li se refacă sistemul nervos. În ultima parte trebuie să înceapă reacomodarea la efort, astfel încît la reunire să se prezinte într-o formă fizică mediu spre superior, fiindcă începem tare".
500 de euro este amenda pe care o vor plăti jucătorii Oţelului pentru fiecare kilogram în plus cu care se întorc din vacanţă
"Oţelul a jucat şi a alergat în tur mai mult decît alte echipe care abia s-au tîrît"
Marius Stan, preşedinte Oţelul Galaţi
Programul de iarnă al liderului
Vacanţă: 10 decembrie – 8 ianuarie
Reunire: 9 ianuarie
Cantonament Poiana Braşov: 12 – 25 ianuarie
Cantonament Antalya: 31 ianuarie – 12 februarie
Meci cu Pandurii, etapa 19: 19 februarie
Etapa Loc/puncte
1 5/3
2 3/6
3 4/7
4 3/10
5 4/10
6 3/13
7 5/13
8 1/16
9 1/19
10 1/22
11 1/25
12 1/28
13 1/29
14 1/32
15 1/33
16 1/33
17 1/36
18 1/39