FOTBAL  »  Superliga  »  MĂRTURIILE ADUNATE DE GSP LĂMURESC UNA DINTRE MARILE CONTROVERSE ALE FOTBALULUI ROMÂNESC

DEZVĂLUIRI » De ce nu o înghite Mircea Lucescu pe Steaua?! :O

Articol de , - Publicat vineri, 06 februarie 2009 00:00

Nu rata SUPERSTEAUA ! Marţi Volumul 1! »Il Luce a devenit cel mai aprig adversar al roş-albaştrilor după ce în '84 s-a autopropus ca antrenor în Ghencea, dar a fost refuzat de Valentin Ceauşescu şi de Ion Alecsandrescu. Mircea Lucescu contra Steaua. Poate fi titlul unui film care să vorbească despre cea mai ascuţită rivalitate a ultimilor 25 de ani din fotbalul românesc. Pînă acum, s-a crezut că antipatia dintre Il Luce şi roş-albaştri s-a născut din simplul fapt că antrenorul de acum al lui Şahtior a fost un simbol al lui Dinamo, mai întîi ca jucător şi apoi ca tehnician.

Gsp publică astăzi adevăratul motiv pentru care legătura dintre Lucescu şi Steaua s-a rupt definitiv şi irevocabil în 1984.

DISCUŢIA CARE A SPULBERAT LINIŞTEA: "Aş veni la Steaua". "Nu se poate"
Gazeta are mărturia unuia dintre cei mai importanţi oameni ai acelor vremuri, spusă însă sub protecţia anonimatului: "Prin toamna lui '84, simţind că Steaua construieşte o mare echipă, Lucescu s-a autopropus antrenor acolo. Pe-atunci era selecţioner şi tocmai fusese cu «naţionala» la Campionatul European din Franţa. A discutat cu Ion Alecsandrescu şi cu Valentin Ceauşescu, care începuse să controleze clubul. Le-a spus că ar veni oricînd la Steaua, dar a fost refuzat. Atunci s-a născut ura lui împotriva Stelei!".

Explicaţia lui Lucescu: "Cînd Valentin Ceauşescu a-nceput să se ocupe de Steaua, eu eram selecţioner. Participam la toate antrenamentele Stelei, mergeam cu el acasă şi discutam despre jocul echipei, dar niciodata nu m-am autopropus la Steaua".

CUM ŞI-A PREGĂTIT TERENUL: L-a direcţionat pe Boloni la Steaua
Sursele gsp povestesc că Mircea Lucescu îşi pregătise bine terenul. "Înainte de a se autopropune la Steaua, l-a convins pe Boloni să semneze cu roş-albaştrii. El l-a convins, nu Halagian, aşa cum se ştie! Loţi era poate cel mai bun jucător din provincie şi nu dorea să plece de la ASA. Tg. Mureş Lucescu l-a adus la Steaua în vara lui 1984". Il Luce confirmă dezvăluirile surselor gsp!

Explicaţia lui Lucescu: "Da, eu l-am obligat pe Boloni să meargă în Ghencea, chiar dacă el nu dorea. De ce? Pentru că mi-am dorit tot timpul o putere şi un echilibru între primele două echipe ale ţării! Concurenţa aduce performanţa şi am vrut să ajut Steaua în acea perioadă pentru că am simţit că poate face performanţă mare"

DE CE A FOST REFUZAT: Prea defensiv şi teama unui război MApN-MI
Valentin Ceauşescu i-a explicat chiar la acea discuţie de ce refuză să-l aducă în Ghencea ca antrenor. Au fost două motive:

1. "Eşti un antrenor care nu e pe stilul a ceea ce vrem noi să construim la Steaua. Ai un stil defensiv, noi vrem un joc ofensiv, spectaculos".
2. "Dacă te aducem la noi, pornim un război între ministere. Eşti dinamovist, o să sară cei de la Interne şi nu avem nevoie de aşa ceva".

Explicaţia lui Lucescu: "Cum să joc defensiv cînd am avut cele mai multe goluri marcate la Hunedoara, iar în primul an la Dinamo am reuşit să marcăm peste 70 de goluri, după aceea 90 şi chiar peste 130 de goluri? Repet, nu m-am oferit eu la Steaua! Ei m-au dorit, iar eu i-am refuzat".

CE A URMAT: Foc încrucişat Lucescu - Steaua
După acel episod, Mircea Lucescu a declarat, practic, război Stelei. Tot ce a urmat susţine   faptul că între Il Luce şi gruparea din Ghencea n-a mai fost loc de prietenie:

1. A ocolit steliştii la "naţională"
Selecţioner al României la acea vreme, Lucescu a început să nu-i bage în seamă pe unii jucători ai Stelei. Şi-a făcut scheletul "naţionalei" pe U Craiova, Dinamo şi Sportul, ocolind Steaua, cea care avea să domine Europa între '85 şi '89. Cele mai bune exemple? Tudorel Stoica, Marius Lăcătuş, Miodrag Belodedici, Gabi Balint sau chiar Ştefan Iovan. În locul lor, tehnicianul miza pe jucători ca Nicolae Negrilă, Gino Iorgulescu, Romulus Gabor, Dorin Mateuţ sau Marcel Coraş.

2. L-a decapitat Valentin de la "naţională"?
Tocmai pentru că relaţia dintre "naţională" şi Steaua era foarte încordată, clubul din Ghencea refuzînd chiar să-şi mai lase jucătorii la lot, Mircea Lucescu a fost dat afară. Surse de încredere susţin că l-a debarcat chiar Valentin Ceauşescu, care controla Federaţia la acea vreme. Iordănescu a fost pus "principal" la Steaua, iar Ienei numit la "naţională", în locul lui Il Luce. Şi embargoul impus fotbaliştilor din Ghencea a fost ridicat.

3. Războaiele Dinamo - Steaua
A doua jumătate a anilor '80 a însemnat apogeul luptei dintre Steaua şi Lucescu, ajuns în '85 la Dinamo. El a creat o echipă de top în Ştefan cel Mare şi lupta la baionetă cu cei din Ghencea, dar a cîştigat un singur trofeu intern din 9 posibile.

4. Adversar şi după Revoluţie
Aproape de fiecare dată cînd a comentat performanţa Stelei din sezonul '85-'86, Lucescu şi-a înţepat rivala: "Ce echipe mari a întîlnit Steaua în acel sezon? A jucat un singur meci tare, finala. A avut parte de un traseu uşor, englezii nu erau în cupele europene".

Duelul a continuat şi după Revoluţie. Antrenorul a acuzat în dese rînduri  modul în care roş-albaştrii beneficiaseră de protecţia familiei Ceauşescu. Rămîne de referinţă episodul cînd  Gheorghe Hagi a venit de urgenţă din Turcia la Bucureşti pentru a-l pune la zid pe Mircea Lucescu.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
Tenis
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
Scandal imens! Logodnica unei vedete de la Arsenal s-a dus peste presupusa amantă: „Am fost terifiată! A bătut la ușa mea la ora 23:30”
Stiri extrasport
Scandal imens! Logodnica unei vedete de la Arsenal s-a dus peste presupusa amantă: „Am fost terifiată! A bătut la ușa mea la ora 23:30”
Dorinel Munteanu a început curățenia la Oțelul Galați » Primele două despărțiri
Superliga
Dorinel Munteanu a început curățenia la Oțelul Galați » Primele două despărțiri

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (109)
 •  18 Octombrie 2009, 03:12

Mircea Lucescu a facut ceea ce a facut si Piturca: a mizat pe un nucleu de jucatori deja format si nu a vrut sa riste aducand nume noi la nationala. Diferenta este ca Piturca nici nu avea de unde alege, pe cand Lucescu da. Oricum, Lucescu este pe departe cel mai bun antrenor roman in activitate, cinste lui! PS: Steaua din ziua de azi o urasc si eu, desi am fost stelist de mic copil!

 •  01 Aprilie 2009, 14:55

@The radical, meciul s-a jucat in Ghencea si din cauza lui am intarzaiat la incorporare...trebuia sa ajung in Giurgiu la ora 14 si am ajuns la ora 22...intr-adevar, ce omit ziaristii lui peste-prajit e sa spuna adevarul : nationala avea la acea ora 2 antrenori (parca Suedia are situatia asta la ora actuala),unul care continua dupa o campanie nereusita(Mexic 86, Lucescu) si unul numit dupa acea ratare (Jenei)...

 •  01 Aprilie 2009, 11:46

Rusine vorbeste** din voi..((((Pentru lumea de afara el este un mare antrenor;la mai multe si mai mari nea Mircea,ignora stelismul din fotbal si din politica,pt cine gindeste esti un mare antrenor,un fost mare jucator si un mare caracter..saru-mina..!

Vezi toate comentariile (109)
Comentează