GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL

"Galacticul" de peste Ocean » Românul Erhardt Kapp a jucat la New York Cosmos cu Beckenbauer şi a fost coleg de cameră cu Neeskens

Erhardt Kapp, românul din defensiva celebrei echipe New York Cosmos, la începutul anilor '80 +6   FOTO
Erhardt Kapp, românul din defensiva celebrei echipe New York Cosmos, la începutul anilor '80

Articol de - Publicat vineri, 06 iulie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 06 iulie 2012 14:52

Plecat din ţară la şase ani, Kapp a ajuns în Statele Unite după o scurtă escală în Germania. A jucat în ultima mare echipă a celor de la Cosmos, precum şi la “naţionala” americană, alături de care a participat la Jocurile Olimpice.

Tribunele freamătă. Pe teren intră "Kaiserul" Beckenbauer, acompaniat de ropote de aplauze. Lumea e în picioare, scoate chiote ascuţite: e urmat îndeaproape de Johan Neeskens. Pare începutul finalei "Mondialului" din ’74, cu eroii în prim-plan. Dar ceva atrage atenţia: ambii sînt îmbrăcaţi la fel. Nici ambianţa nu este aceeaşi, deşi stadionul e la fel de impunător ca Olympiastadion.

Soluţia e aşternută pe tricouri: "Cosmos". Arena? "Giants". Foşti rivali, aflaţi pe finalul carierei, sînt unul lîngă altul. Aşteptînd fluierul de start, se sfătuiesc cu un al treilea personaj, mai puţin cunoscut.

Der Herr aus Fîntînele
Îl cheamă Erhardt Kapp, e fundaş şi coleg cu cei doi. După numele cu sonoritate germană, te gîndeşti din nou la finala CM. Rădăcinile sînt corecte, nu şi locul de provenienţă. "Sînt născut la Engelsbrunn, lîngă Arad, în '59", îşi începe povestea Kapp, la aproape trei decenii după ultimul joc la Cosmos.

Engelsbrunn, adică Fîntînele, un sat de cîteva mii de suflete. Continuă : "Am plecat de mic din România, la şase ani. Părinţii sînt de origine germană. Am profitat de o loterie şi am ajuns la Koln. După doar un an, am luat drumul Americii. N-a fost greu, aveam deja rude acolo".

Draftul Magic
Crescut la cîţiva paşi de UTA anilor ’60, Kapp nu a putut sta departe de fotbal. Ajuns în SUA, a început să joace la Blau-Weiss Gottschee. O trupă a imigranţilor germani, denumită astfel după o zonă istorică a Sloveniei, ocupată în trecut de nemţi.

Drumul către soccerul mare a fost scurt: "Acolo am făcut primii paşi, dar aprofundarea a venit la Universitatea din Connecticut. După două-trei sezoane în care eram printre cei mai buni, a venit şi anul '81. Am fost unul din cei 11 norocoşi, «drăftuit», cum se zice aici. Am făcut pasul de la o echipă de puşti la una de coloşi. Cosmos!"

Cu "Kaiserul" în vestiar
Ce reprezenta echipa pentru fotbalul american? "Avea o politică spectaculoasă, aducea vedete din Europa şi America de Sud, aflate la a doua tinereţe. Un succes incredibil la început, au venit Pele, Beckenbauer şi italianul Chinaglia. De la 3-4 mii de fani, se ajunsese la o medie de aproape 50.000 de spectatori pe meci!".

Vestiarul era un fel de "hall of fame": "Cînd am ajuns, vedetele erau Neeskens, Chinaglia, Rijsbergen sau Francois Van der Elst. Apoi, au revenit Carlos Alberto şi Beckenbauer, ambii campioni mondiali. Cu «Kaiserul» eram prieten, doar vorbeam aceeaşi limbă!"

Poveşti cu Neeskens
Kapp a avut o relaţie specială cu Neeskens. "Eram colegi de cameră. Nedespărţiţi", rememorează Erhardt. "E dificil să selectez o poveste, deoarece aş putea scrie o carte din aventurile mele cu Johan. Totuşi, îmi aduc aminte de o deplasare la Lille. Era recunoscut peste tot! Abia ieşiţi în stradă, că deja săriseră cîţiva admiratori pe noi, dornici de autografe. Peste doar cinci minute, în jurul nostru era un mănunchi de oameni, aproape 50 de persoane. Unul dintre ei ne-a dus la un restaurant, plătindu-ne masa. De parcă nu era destul, la final am primit şi cîte o şampanie."

Olimpiada şi indoor
În 1983, Erhardt a părăsit formaţia " galactică". Dezamăgirea a fost atenuată rapid. "Am debutat la naţionala Statelor Unite, cu care am participat şi la Jocurile Olimpice din '84. Practic, am combinat două experienţe unice în viaţă într-un singur moment." Iar plecarea de la Cosmos a fost de bun augur. Liga nord-americană de fotbal s-a desfiinţat. "Banii au fost aruncaţi pe vedete, pierderile erau semnificative. S-a ajuns la colaps". Kapp a început o carieră de fotbal în sală, încununată de succes - a jucat pînă la retragere, în 1990, la Pittsburgh Spirit şi L.A. Lazers.

Cosmos, echipa starurilor din SUA
New York Cosmos a fost o formaţie fondată în 1971. Preluată imediat de gigantul Warner Communications, a transferat vedete pentru a populariza "soccer-ul" în SUA. Printre jucătorii aduşi pe bani mulţi s-au numărat Pele, Beckenbauer, Carlos Alberto, Neeskens sau Rijsbergen. S-a desfiinţat în 1985, la cîteva luni după dispariţia campionatului nord-american de fotbal.

Incredibila revedere
Kapp a avut parte de o mare surpriză în urmă cu cîţiva ani. "Fiul meu, Alex, este portar. Era coleg de echipă cu Daniel, fiul unui fost coleg de la Cosmos, David Norris. Nu mă mai văzusem cu tatăl lui de peste 20 de ani." Cum s-au reîntîlnit? "Daniel şi mama sa au venit la noi acasă. Au văzut o poză cu Cosmos. «Ce drăguţ!», a exclamat femeia. «Şi bărbatul meu a jucat acolo». Cînd am aflat cine este soţul ei, am rămas mască", povesteşte Kapp. Întîmplarea a fost prezentată chiar şi în NY Times!

Antrenor şi patron de magazin
În prezent, Erhardt Kapp deţine un magazin cu articole sportive. În plus, este antrenor de copii şi juniori, realizînd dese tabere în Statele Unite. "Din păcate, ne pierdem copiii pe la 12-14 ani, cînd îşi dau seama că e destul de greu să joci fotbal", se plînge fostul jucător.

"Fotbalul e mult mai iubit în America decît acum cîteva zeci de ani. Copiii îşi urmăresc idolii la TV, sînt mai aproape de fenomen" (Erhardt Kapp)

"Neeskens era fabulos. La o deplasare în China, a făcut un meci incredibil, deşi îi era rău şi nu mîncase aproape deloc în ultimele zile" (Erhardt Kapp)

"În România, mama era vînzătoare. Tata lucra la fabrica «Libertatea», din Arad, la echipa căreia juca şi fotbal. Acolo am văzut primele meciuri" (Erhardt Kapp)

1 milion de dolari era salariul anual al lui Pele la Cosmos. În banii actuali, se ajunge la suma de 6 milioane $. Majoritatea străinilor aveau peste 500.000 $

39 de ani au trecut de la ultima vizită a lui Erhardt Kapp în România

CV / Erhardt Kapp
Născut: 16 iunie 1959, Fîntînele, Arad. Post: fundaş. A jucat la: Blau-Weiss Gottschee (juniori), Universitatea din Connecticut (juniori), New York Cosmos (1981-1983), Pittsburgh Spirit (1984-1986), Los Angeles Lazers (1986-1990). Naţională: 5m / 1g. Selecţionat la JO din 1984.

Colegii lui Kapp

FRANZ BECKENBAUER (67 de ani)
- Kaiserul fotbalului german, unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume
- Campion mondial ca jucător în 1974 şi ca antrenor în 1990, ambele cu Germania
- A jucat la N.Y.Cosmos 132 de partide (21 de goluri) în perioada '77-'80 şi în '83

JOHAN NEESKENS (61 de ani)
- "locotenentul" lui Cruyff la Ajax şi la "naţionala" Olandei, dublu vicecampion mondial cu Olanda în '74 şi '78
- a jucat la N.Y. Cosmos 94 de partide (17 goluri) în perioada '79- '84

GIORGIO CHINAGLIA (decedat la 1 aprilie 2012, la 65 de ani)
- fost internaţional italian, atacant de clasă
- a jucat la N.Y. Cosmos 234 de partide în perioada '76-'85 ;i a marcat 243 de goluri, fiind golgeterul all-time al Ligii nord-americane de soccer

Alţi români care au făcut carieră în SUA
Nume: Sport, Echipă
Ghiţă Mureşan: Baschet, Washington Bullets
Zoltan Mesko: Fotbal american, New England Patriots

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (4)
cordos_eu
cordos_eu  •  06 Iulie 2012, 23:00

pai e etnic german, dar e roman ca nationalitate. ce naiba?

titiduru22
titiduru22  •  06 Iulie 2012, 22:31
Postat de victor_gavcelta pe 06 Iulie 2012, 17:55

@drack009 S-a născut în România. Mai precis în Fântânele, jud. Arad. Omul este saș 100%.

Daca nu este oltean si n-are resturi de praz printre dinti nu se pune...

victor_gavcelta
victor_gavcelta  •  06 Iulie 2012, 17:55

@drack009 S-a născut în România. Mai precis în Fântânele, jud. Arad. Omul este saș 100%.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează