Articol de Viorel Tudorache - Publicat duminica, 04 decembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 04 decembrie 2011 11:25
Fostul internaţional îşi aminteşte satisfacţia primului trofeu de cel mai bun fotbalist român, cîştigat în faţa lui Boloni şi Ştefănescu, îl vede pe Dan Petrescu antrenorul anului şi povesteşte cum şi-a cumpărat din banii de colinde primele ghete de fotbalist.
Gică Hagi se dedică 24 de ore din 24 proiectului său de la Academia de fotbal care-i poartă numele. Are fotbalul în sînge, nu poate trăi fără el. Visează ca într-o zi puştii pe care îi şlefuieşte la Constanţa să facă autoritar legea în fotbalul românesc şi să revitalizeze "naţionala".
"Totul e să crezi şi să fii competitiv"
- Gică, eşti mulţumit de rezultatele Academiei în cei trei ani de la înfiinţare?
- Da, s-a muncit bine şi am reuşit ca într-un timp foarte scurt să devenim cei mai buni din ţară. Ne mai trebuie încă trei ani pentru a fi foarte puternici. Există material uman bun în România, dar mediul în care se formează juniorii nu e propice.
- Nu e greu pentru o Academie să reuşească fără un club mare în spate?
- Nu în cazul meu, pentru că am eu un nume mare. Cred că e suficient, nu? Totul e să crezi şi să fii competitiv.
- De ce n-ai vrut pînă acum să te asociezi cu nimeni la Academie?
- Deocamdată nu, pe viitor vom vedea. Important e să fie cineva serios şi puternic.
- Ştiu că Vasile Turcu era dispus.
- Nu dau nume.
"Eu mai critic, dar nu jignesc"
- Cum se împacă investiţia ta cu climatul negativ din fotbalul românesc?
- E o situaţie de moment, nu asta ne caracterizează. Cred că lucrurile se vor lămuri. Eu sînt altfel. Trebuie să ieşim din imaginea actuală, cu limbaj agresiv. Şi eu mai critic cîteodată, dar nu jignesc niciodată. Atuul meu e că am crezut mereu în mine. Îmi creez idealuri, dorinţe pe care încerc să le ating.
- Crezi că Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir vor demisiona din cauza problemelor cu DNA?
- Nu ştiu, sînt lucrurile lor. Mircea Sandu e un conducător care a făcut performanţă foarte mare la nivel internaţional. Pe plan intern trebuia să fie mai atent. E foarte bun conducător, născut să fie preşedinte. Toţi avem însă bune şi rele. Nu sîntem perfecţi. Trebuie să avem grijă ce construim.
"Eram preocupat să mă impun în colectiv"
- Cum trăiai sfîrşitul de an cînd jucai şi începeau anchetele pentru desemnarea celui mai bun fotbalist?
- Eram preocupat tot timpul să fac ce-mi stă în putinţă pentru a fi cel mai bun, să fiu important în colectiv. Dacă aveam realizări, la finalul anului venea şi premiul.
- Îţi mai aminteşti primul trofeu de cel mai bun fotbalist român?
- Cum să nu, l-am cîştigat în 1985, la 20 de ani. Jucam la Sportul Studenţesc şi fusesem golgeterul campionatului. Am simţit o mîndrie deosebită, m-a făcut şi mai puternic. Satisfacţia a fost atît de mare pentru că jucam doar de un an la seniori şi am reuşit să mă impun. Mi-amintesc că le-am luat faţa atunci unor fotbalişti consacraţi precum Costică Ştefănescu, Boloni sau Silviu Lung.
- Ce înseamnă pentru tine cele şapte trofee de cel mai bun fotbalist român?
- Ca să rezum, mi-a plăcut fotbalul-spectacol. L-am jucat să cîştig şi pentru spectatori. L-am terminat cum trebuie, cu un stadion plin cu 60.000 de oameni. Asta e mulţumirea mea. Cu pozele şi filmele meciurilor rămîn cînd îmbătrînesc. Sînt amintiri frumoase, am la ce să mă uit.
Primele ghete: Adidas, dar second-hand
- Îţi plăceau sărbătorile de iarnă cînd erai copil?
- Cum să nu. Atunci îmi făceam bugetul pe tot anul viitor, pînă la Revelion mergeam cu colindul peste tot. Cu sorcova nu prea îmi plăcea, doar în familie. Îmi amintesc că pe la 12 ani din banii strînşi cu colindele mi-am luat prima pereche de ghete de fotbal. Am dat 100 de lei pe ele, erau Adidas, dar nu erau noi. Le-am vopsit cu pensula şi le-am făcut ca noi. Am jucat cu ele pînă la 14-15 ani, cînd am ajuns la lotul naţional de juniori.
- Pe cine vezi favorită în Dinamo-Steaua?
- E un derby de tradiţie, care nu are o favorită certă. Orice e posibil, toţi vor să arate că sînt mai buni în astfel de meciuri. Poate gazdele să aibă un mic avantaj terenul propriu şi publicul. Dinamo e constantă în joc şi rezultate, iar Steaua e imprevizibilă şi poate face oricînd un meci extraordinar.
" Dan Petrescu, antrenorul anului"
Hagi nu oferă un nume pentru titlul de cel mai bun fotbalist al anului 2011 în Ancheta GSP: "Nu e nimic evident. Poate fi Săpunaru, care a făcut eventul şi a cîştigat Europa League cu Porto, Chivu pentru nivelul la care joacă, Dănciulescu, care a depăşit cota 200 de goluri în Liga 1, sau Torje, pentru ascensiune". "Regele" e însă ferm cînd vine vorba despre antrenorul anului: "Dan Petrescu, a mers numai în sus la Kuban Krasnodar".
"Cred că m-am născut bun. Am fost plin de talent, dotat de la mămica. La asta s-au adăugat forţa, ambiţia şi faptul că nu mă mulţumesc niciodată cu am realizat ieri"
"Nu ştiu ce voi face anul viitor. Pînă în primăvară sînt aici, la Academie. Să se ridice Viitorul la nivelul meu şi mai vedem. Într-o zi voi fi iarăşi pe prima scenă"
"Cînd am plecat la drum nu m-am gîndit în cît timp îmi voi recupera investiţia de 10 milioane de euro. M-a interesat cît de solid e proiectul, apoi restul vine de la sine"
"Nu vreau să ştiu ce se întîmplă mîine pentru că îmi plac provocările. Nu-mi plac cadourile, lasă-mă să descopăr, să fiu motivat"
"În 2020, 10 jucători de la Academie vor fi în circuitul echipei naţionale. Atunci vom avea şanse să facem performanţe încă 10 ani"
"Eu sînt fan Steaua, am jucat cel mai puţin în Ghencea dintre jucătorii mari, dar am marcat cel mai mult. Ăsta sînt şi nu mă schimb" (Gheorghe Hagi)
Hagi resimte criza financiară: "Sper să termin Academia în 2012 sau 2013"
Conform proiectului iniţial, baza sportivă de la Ovidiu trebuia finalizată anul acesta, dar clădirile sînt încă şantier. "Sînt singur, iar criza a întîrziat planul", explică "Regele"
Gică Hagi a prezentat ieri realizările Academiei sale de fotbal, pe care a înfiinţat-o în 2009. La ora 11:00, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile a făcut împreună cu jurnaliştii un tur al bazei sportive din localitatea Ovidiu, situată la vreo 10 kilometri de Constanţa.
Un fel de vizită de lucru. În mod normal, dacă lucrurile s-ar fi derulat conform planurilor iniţiale, Hagi trebuia să fi tăiat anul acesta panglica Academiei. Pînă acum, "Regele" a investit patru din cele 10 milioane de euro, valoarea totală a megaproiectului, dar mai are mult de lucru.
Şantierul înconjoară încă cele 9 terenuri pe care se antrenează cei peste 300 de juniori. "Sper să finalizăm în 2012 sau 2013 clădirile în care vor fi hotelul, birourile, vestiarele sau sala de sport. Sîntem în întîrziere, dar ce să fac? Sînt singurul care bag bani şi trăim în România, iar criza financiară se resimte ca peste tot în Europa. Ideal e că am terminat terenurile şi au unde să se antreneze copiii", a explicat Hagi.
Planuri de Liga 1
Hagi nu dezarmează. "Aici vom organiza turnee internaţionale. La terenul principal vom construi o tribună de vreo 3.000 de locuri şi poate vom şi juca pe el o perioadă în Liga 1, dacă promovăm anul viitor. Avem nocturnă, parcări, condiţii minime cerute de FRF. Voi face aici şi un muzeu cu toate trofeele mele", e optimist "Regele".
Camere fără TV şi prize
Gică a dezvăluit şi un aspect inedit din organizarea cantonamentului: "Camerele juniorilor nu vor avea televizor şi prize de curent. Acolo doar se odihnesc şi pot citi. Pentru Internet şi TV există un spaţiu comun, asta pentru a evita izolarea de grup. Am văzut asta în străinătate. Stingerea va fi la ora 22:00. Şcoala e obligatorie, dar nu ne interesează foarte mult notele juniorilor, ci doar ca aceştia să aibă un comportament adecvat".
Case Brescia, Barcelona, Madrid
În jurul Academiei Hagi, societatea de la care fostul mare fotbalist a cumpărat terenul construieşte un complex select de vile, denumit Sport Residence. Interesant este că sînt trei proiecte de case, intitulate Brescia, Barcelona şi Madrid, trei dintre echipele la care a evoluat Gică. "Nu am nici o legătură cu firma care construieşte vilele", a menţionat Hagi. Preţul caselor: Brescia, 60.000 de euro, Barcelona, 72.500 de euro şi Madrid, 85.000 de euro.
"Regele" vine la Recurs
Alături de Ion Pîrcălab, fost fotbalist emblematic al "cîinilor roşii", Gică Hagi va fi prezent luni, de la ora 22:30, la Recursul etapei, pe GSP TV. Ovidiu Ioaniţoaia şi invitaţii săi vor diseca derby-ul Dinamo-Steaua în timp ce telespectatorii pot adresa pe recursul.ro întrebări pentru invitaţi, avînd şansa să cîştige tricourile celor două mari rivale.