GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Gheorghe Berceanu, fostul campion la lupte greco-romane, transmite un mesaj statului: "Lăsaţi-ne rentele!"

Gheorghe Berceanu
Gheorghe Berceanu

Articol de - Publicat luni, 17 mai 2010 00:00

Gheorghe Berceanu e în spital, unde încearcă să scape de operaţia de hernie de disc. Fostul multiplu laureat olimpic, mondial şi european la lupte greco-romane nu concepe ca statul să reducă veniturile campionilor.

I se spunea "Hercule de buzunar". În anii '70 era stăpînul lumii la greco-romane, categoria 48 de kilograme. De cîteva zile e în Spitalul Militar Central, sub tratament. A venit cu dureri mari de spate, nici nu mai putea să meargă.

"Mă ajunge bătrîneţea"
Avea doar 1,50 m şi 48 de kilograme, dar la un antrenament făcea zeci de repetiţii ridicînd la piept haltera de 75 de kilograme. A aruncat de mii de ori manechinul sau adversarii. N-a avut niciodată probleme. Acum, la 61 de ani, l-a lovit o hernie de disc. Fostul luptăor al Stelei povesteşte aproape amuzat: "Mă duceam la Naţionalele de la Turnu Severin, cu trenul. Am încercat să ridic un geam şi, ori că era mai înţepenit, ori că poziţia era proastă, am simţit un junghi la spate. După cîteva zile am ajuns aici, la spital. Fac perfuzii, iau medicamente, sper să scap fără operaţie. M-a ajuns şi pe mine bătrîneţea".

Îi e frică de injecţii
A luptat cu zeci de adversari şi i-a învins pe toţi. Totuşi, lui Berceanu îi este frică de injecţii. Îl dă de gol asistenta Mariana Capotă: "Trebuie să-i fac cîte un calmant şi e nevoie de ceva timp să-l conving că e spre binele lui".

Şi medicul Cristian Năstase îl cam ceartă: "Nu e deloc cuminte. Are şanse bune să scape de operaţie. Pentru asta, trebuie să stea întins pe pat sau în picioare, dar nu are voie în şezut. Însă de cîte ori intru în rezervă, numai aşa îl găsesc. E ca o sfîrlează, n-are linişte, umblă tot timpul pe aici". Berceanu rîde: "Gata, mă potolesc. Aş face orice să evit operaţia. Mi-e frică rău, dar dacă nu e altă soluţie, o s-o fac şi pe asta".  

"Nu mai înţeleg democraţia asta!"
În Rezerva 1 a Secţiei de Neurochirurgie, Berceanu e o mică vedetă de cînd ceilalţi bolnavi au aflat că îl au coleg pe fostul mare campion olimpic, mondial şi european. A rămas un modest. N-a spus nimănui cine este. Glumeşte: "Sînt şi deghizat, cu părul ăsta alb. Celor care îmi spun că am îmbătrînit le răspund că aşa e moda, că am fost la stilist"

Pe lîngă hernia de disc, Berceanu mai are o problemă: "Nu mai înţeleg democraţia asta. Am auzit că vor să ne ia rentele viagere, celor care am fost campioni. Eu am şi pensie de colonel, e bunicică, dar ce să se facă unii foşti campioni olimpici care au doar 6-700 de lei pensie? Plus că vor să ne umble şi la pensii. Gata, nu mai e nevoie de noi?". 

"Ar fi ruşinea lumii să ni se taie rentele viagere. Sîntem vreo 300 de foşti campioni olimpici, mondiali şi europeni, dar am făcut mai mult pentru România decît toţi ambasadorii" 
Gheorghe Berceanu, fost campion olimpic greco-romane

Învins doar de două ori în carieră
Gheorghe Berceanu e o legendă a sportului românesc. În perioada '69-'76 a cîştigat un titlu olimpic, trei europene şi două mondiale. A pierdut doar de două ori. În '73 a făcut hepatită. A stat un an şi a revenit în '75. A mers imediat la Mondiale, unde a pierdut în finală la rusul Zubkov. Ghinionul l-a lovit iar în '76, cînd s-a operat de menisc. Cu doar două luni înainte de Olimpiada de la Montreal, a reintrat pe saltea. A fost descalificat în finala cu rusul Simakov. "Am fost furat. Arbitrii m-au descalificat fără motiv. Atunci, ruşii se băteau la numărul total de medalii cu americanii. Noi am fost trei români în finalele de la greco-romane, eu, Rusu şi Gingă. Toţi am pierdut titlul olimpic împotriva unor sovietici", spune Berceanu.

Campion naţional, interzis la Mondiale
În '77, Berceanu s-a retras. La propunerea unui fost adversar şi prieten, dinamovistul Ion Gilu, s-a reapucat de lupte în '83. "Făcusem pariu pe o ladă de bere că ies iar campion naţional. Am reuşit, după 6 ani de pauză. Am vrut să merg şi la Mondiale, să mă verific pentru Olimpiada din '84. Dar Federaţia a decis să-l trimită pe vicecampionul naţional, că era mai tînăr. «Tu, Gică, o să mergi la turneele internaţionale» mi s-a spus. Şi, la primul turneu, în Finlanda, i-am intrebat dacă merg. «Gică, ne pare rău, dar aia nu te-au pus pe listă». Atunci mi-am dat seama că-şi bat joc de mine şi am renunţat definitiv", povesteşte amar "Hercule de buzunar", care este membru în Biroul Federal la lupte. 

Campion naţional, interzis la Mondiale
În '77, Berceanu s-a retras. A revenit în '83 şi a cîştigat iar titlul naţional. "Am vrut să merg şi la Mondiale, dar Federaţia l-a trimis pe vicecampionul naţional, că era mai tînăr. «Tu, Gică, o să mergi la turneele internaţionale» mi s-a spus. Dar la primul turneu mi-au zis că nu m-au trecut organizatorii pe listă. Mi-am dat seama că-şi bat joc de mine şi am renunţat", povesteşte amar "Hercule de buzunar", acum membru în Biroul Federal la lupte. 

"Domnul Berceanu poate scăpa de operaţie, dar nu prea e cuminte. Îi spun să stea doar în picioare sau culcat, dar mereu îl găsesc în şezut"
Cristian Năstase, specialist neurochirurg

Carte de vizită
Gheorghe Berceanu
Data naşterii: 28. 12. 1949
A făcut lupte greco-romane la Electroputere Craiova şi la Steaua
Campion olimpic în '72, vicecampion olimpic în '76
Campion mondial în '69 şi '70, vicecampion mondial în '75
Campion european îm '70, '72, '73
Campion naţional de 8 ori

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (9)
 •  29 Aprilie 2013, 00:35

gica berceanu a fost un sportiv exceptional,o adevarata fala pentru romania.nu va atingeti de pensia lui.el merita cu prisosinta tot ceeace i se da.george marmara

 •  12 Martie 2012, 20:47

e normal ca tineretu in ziua de azi nu vrea sa faca sport , ca sa ajungi campion olimpic trebuie sa muncesti toata viata ta , si ma intreb .....pentru ce ? statul roman nu valoreaza ce are , rusine rusine si rusine .

 •  11 Septembrie 2011, 09:55

MULT RESPECT PENTRU FOSTII MARI CAMPIONI AI ROMANIEI

Vezi toate comentariile (9)
Comentează