Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 03 februarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 februarie 2012 13:45
"Regele" are la Academie un nucleu de 10 jucători pentru care garantează că vor ajunge fotbalişti de top, la nivelul "naţionalei". Evită nominalizările, dar rosteşte pînă la urmă chiar şi un nume: Ionuţ Vînă (17 ani), om de lot naţional de juniori şi debutant în liga secundă la 16 ani, pentru Viitorul.
Duminică, Gheorghe Hagi, Regele fotbalului românesc, împlineşte 47 de ani.
"Regele" are la Academie un nucleu de 10 jucători pentru care garantează că vor ajunge fotbalişti de top, la nivelul "naţionalei". Evită nominalizările, dar rosteşte pînă la urmă chiar şi un nume: Ionuţ Vînă (17 ani), om de lot naţional de juniori şi debutant în liga secundă la 16 ani, pentru Viitorul.
Duminică, Gheorghe Hagi, Regele fotbalului românesc, împlineşte 47 de ani.
E meciul "tricolorilor" cu ucrainenii de la Krivbas, iar afară s-a aşezat un frig pătrunzător şi bate un vînt de-ţi şfichiuie obrajii. Puţinii oficiali şi spectatori s-au aciuat în micuţa tribună închisă a arenei din Belek, suflet în suflet, punîndu-se la adăpost de vremea neprietenoasă.
Un singur om caută însă traseul invers, de la căldură către gradele cu minus de afară. Se înfofoleşte straşnic cu o geacă albastră purtînd însemnele Viitorului Constanţa, îşi trage fesul şi gluga pe ochi şi dispare într-o secundă: "Mă duc să stau aici, lîngă gard, să-i aud pe băieţi ce mai strigă, ce vorbesc între ei, poate mai învăţ şi eu ceva!". Pe gazon se produc Dragoş Grigore, Marinescu, Grecu sau Goga, iar tipul care vrea să stea aproape de suflul jocului lor a scos lumea în stradă cu geniul său fotbalistic de neegalat. Se numeşte Gheorghe Hagi.
- Gică, mă întreb ce ai mai putea învăţa tu din fotbal, mai ales de la băieţii aceştia care abia încearcă să scoată capul la echipa naţională.
- Nu se pune aşa problema. La fiecare meci ai ceva de învăţat. Vezi un jucător, surprinzi o execuţie, observi un sistem interesant. Se produce un cumul de atîtea situaţii încît oricînd îţi poţi alunga nişte dubii sau ajungi să te îmbogăţeşti cu o idee, pe care apoi s-o pui în aplicare în munca ta.
- Faci în mod constant treaba asta, să urmăreşti chestii de amănunt la fiecare partidă, sau ocazional?
- Uite, de exemplu am fost recent în concediu în Germania, unde am petrecut mult timp şi am avut ocazia să văd atent Bundesliga. Toate meciurile! Recunosc că era un campionat pe care nu-l urmăream în mod deosebit. Dar am descoperit acum lucruri interesante la Dortmund, la Monchengladbach şi m-a cucerit atmosfera de pe stadioanele de acolo. E un fel de a învăţa al unuia care era cu ochii în special pe Real, pe Barcelona, unde am crescut şi am jucat.
"Nu vreau ca fi-miu să fie exact ca mine"
- Te mai regăseşti în atmosfera vestiarelor de azi?
- Se schimbă freza, cămaşa, pantalonii, dar la mine nu se schimbă regulile. Eu cred că o persoană care vrea să facă performanţă e ambiţioasă, consideră fotbalul hobby-ul numărul unu, ştie să gestioneze inteligent celelalte 22 de ore ale zilei în care nu e la antrenament sau la meci. Nu ştiu cu ce freză aş umbla azi ca jucător sau unde mi-aş trage un tatuaj, dar sigur e că aş avea aceleaşi principii. N-o să vreau niciodată ca fi-miu să fie ca mine. Doar mi-ar plăcea să păstreze regulile. Încerc să-l educ şi-l las să prindă ce doreşte şi să facă ce-i mai bine pentru el.
- Cum arată omul Hagi la 47 de ani?
- Un om la casa lui, împlinit, responasbil şi dornic să scoată ceva din tinerii cu care ne-am angrenat în proiectul Academiei. Şi un om care ştie exact ce vrea, care are deja perspectiva a ceea ce va face şi la 50 de ani, să spunem.
- Şi ce va face?
- Am un proiect nou, care sper să arate bine. Nu pot spune deocamdată despre ce e vorba, sîntem la început de drum, trebuie să dezvolt conceptul propus şi-l voi anunţa la momentul oportun. Deocamdată, ne consolidăm cu Academia, sîntem cei mai buni de pe piaţă, cîştigăm turnee la toate categoriile de vîrstă şi creştem cu mentalitate de învingători.
"Îmi trebuie cinci minute să citesc un jucător"
- La o selecţie, cît timp îţi ia ca să-ţi dai seama de potenţialul unui puşti?
- Cinci minute! Am criterii foarte clare şi important e să-ţi sară în ochi cu o calitate. Trebuie doar să ştii la ce să te uiţi. Apoi, în următoarele şase luni ai posibilitatea să-l cunoşti, să afli ce-i pe dinăuntru. În general, e greu să mă înşel în aceste evaluări. Sigur, nu sînt perfect, dar cred că 8 din 10 îi ghicesc repede şi corect cam ce le poate pielea. Am darul ăsta de a vizualiza imediat jucătorii, de a le citi orientarea în spaţiu, de a ţine minte foarte bine amănunte legate de fiecare. Păi, eu şi acum am în cap întîmplări şi meciuri cu colegii mei de pe la 14 ani! Ăsta sînt, un cusurgiu, în sensul că îmi place să urmăresc jucătorii, să văd cu ce sînt dotaţi şi ce le lipseşte, să analizez şi, acolo unde se poate, să ajut pe fiecare pentru a deveni mai bun, mai competitiv.
- Eşti în grafic cu predicţia că, în maximum zece ani, osatura echipei naţionale va veni de la Academie?
- Am în momentul ăsta un grup de 40 de jucători foarte buni, din care e imposibil, dar imposibil!, să nu iasă 10 de clasă. Dar îi las să vorbească pe teren şi le-am explicat şi lor ce am învăţat eu de la Cruyff: prima pagină a ziarului o faci doar tu, prin rezultate, nu prin vorbe. Fă performanţă şi prima pagină e a ta!
- Ne dai un nume care să însemne pariul special al lui Hagi pentru următorii ani?
- Nu e cazul să intru acum în discuţii individuale, fiecare e capabil. Dar îmi vine aşa, în minte, numele lui Vînă, care a debutat în liga secundă la 16 ani.
"Bumba e doar la micul dejun"
- Ce părere ai despre copilul ăsta, Bumba, care a avut o explozie fantastică în ultimul an?
- A luat doar micul dejun, ca să zic aşa! Mai are pînă să devină fotbalist mare. Sînt multe examene de trecut, va fi din ce în ce mai greu. Cine are talent, răzbeşte mai uşor, dar nu va fi simplu să se menţină la acelaşi nivel. Respectul celorlalţi îl va cîştiga în competiţie, trebuie să aibă mare grijă de drumul său.
- Crezi că "naţionala" e înscrisă în momentul ăsta pe drumul cel bun?
- La întrebarea asta trebuie să răspundă selecţionerul. Are puterea de decizie, gîndurile sale. E o întrebare periculoasă pentru mine. Sigur, eu am propria viziune, dar Piţi ţine acum frîiele. Prima condiţie e însă să avem încredere în echipa naţională, în inspiraţia antrenorilor, în munca jucătorilor. Oricum, trebuie să fim grijulii cu loturile de juniori, să construim echipe, să inventăm fotbalişti.
"Tănase e mai dinamic, mai bine pregătit"
- Cum ar arăta în versiunea lui Hagi finala ideală din acest an a Europa League? Steaua contra United, City, Atletico, Valencia?
- Ohoho! E cam greu să te opreşti doar la o echipă, sînt atîtea nume mari venite din Champions League! Acum, cînd te gîndeşti, poate părea imposibilă o asemenea finală, dar, pas cu pas, cine ştie dacă realitatea nu ne va oferi o surpriză plăcută? Sigur, o să fie dificil pentru Steaua în "dubla" cu Twente, mai ales că va fi primul meci oficial jucat în 2012. Dar, dacă-mi amintesc bine, cred că şi Supercupa Europei pe care am cîştigat-o cu Steaua în '87, contra lui Dinamo Kiev, am luat-o în aceleaşi condiţii. Deci e dovedit că orgoliul suplineşte uneori lipsa meciurilor oficiale.
- Tănase a arătat un început de an excelent şi la echipa naţională, şi la Steaua. Un semn bun pentru startul din Europa League!
- Parcă e mai bine pregătit, e mai dinamic, rezistă mai mult. E jucătorul care poate face diferenţa dintr-o fază. Iar faptul că în tribună vor fi 50.000 de oameni va însemna pentru fiecare un plus, o responsabilitate, iar publicul va avea grijă să împingă echipa de la spate.
"Mi-ar plăcea să văd un top 100 cu golurile lui Hagi"
- Vei prelua banca tehnică a Viitorului dacă echipa promovează în liga întîi la vară?
- Mai vedem ce se întîmplă la noi, ce se întîmplă la alţii şi vom decide. Deocamdată trebuie să ne facem treaba bine la club. Dacă vrei să fii cel mai bun, trebuie să-i găseşti pe cei mai buni, iar selecţia devine criteriul vital. Au fost doi ani grei pînă acum, ne-am pus pe picioare, iar de acum încolo lucrurile ar trebui să fie ceva mai simple. Pentru că dacă ai mecanismul pregătit, el se învîrteşte mai uşor, doar să fii atent să nu comiţi greşeli, să-ţi păstrezi direcţia.
- Steaua mai e o tentaţie pentru tine? Becali a spus că greşeala cea mai mare făcută la club a fost că s-a certat cu Hagi.
- Da. Şi? Eu ce să spun? Bine că şi-a dat seama!
- Ce-ai zice, pentru final, de un top 3 al celor mai dragi goluri din cariera ta?
- Nu-mi cere asta! Mi-e imposibil! Dar chiar mi-ar plăcea să existe un top 100 al celor mai frumoase reuşite ale lui Hagi din cele peste 300 din carieră. Am dat cu stîngul, cu dreptul, cu capul, de la jumătatea terenului, din 30 de metri, din lovitură liberă sau din acţiune. Cum să aleg mai întîi? Şi nici n-am fost eu om de careu! Am marcat cam mult pentru un decar.
"Mă simt slab în politică"
Hagi recunoaşte că, de-a lungul ultimilor ani, a fost momit spre politică de mulţi oameni interesaţi să-şi lege partidele de numele şi imaginea lui: "Nu mă pricep la lucrul ăsta, aşa că nu mă bag. Mă simt slab în politică. Eu fac doar politica sportului, un segment social care crează ambasadori adevăraţi pentru România. Sigur, îmi place să mă implic în proiecte care ajută promovarea ţării, aşa cum e cel legat de turism".
"Ne place, nu ne place, ţara trece printr-un moment greu"
"Regele" nu se sfieşte să vorbească despre frămîntările sociale din ţară, apărute la începutul acestui an: "Se aşează anumite lucruri şi trebuie să reîncepem o Românie care să performeze. Ne place, nu ne place, ăsta e adevărul: ţara trece printr-un moment greu, iar oamenii sînt de înţeles. Cînd eram în Italia, în Spania, în anii '90, lumea trăia momente asemănătoare. Ştiu ce înseamnă. Dar, în timp, lucrurile la ei au luat-o în sus şi aşa va fi, pînă la urmă, şi la noi".
"În Italia, Torje mai are nevoie de timp pentru a se adapta. Şi cred că nu-l ajută nici sistemul de la Udinese, nici postul pe care e folosit. El e jucător de bandă, e prea tînăr ca să-l pui în centru" (Gică Hagi)
CIFRELE LUI HAGI:
LA NAŢIONALĂ
18 ani şi 6 luni avea cînd a debutat la "naţională", pe 10 august 1983, la Oslo, în amicalul Norvegia - România 0-0
20 de ani avea cînd Mircea Lucescu l-a desemnat pentru prima dată căpitanul "naţionalei", la meciul România - Irlanda de Nord 0-1
65 este numărul banderolelor de căpitan purtate în cei 17 ani ca "tricolor"
6 turnee finale: trei CE ('84 Franţa, '96 Anglia, 2000 Belgia-Olanda) şi trei CM ('90 Italia, '94 SUA, '98 Franţa)
125 de selecţii, locul doi în topul all-time al "tricolorilor" cu cele mai multe prezenţe la lot, după D. Munteanu, 134 de selecţii
35 de goluri pentru "naţională", dintre care 26 în meciuri oficiale
17 meciuri jucate şi 3 goluri marcate la cele 6 turnee finale la care a participat
51 este numărul "naţionalelor" împotriva cărora a jucat
LA CLUBURI
17 ani, 7 luni şi 6 zile avea la debutul în Liga 1 (Farul Constanţa)
31 de goluri în 30 de meciuri a marcat pentru Sportul din postura de mijlocaş (1985/86)
6 trofee în 4 sezoane a cîştigat cu Steaua (1986-1990)
4.3 milioane de dolari a plătit Real Madrid pentru român în 1990
33 de fotbalişti au jucat şi pentru Barca, şi pentru Real, Hagi devenind nr. 20 în 1994
19 meciuri în 5 sezoane a pierdut Galatasaray, cu Hagi la timonă, în campionatul turc (1996-2001)
36 de ani avea cînd a devenit selecţionerul României
1 este locul ocupat de Viitorul Constanţa, echipa Academiei Hagi, în sezonul actual de Liga B
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”