GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV » Citeşte povestea unui fotbalist păcălit în România, dar ajuns idol în Anglia

Florin, în mijlocul fanilor +6   FOTO
Florin, în mijlocul fanilor

Articol de - Publicat vineri, 30 decembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2011 13:58

A fost un jucător bun la nivelul primei ligi din România, cu apariţii în tricoul mai multor echipe. Totul s-a schimbat cînd a fost înşelat la bani. A ales să plece în Anglia, unde a devenit un adevărat idol la o echipă din ligile inferioare

Florin Pelecaci se află în vacanţă, la Baia Mare. Acolo unde şi-a început şi cariera, sub Dealul Florilor. A ajuns apoi la Gloria Bistriţa, la Progresul Bucureşti şi Unirea Urziceni. Împrumutat de Bistriţa la Srem, în Serbia, a simţit gustul fotbalului din afara graniţelor. Aşa că plecarea la Diosgyor, în Ungaria, nu i-a dat mari bătăi de cap. S-a impus ca titular, iar totul mergea bine pentru el...

În loc de "Welcome"

- Florin, erai un jucător cu apariţii constante în prima ligă din România. Ai jucat chiar şi Ungaria. Cum ai ajuns în Insulă?
- E o poveste lungă. Evoluam la Diosgyori VTK, în ţara vecină, cînd cei de la Gloria Bistriţa mi-au propus să revin în România. Am acceptat, mai ales că îmi prezentaseră o ofertă mult mai atractivă faţă de salariul pe care îl cîştigam în acel moment.

- Şi de ce nu ai rămas?
- Nu te grăbi, imediat ajungem şi acolo. Am semnat contractul cu Gloria, dar, peste doar cîteva zile, oficialii mi-au transmis că au grave probleme financiare şi nu îmi pot oferi chiar suma stipulată în acte. Iar noul salariu era mult sub ceea ce cîştigam în Ungaria! Nu am fost de acord, aşa că am rupt contractul.

- De ce Anglia?
- De multă vreme mă gîndeam să plec acolo. O rudă apropiată, un verişor care locuia deja în Anglia, îmi spunea doar lucruri frumoase despre ţară, despre oameni... Aşa că am trimis un CV şi un DVD, am aşteptat, iar totul a fost spre binele meu. Jucînd mai întîi la echipe de nivel net inferior, am fost observat de Bath City, echipă care juca pe atunci în liga a şasea.

Imn, steag şi meci de retragere

- În sfîrşit, am ajuns la aventura engleză!
- Într-adevăr, aventură! Am început, după cum spuneam, din al şaselea eşalon. A fost un sezon excelent, echipa a promovat în liga a cincea. Cît despre mine? Am impresionat încă din primul meci. Să ştii că englezii nu apreciază doar forţa şi partea cantitativă, mă refer la goluri sau tacklinguri, ci şi cea calitativă.

- Cum te-au primit fanii?
- Absolut extraordinar. După prima partidă, cîţiva au venit la mine şi au cerut voie să-mi facă un steag al României cu numele meu. La meciul următor, îl agăţaseră în tribună. Mi-au făcut şi imn! În plus, la fiecare meci veneau cîte 1.500-2.000 de oameni, în condiţiile în care la Bistriţa, Urziceni şi Progresul jucam cu 500 de persoane în tribune.

- Ce te-a impresionat în primele săptămîni petrecute în Anglia?
- O, foarte multe. Cu toate că m-am adaptat rapid :) Totul este altfel. Pentru că nivelul unde jucam era semi-profesionist, oamenii mergeau la lucru, munceau, după care veneau la antrenament şi la meci. Şi puneau suflet. Puneau suflet în tot ce făceau. În plus, să nu crezi că liga a şasea din Anglia este o glumă! Eu zic că Bath City este cel puţin la nivelul celor de la FC Maramureş (n.r. echipă de liga secundă din România). Jucam meciurile în nocturnă, iar partidele de Cupă sunt ceva incredibil.

- Chiar, ai jucat în Cupa Angliei?
- Da, bineînţeles! O experienţă unică. Am fost ales şi cel mai bun fotbalist al rundei, ceea ce nu e puţin lucru. Am învins cu 5-0, iar eu am marcat cu un şut de la distanţă şi am dat două pase de gol. Apoi, am bătut-o pe Grimsby, care juca în League Two (liga a patra). Îţi spun, unica diferenţă între echipele din liga a cincea sau a şasea şi cele din eşalonul trei sau patru este de pregătire. Cu cît joci mai sus, faci mai multe antrenamente, eşti pregătit mai bine pentru 90 de minute de efort. În rest, nu sunt diferenţe atît de mari, de aceea FA Cup este denumită "competiţia surprizelor".

- Dacă spui că nu e o diferenţă uriaşă, de ce nu ai jucat la o echipă dintr-o ligă superioară? Vorbind strict financiar, ar fi fost foarte bine pentru tine...
-  Am fost dorit de echipe din liga a treia, League One, dar aveam o mare problemă. Şi această problemă mi-a atras şi despărţirea de Bath City. Nu aveam carte de muncă, eram plătit, dar nu aveam voie să semnez un contract. Pînă la un punct, cînd am fost nevoit să o fac, dar nu puteam. A fost şi momentul în care nu am continuat la această echipă.

- Cum au primit vestea fanii echipei?
- După ce fusesem declarat jucătorul sezonului, nu prea le-a convenit să plec. Clubul a ales să anunţe că eu voi pleca datorită salariului prea mic. Aşa că suporterii s-au hotărît să strîngă bani, doar-doar o să rămîn. Pînă la urmă, au văzut că nu se poate face nimic, aşa că au ales să îmi organizeze un meci "de retragere", apoi m-au chemat în mijlocul lor, au cîntat imnurile şi scandările pe care mi le făcuseră...

Apt pentru FC România

- A fost un moment greu pentru tine...
- Da, dar a trecut. Mi-a sărit în ajutor  Ionuţ Vintilă, un român din Londra. În urmă cu cîţiva ani, a înfiinţat, în cartierul Leyton, echipa FC România. Este o echipă formată în principal din jucători români, dar am avut şi străini, cum ar fi bulgari, un turc sau un spaniol. Cînd am ajuns acolo, erau în liga a doisprezecea (!), dar am promovat. Acum jucăm în eşalonul unsprezece, suntem pe locul trei, avem 90% şanse de a promova din nou.

- Care este obiectivul vostru?
- Sincer? Să jucăm cu FC România în FA Cup! Echipele de la nivelul al nouălea în sus au şansa de a juca în această competiţie. Dacă promovăm, vom fi extrem de aproape de vis. Cu toate acestea, putem ajunge acolo mult mai repede. Sunt şi aici destule echipe cu probleme financiare, aşa că s-ar putea face şi o rocadă.

- Între timp, ţi-ai rezolvat problemele cu cartea de muncă?
- Da, da, am reuşit şi asta. Acum, în paralel cu FC România, sunt profesor de sport şi fitness. Eu am terminat educaţie fizică şi management în sport la Baia Mare, aşa că am rămas în domeniu. În plus, în afară de meciurile de sîmbătă, joc şi într-un campionat privat, duminică, alături de o echipă formată din etnici turci. Alături de aceasta, voi pleca într-un turneu în Cipru, chiar în ianuarie. Să ştii că, din punct de vedere financiar, cîştig la fel de bine ca în liga a cincea!

"În fotbalul englez, se apreciază atît stilul pur britanic, cît şi calitatea. Un fotbalist tehnic este extrem de iubit de către fani" - Florin Pelecaci

24 de nivele fotbalistice există în Anglia. Orice echipă din ultimul eşalon poate promova pînă în Premier League

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”
Special
Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”
Se știe cine e primul plecat de la FCSB în iarnă: „Se duce la U Cluj, așa am auzit”
Superliga
Se știe cine e primul plecat de la FCSB în iarnă: „Se duce la U Cluj, așa am auzit”
Fără precedent! Discurs DEVASTATOR după un meci din Liga Națională: „Suntem neplătiți de 9 luni! Ne trezim noaptea și plângem. Distrugeți atâția oameni!”
Handbal
Fără precedent! Discurs DEVASTATOR după un meci din Liga Națională: „Suntem neplătiți de 9 luni! Ne trezim noaptea și plângem. Distrugeți atâția oameni!”

Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”


Comentarii (20)
ciupri_ioana_andreea
ciupri_ioana_andreea  •  31 Decembrie 2011, 13:03

ba analfabetilor,daca nu stiti sa cititi mai bine stati si o frecati incontinuare. el vb cum a fost pacalit in romania de bistrita si va zic eu ca este adevarat pt ca stiu despre ce vb. din pacate asa este la noi,cluburile isi bat joc de jucatori,de antrenori,de suporteri. in ligile inferioare acolo sunt conditi mai bune ca la multe cluburi din liga 1, sa nu mai vb de liga 2 de la noi

cassannu
cassannu  •  31 Decembrie 2011, 12:08
Postat de costeaua pe 31 Decembrie 2011, 10:14

Asa si ce-i cu el ? si eu joc fotbal in milano in liga a7-a care este smekeria ?? Articol de toata pola :))

Aaaaa tu esti din ala cu : La noi in Italia..... lol, 4 si tie, sta jos

cassannu
cassannu  •  31 Decembrie 2011, 12:06
Postat de costeaua pe 31 Decembrie 2011, 10:14

Asa si ce-i cu el ? si eu joc fotbal in milano in liga a7-a care este smekeria ?? Articol de toata pola :))

stai jos ; 4. n-ai inteles nimicComentariul tău...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează